Zvezdasti Anis

Zvezdasti anis

Zvezdasti anis /ructus Anisi stellai/ ili kineski anis je plod zimzelenog drveta Illicium verum koje pripada porodici Magniliaceae. Ovaj začin je još poznat i kao indijski ili sibirski anis. U Rusiji se za zvezdasti anis kaže бадьян, a u Italiji - anice stellato.

Drvo Illicium verum može dostići visinu do 8 metara. Listovi ove biljke su zeleni, dugi i na kraju oštri. Cvetovi anisa su beličasti, a ponekada mgu biti prošarani žutom ili svetlozelenom bojom. Ovo drvo daje plodove nakon pete godine života, posle cvetanja. Plodovi podsećaju na zvezde i široki si 2-3 cm.

Plodovi mogu imati između 6 i 10 odeljka. Kada plodovi sazru, dobijaju tamnobraon boju. Svaki odeljak daje po jedno seme, koje se kasnije koristi kao začin. Ovo seme ima crvenkastu ili braonkastu boju. Što se tiče plodova, zanimljivo je da se oni mogu koristiti kao začin za jela, čak i nakon 15 godina čuvanja. Jedno zimzeleno drvo anisa može davati plodove skoro jedan ceo vek. Seme ima sladunjav ukus i pikantnu aromu.

Zvezdasti anis se gaji u zemljama kao što je Kina, Japan, Vijetnam, Kambodža, Filipini, Indija. Ovo drvo uspeva u mestima sa tropskom klimom.

Istorija zvezdastog anisa

Kineski anis, kako i sami možete retpostaviti, je poreklom iz jugozapadnih azijskih zemalja. U Kini i VIjetnamu ovo drvo raste na nadmroskoj visini od 600 do 1500 metara. Takođe, poznato je da je zvezdasti anis jedan od omiljenih začina na ovim prostorima, pa se već dugo ispituju njegova svojstva i karakteristike. Još pre Hrista su ovi narodi koristili aromatično seme za razna jela i lekovite meleme. Drvo se koristilo u brodogradnji, pa je u nekim mestima ovo drvo nazivano i brodarski anis.

Kineski anis je na naš kontitent donesen vekovima kasnije - čak u 16. veku. Kao i druge različite namirnice, koje nisu sa naših prostora, i anis je odmah postao popularan, pa samim tim i njegova cena znatno raste. Stanovnici Evrope se raduju novom začinu, a on ubrzo postaje deo kako narodne medicine, tako i kuhinje. Evropljani u velikim količinama koriste anis u pravljenju peciva i raznih jela.

piment i anis

Sastav zvezdastog anisa

Sastav ructus Anisi stellai donekle je veoma sličan sastavu billjke Pimpinella anisum, poznatoj kao anis. Mala sjajna zrna su pravi izvor anetola, tanina, smole, šećera, itd.

Čuvanje zvezdastog anisa

Zvezdasti anis se može naći svuda. Kada kupujete ovaj začin, potrebno je da obratite pažnju na rok trajanja, jer ako je začin star, onda mu se aroma neće ni osećati. U prodavnicama se mogu naći kako cela semena, tako i mlevena. Ako kupite cela zrna, možete ih i sami samleti.

Na taj način ćete dobiti aromatičan prah, koji ima crnu boju. Mleveni anis je najbolje da čuvate u zatvorenim posudama od prirodnih materijala i potrebno je d aih čuvate na suvom i tamnom mestu. Ako se pravilno čuva, miris zvezdastog anisa može potrajati do godinu dana.

Koristi od zvezdastog anisa

Sjajna zrna anisa imaju mnogo koristi za zdravlje čoveka. Upotreba biljke u svojstvu lečenja datira od davnina. Zvezdasti anis pomaže u izbacivanju sekreta. Blagotvorno deluje kod problema u gastro-intestinalnom traktu i plućima.

On ima protivupalno delovanje. Preporučuje se kod kašlja, zubobolje, grčeva, gasova, bolova u grlu, reumatizma. Od skoro se od zvezdastog anisa prave i lekovi za grip i prehladu. Zrna se koriste i u druge svrhe. Na primer, ulje zvezdastog anisa se koriste kao insekticidno sredstvo.

Narodna medicina i zvezdasti anis

domaći kompoti

U narodnoj medicini azijskih naroda postoji veliki broj lekova koji sadrže zvezdasti anis. Čaj od anisa se može konzumirati kod želudačnih problema, visokog krvnog pritiska i kašlja. Za to je potrebno 2 zrna anisa i 2 kašičice cimeta. Zrna se samelju i stave se da 2-3 minuta da proključaju u 1 litar vode. Na kraju se dodaje cimet. Dobijena tečnost se procedi i zaslađuje medom. Po želji, može se dodati i limun.

Zvezdsti anis u kulinarstvu

Zvezdsti anis je začin koji ima široku upotrebu u svetu kulinarstva. Mleveni zvezdasti anis se koristi u receptima za razne slatkiše, među kojima su i peciva, džemovi, želei, kompoti od kruške, jabuke, šljive, breskve. Zvezdasti anis se uspešno može kombinovati sa začinima kao što je cimet, đumbir, karanfilić, vanila. Takođe se odlično slaže sa biberom, belim lukom, mirođijom, peršunom, pa se u kombinaciji sa njima može koristiti kao začin za slana jela.

Anis se može koristiti kao začin za ribu, piletinu i pačetinu, a takođe i za teletinu i svinjetinu. Ova aromatična zrna se dodaju čorbama od povrća i supama. Međutim, veoma je važno da se sa ovim začinom ne preteruje, jer ako je svež, on je dosta jak, pa je često smao 1 g dovoljan da se začini cela porcija. Eterično ulje zvezdastog anisa se koristi u proizvodnji likera.

Štetnost zvezdastog anisa

Svakako, ne bi trebalo preterivati sa zvezdastim anisom, jer često konzumiranje ovog začina u velkim dozama može dovesti do trovanja organizma.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas