Lecitin

Dodaci ishrani

Lecitin je složeno organsko jedinjenje. Odnosi se na grupu fosfolipida (fosfatidi), koji su po hemijskom sastavu složeni estri glicerina sa masnim kiselinama. Uključuju fosfornu kiselinu i supstancu koja sadrži azot.

Glavni sastojci lecitina su holin (vitamin B4) i inozitol (vitamin B8). Holin i inozitol sagorevaju masnoće i sprečavaju masnu degeneraciju jetre.

Funkcije lecitina

Generalno, lecitin je prirodni sastojak svih ćelija u organizmu. Izvor je esencijalnih masnih kiselina, kolina i inozita, i esencijalni je sastavni deo mozga i nervnog tkiva. Nalazi se u zaštitnoj barijeri u unutrašnjosti želuca.

Lecitin je supstanca čisto biljnog porekla, koja se dobija iz soje i unosi kao dodatak ishrani, i doprinosi pravilnom proticanju niza procesa u organizmu.

Lecitini predstavljaju fosfolipide, koji podležu organizmu, što znači da se obnavljaju ili kroz sintezu u samom organizmu, ili kroz unos u obliku dodatka ishrani. U ljudskom organizmu čine 1% ukupne telesne težine. U većim količinama se nalaze u mozgu ili kičmenoj moždini.

Kao emulgator, lecitin pomaže apsorpciju i varenje masti i transport vitamina, rastvorljivih u mastima. Štiti i pomaže rad jetre. Pomaže u emulgaciji žučnog soka, deluje kao rastvarač holesterola, olakšava njegov transport kroz krvne sudove, a uporedo sa ovim, poboljšava njihovu prohodnost i protok krvi. U kombinaciji sa vitaminom E, lecitin je lek protiv starenja.

Sojin lecitin predstavlja prirodnu supstancu, čiji su glavni sastojci kolin i inozitol. Kolin igra ključnu ulogu u izgradnji strukture bioloških omotača (membrana), i sa vitaminima je. Inozitol unosimo u većim ili manjim količinama kroz namirnice biljnog porekla. U većim količinama se nalazi u soji, a u isto kato velikim količinama se odlaže u mozgu.

Funkcija kolina i inozitola je da budu katalizatori i da učestvuju u razgrađivanju masnoća. Lecitin poboljšava rad srčanog mišića. Praktično skoro svaki čovek ima povećanu potrebu za lecitinom zbog načina ishrane, koji je, u većini slučajeva, bogat masnoćama.

Lecitin je dobro poznato uspešno sredstvo za uklanjanje ili smanjenje bola u zglobovima. Obavezan je dodatak u ishrani ljudi koji pate od ovih problema. On će ukloniti bol, i nateraće Vas da osetite radost pokreta. U vezi sa tim, lecitin je koristan i za ljude koji su osetljivi na promenu vremena.

Ljudima koji se aktivno bave sportom, lecitin je dobro poznati dodatak. Osim što oslobađa od neprijatnog osećaja i bola u zglobovima, pomaže i za postizanje boljih sportskih rezultata.

Lecitin je vrlo koristan i za kosu, jer daje zdravu boju dlaci i smanjuje opadanje kose. Odlično je sredstvo i protiv pojave ekcema. Osim toga, poboljšava koncentraciju i sposobnost pamćenja, i deluje umirujuće na nervni sistem.

Suplementi

Sastav lecitina

U dodacima koji sadrže obrađen lecitin, se nalazi prirodni fosfolipid fosfatidil holin, kao i sledeći fosfolipidi u manjim količinama: fosfaditil etanolamin, fosfatidil inozitol i fosfatidna kiselina (fosfatidat).

Lecitin se može naći u kapsulama od 1200 mg, a cena je oko 900 dinara. Unosi se i u obliku granula. Lecitin pomaže apsorpciju vitamina A, D, E i K, povećava odbrambene snage organizma, i stimuliše stvaranje eritrocita i hemoglobina.

Način upotrebe lecitina

Unosi se po 1 kašika granula, sa kiselim ili svežim mlekom, ili sokom, dva puta dnevno. Kod adolescenata - 1 kašičica dnevno, tokom ili nakon obroka. Granule se mogu uneti i u suvom stanju, a nakon toga usta možete isplaknuti sa malo tečnosti. Kod prekomernih fizičkih i psihičkih napora, ili nakon bolesti, količine se mogu udvostručiti. Za decu se količine obično smanjuju na pola.

Dnevna doza fosfatidil holina se određuje prema procentu sadržaja aktivne supstance u datom proizvodu. Najbolje je pratiti uputstvo na pakovanju, jer procenat fosfatidil holina može da varira od 10% do 35% u lecitinu.

Koristi od lecitina

Lecitin je vrlo koristan kod anemije ili nakon bolesti. Pomaže kod transporta, pretvaranja i razgradnje masti u jetri. Održava nivoe holesterola u žučnoj kesi u rastvorljivom obliku, i na taj način štiti od pojave kamena u žuči.

Dodaci ishrani sa lecitinom igraju ključnu ulogu u predavanju nervnih impulsa, a imaju i blagotvoran uticaj na kožu, pomažu za poboljšanje funkcije srčanog mišića i smanjenje rizika od ateroskleroze.

Lecitin pomaže u održavanju optimalnih nivoa holesterola i masnoća u organizmu, doprinosi zaštiti jetre od naslaga masnoće, i poboljšava funkcije mozga: pamet i koncentraciju.

Lecitin je vrlo važan za usvajanje vitamina, rastvorljivih u masti, i važan je za stare ljude, kao dodatak ishrani. Primenjuje se kod bolesti vena, kod proširenih vena i osteoporoze, aktivirajući fosfor u organizmu koji se nalazi u sastavu kostiju. Koristi se u rehabilitaciji ćelija jetre kod alkoholičara, za detoksikaciju jetre.

Lecitin obnavlja omotače nervnih ćelija, ubrzava metabolizam masnoća (njihovo sagorevanje), a pomaže i protiv stresa. Lecitin ima blagotvorno dejstvo i u PMS-u, a osim toga štiti grudi i sluznicu materice.

Lecitin "čisti" zidove krvnih sudova i jača srčani mišić, i zato se kod problema sa srcem može unositi kao dodatak.

Tvrdi se da lecitin pozitivno utiče na seksualnu aktivnost, normalizujući funkciju polnih žlezda. Lecitin čini kosu lepom i smanjuje opadanje kose, poboljšava pamćenje, a zbog njegovog sedativnog dejstva je pomoćnik u borbi protiv nervoze i depresije.

Predoziranje lecitinom

Kod normalnih doza (prema uputstvu proizvođača na pakovanjima), nema dokazanih neželjenih efekata. Kod doza preko 30 g dnevno, mogući su gastrointestinalni problemi, vrtoglavica, mučnina, povraćanje i dijareja.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas