Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Testo za pice i mekike koje može izdržati deset danaSjedniti kvasac i sveže mleko, so i malo brašna, da postane kaša. Ostaviti da naraste.
Smesu sipati u brašno, dodati kiselo mleko sa rastvorenom sodom u njemu. Umesiti glatko testo.
Ukoliko se ne priprema odmah, staviti...
20. maj
Testo koje ne stariOvo testo može da se čuva u frižideru barem nedelju dana.
Od testa se prave pogačice, mekike, kora za picu i kolačići.
Testo koje ne stari je gotovo....
21. sep.
Prženice koje ne upijaju masnoćuPrženice koje ne upijaju masnoću poslužiti vruće.
Napomena: Prženice nisu masne, pošto brašno sprečava da prženice upiju masnoću tokom prženja....
01. maj
Palačinke koje se ne cepajuTreba da se dobije glatka smesa.
Gotovo testo je ređe nego uobičajeno testo za palačinke. Skrob u njemu se brzo taloži, zato pre svakog uzimanja kutlačom promešajte dobro.
U namazanom tiganju se prže palačinke....
27. april
Pile u koje ćete se zaljubitiUzima se polovina i maže se marinadom, pripremljenom od pomešanih u posudi ulja, senfa, soli, bibera, aleve paprike, origana i bosiljka.
Stavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša piva i grančice svežeg ruzmarina....
23. sep.
Testo za picu koje brzo nadolaziUgrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri, treba da bude vrelo ali ne treba da počne da se puši. Sipajte ga sa strane u brašno, ne unutra u udubljenje sa aktiviranim kvascem.
4....
27. maj
Koje namirnice ne treba zamrzavatiKuvana jaja takođe ne treba zamrzavati jer će njihov belanac dobiti konzistentnost gume nakon odmrzavanja....
02. mart
Supa od praziluka koje će vas zagrejatiPraziluk, šargarepu i koren paškanata sitno iseckajte i prodinstajte na ulju sa malo vode i soli.
Čim praziluk omekša dodajte krompir prethodno oljušten i isečen na sitne kockice.
Dodajte začine i oko litar vrele vode...
21. januar
Uskršnji kolač od testa koje se mutiJaja takođe treba da budu na sobnoj temperaturi.
Operite suvo grožđe i potopite ga u toplu vodu.
Dodajte šećer i vanilin šećer u maslac u posudi i umutite dok ne postane glatka smesa....
14. maj
Tikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženjaTikvice treba da pokvase brašno 100 %. Ako vidite da ima suvog brašna, ostavite još 5 minuta.
Ugrejte tiganj sa uljem i pržite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju....
11. avgust
Testo za mekike koje ne zadržava masnoćuTreba da se predvidi veća kesa koja se vadi bar 15 minuta pre prženja, da bi testo dobilo sobnu temperaturu....
26. maj
1
Koje vitamine sadrže mandarine?Još jedan vredan vitamin koji sadrže mandarine je vitamin A. Pomaže u održavanju lepe kose, noktiju i kože, kao i zdravlja očiju....
22. feb.
Koje vitamine sadrži kruška?Za mesto njihovog porekla se uzima Azija.
Kruške se nalaze u grupi najzdravijeg i najkorisnijeg voća. Imaju osobine da osvežavaju i toniziraju, što ih čini idealnim za doručak....
29. jun
Koje vitamine sadrži paradajz?Paradajz treba da bude prisutan na trpezi uvek kada je to moguće, zato što je odličan izvor vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata. Paradajz sadrži velike količine vitamina B6, C i K....
01. jun
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviOčišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac.
Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju.
Možemo posuti peršunom....
27. jun
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaU mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica.
U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8...
01. dec.
Koje biljke treba izbegavati tokom trudnoće?Biljke sa hormonskom aktivnošću - ove biljke takođe treba izbegavati jer remete hormonsku ravnotežu neophodnu za pravilnu trudnoću....
08. april
Voće i povrće koje ne treba ljuštitiOstaje činjenica da treba da bude domaće proizvodnje, kako bi bili sigurni da nije dodatno hemijski obrađen....
04. mart
1
Koje orašaste plodove treba da jedu muškarci?Među orašastim plodovima koje muškarci treba da jedu su orasi, indijski orasi, bademi, pistaći, pekan orah i lešnici....
24. avgust
Popularni italijanski sirevi koje treba da probate- Kačokavalo (Caciocavallo) je sledeći italijanski delikates koji treba da probate čim vam se ukaže prva prilika. Kačokavalo je ponos Sicilije i južnog regiona Bazilike....
08. april
Najkorisnije namirnice, koje svako treba da jedeOve namirnice treba stalno da budu prisutne u našem meniju, savetuju američki dijetolozi.
1....
06. okt.
Letnje kulinarske kombinacije koje obavezno treba probatiPogledajte galeriju uznad i izaberite omiljenu kombinaciju, koju ćete danas jesti, jer baš sada je vreme da unesete vitamine i minerale....
21. jun
Koje začine treba da stavimo u ljutenicu?Gotovo svi koji su probali pravu domaću ljutenicu polizali su prste. Bez obzira da li se namaže na krišku hleba, služi kao prilog ćufticama ili ćevapima ili se pomeša sa ukusnim pasuljem, ostaje jedna od najčešće konzumiranih...
06. nov.
Osnovni kuvarski termini koje treba da znate!- Aspik - pihtijasta masa dobijena od jakog bujona sa dodatkom želatina;
- Biftek - debela kriška mesa od filea, isečena popreko. Prži se ili se peče na roštilju;
- Bešamel - mlečni svetli sos napravljen od maslaca...
05. feb.
Omlet od belanaca i sitnog sira za osobe koje trenirajuBelanca se umute sa solju dok se ne stvore krupni mehurići. Stavlja se sitan sir i biber i sve se meša da bude ujednačeno.
Zagreva se tiganj sa nelepljivim dnom sa jednom-dve kašike maslinovog ulja.
Smesa za omlet se...
24. feb.