Paradajz je najbolji prijatelj dobro ohlađene domaće rakije. Osim toga, veoma je ukusan i koristan i pri tom uopšte nije povrće. Paradajz je voće iz porodice beladona, ali u kulinatske svrhe se obrađuje i koristi kao povrće.
Paradajz treba da bude prisutan na trpezi uvek kada je to moguće, zato što je odličan izvor vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata. Paradajz sadrži velike količine vitamina B6, C i K. U njima se takođe nalaze beta karoten (provitamin A), biotin (vitamin B7), niacin (vitamin B3), kao i kalijum, fosfor, cink, gvožđe i dr.
Treba da konzumirate svež paradajz, zbog toga što kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C pomažu sintezi hemoglobina i formiranju novih crvenih krvnih zrnaca, što deluje preventivno protiv anemije.
Zajedno sa svim vitaminima, kojih ima u paradajzu, tu su i velike količine likopena, koji ima ključnu ulogu u prevenciji nekih vrsta raka, kao što je rak pluća, rak prostate i rak debelog creva.
Komentari