Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je konzervirana hrana dobra za vas?Da li je konzervirana hrana dobra za vas?
18. april
Danas retko ko može zamisliti život bez upotrebe konzervirane hrane. Bilo da se radi o konzerviranom kukuruzu šećercu, konzerviranom paradajzu, boraniji u teglama ili mariniranim pečurkama, konzerve igraju aktivnu...
Da li je pobelela čokolada štetna za zdravljeDa li je pobelela čokolada štetna za zdravlje
05. april
Ako ste ljubitelj čokolade u raznim oblicima, sigurno vam se makar jednom desilo da naiđete na čokoladu čija je boja izbledela....
Da li je punomasno mleko korisno za vas?Da li je punomasno mleko korisno za vas?
10. jul
Evo nekoliko manifestacija punomasnog mleka kao prilog dobrom zdravstvenom stanju. Zašto je punomasno mleko korisno?...
Da li je dobro jesti kestene?Da li je dobro jesti kestene?
04. januar
Divlji kesteni su veoma lepi, ali ni pod kojim uslovima ih ne treba jesti. Samo pitomi kesteni su pogodni za konzumaciju, a divlji se koriste za ukrašavanje gradskih parkova. U Evropi vekovima postoji tradicija pečenja...
Da li je preterana konzumacija čokolade opasna?Da li je preterana konzumacija čokolade opasna?
19. avgust
Međutim, kao i svaka dobra stvar, previše čokolade može imati negativne posledice....
Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?
24. januar
Mit je da je pijenje tople vode dobro za zdravlje. Topla voda može biti štetna ako je puna toksina poput olova i drugih zagađivača. Takođe može da povredi unutrašnjost creva i digestivni sistem....
Za šta je dobra artičoka?Za šta je dobra artičoka?
07. feb.
Artičoka je dijetetalno povrće, dobro se vari i korisna je kod gihta. Artičoka je dobra za jetru i bubrege i pomaže im da očiste telo od toksina. Artičoka smanjuje štetni holesterol i mokraćnu kiselinu u krvi....
Za šta je dobra bokvicaZa šta je dobra bokvica
06. feb.
Bokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...
Za šta je dobra zelena hrana?Za šta je dobra zelena hrana?
28. mart
Dobro je za srce i sprečava začepljenje krvnih sudova, snižava visok holesterol. Zeleni kruškoliki plod deluje antioksidativno i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, a ulje pomaže kod raznih ekcema....
Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?
01. jun
Sadržaj omega-6 masnih kiselina u kikiriki puteru takođe pomaže u poboljšavanju nivoa dobrog holesterola i smanjuje nivoe lošeg holesterola. Sprečava dijabetes....
Ovu je 5 znakova da Keto dijeta nije za vas!Ovu je 5 znakova da Keto dijeta nije za vas!
31. okt.
Ne osećate se dobro Nakon početka dijete ćete verovatno primetiti da vas ne drži pažnja, gubite koncentraciju i ne možete da se organizujete....
Gde je najbolje da čuvamo čokoladu?Gde je najbolje da čuvamo čokoladu?
22. okt.
Zapravo je najbolje da čuvate čokoladu na sobnoj temperaturi izmešu petnaest i dvadeset stepeni. Poželjno je da izaberete suvo i tamno mesto. Na taj način čokolada je najmanje izložena temperaturnim oscilacijama....
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Kao i sve u normalnim količinama, slanina je dobra, ali ako preteramo, neće biti dobra za naše tijelo i može dovesti do pogoršanja našeg zdravlja....
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom. Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
Ovaj domaći majonez može da se čuva u frižideru do tri dana u dobro zatvorenoj tegli. Malo istorije majoneza Postoje najmanje dve verzije pronalaska poslastice koju vole hiljade ljudi širom sveta....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Zato se avokado dobro slaže ne samo po ukusu, već i nutritivno uz razne vrste povrća i mesa. Održava dobro zdravlje očiju Avokado sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin....
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
U svom originalnom obliku ova masa je tamna i miriše veoma loše....
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li je dimljena riba korisna za vas?Da li je dimljena riba korisna za vas?
18. nov.
Da li je dimljena riba zaista dobra za vas? Koristi konzumiranja dimljene ribe je nekoliko, a prva je minimalna prerada ribe....
Da li je sojin protein koristan za vas?Da li je sojin protein koristan za vas?
30. avgust
Sojin protein se pravi od zrna soje koja su odmašćena i kojima je uklonjena ljuska. Ova zrnase zatim pretvaraju u tri vrste visokoproteinskih proizvoda, i to - sojin izolat, sojin koncentrat i soja u prahu. Protein koji...
Da li je crni biber štetan?Da li je crni biber štetan?
06. jun
U kulinarstvu, crni biber se široko koristi u svim oblicima: kao melanž, u obliku zrna i praha. Njegov jaki miris traje dovoljno dugo. Biber je posebno dobar kada se dodaje u jela od mesa i ribe. Kuvanje sa crnim biberom...
Da li je aluminijumska folija štetna?Da li je aluminijumska folija štetna?
26. maj
Aluminijumska folija nezaobilazan je pomoćnik u kuhinji. Uz njenu pomoć meso, povrće i riba se lako i zdravo pripremaju bez upotrebe viška masnoće. Proizvodi kuvani u foliji postaju nežni i mirisni. Dovoljno je staviti...