Kulinarsku tehniku dimljenja su ljudi izmislili u prošlosti kao metod produžavanja roka trajanja hrane. Danas je, međutim, dimljenje način da se mesu daje bogatiji i specifičniji ukus.
Dimljenje se najčešće primenjuje na meso. Riba je takođe među najčešćim proizvodima za dimljenje, jer nakon procesa dobija zlatnu boju i jači ukus. Iako dimljena riba može biti ukusan predlog koji dovodi do pripreme ukusnog i brzog obroka, preporučljivo je da se upoznate sa prednostima i štetnostima ove metode.
Da li je dimljena riba zaista dobra za vas?
Koristi konzumiranja dimljene ribe je nekoliko, a prva je minimalna prerada ribe. Dimljenje je postupak koji ne tretira značajno ribu i time čuva oko 80% njenih korisnih materija.
U dimljenom stanju, riba služi kao odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje podržavaju normalno funkcionisanje srčanog sistema i brinu o zdravlju očiju. Kada se riba dimi, ona zadržava svoje proteine, koji pomažu u izgradnji mišićnog tkiva.
Međutim, stepen korisnosti dimljene ribe zavisi od načina dimljenja koji se koristi.
Hladno dimljena riba je korisnija od toplo dimljene ribe. To je zbog činjenice da toplotna obrada i dalje dovodi do gubitka značajnog dela korisnih elemenata ribe.
Pogledajte neke ideje za dimljenu skušu i dimljeni losos.
Komentari