Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino....
06. mart
Kako se čuva vino?A ukoliko vam se često dešava da otvorene flaše stoje - zašto da ne pozovete prijatelje, pa da iskoristite alkoholni eliksir?...
14. okt.
Od kojeg grožđa se dobija dobro vinoDobro vino je eliksir koji su ljudi poštovali od davnina. Pravljenje dobrog vina nije jednostavan zadatak, jer podrazumeva odabir i ispravnu primenu svih elemenata u procesu njegove proizvodnje - počev od odabira sorte...
22. jun
Zašto mi se ne pije voda?Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
01. okt.
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Zašto se gojimo u predelu stomakaLjudi se goje u predelu stomaka iz mnogo razloga - a neke od njih ste u stanju da promenite. Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje...
26. jun
Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?Eto zašto vredi dobro analizirati meni kako bi se isključili ili otkrili potencijalni alergeni.
Intolerancija na hranu
Ne mešajte intoleranciju na hranu sa alergijom na hranu....
02. nov.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima,...
29. jun
Vino„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu."
Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
01. april
Koje vino kada i uz šta se servira?Zajedno sa vinom nudi se i gazirana voda.
Izbor desertnog vina po vrsti, slatkoći, jačini i boji zavisi i od vrste posluženog deserta....
24. nov.
Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?Svako voli da jede sirove ili pečene orašaste plodove, ne samo zato što su ukusni i zasitni, već i zato što su veoma korisni. Kroz njih dobijmo neophodne proteine i masti.
Ali da bismo dobijali samo pluseve od konzumiranja...
13. april
Vino HeresMogućnosti ovog vina su tolike da je razumljivo zašto je toliko traženo i nuđeno vekovima. Prerada vina nakon fermentacije učinila ga je jedinstvenim i drugačijim, traženim i voljenim, prepoznatljivim i omiljenim....
09. sep.
Zmijsko vinoZmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama.
Druge zemlje, gde...
02. april
Vino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
16. feb.
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.
Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
04. dec.
Belo VinoBelo vino, za razliku od crnog, sadrži manje gvožđa, što je i uzrok zašto ono ne smeta svojim ukusom ukusu drugih namirnica koje sadrže manje gvožđa, gde spadaju riba i morski plodovi....
15. sep.
Porto VinoPorto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro.
Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
21. avgust
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Gazirane papričiceRastvorite aspirin u vodi. Operite šargarepu i nasecite je na kolutove. Papričice lagano zapecite.
Preostalo povrće isecite i sve zajedno promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata.
Napunite tegle, prelijte tečnošću u...
25. sep.
Gazirane buhtliceServiramo slatke gazirane buhtlice sa omiljenim dodacima ili jednostavno posute šećerom u prahu....
01. jul
Gazirana limunadaDodajte smeđi šećer, sveže listove mente i promešajte dok se šećer ne rastpi.
Dospite gazirano vodu, led i lepo promešajte. Odmah servirajte sa kriškama limuna po želji....
21. mart
Kuvano vinoOstavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok se arome od svih sastojaka ne sjedine.
Možete da pripremite i bezalkoholnu verziju ovog napitka....
12. okt.