Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koliko soli se stavlja u ljutenicu?Koliko soli se stavlja u ljutenicu?
12. jul
Ljutenica je omiljeni i stalni deo raznovrsnog menija Bugara i drugih naroda na Balkanu pod različitim imenima. Kada govorimo o nacionalnim jelima, svaki Bugarin svrstava omiljenu ljutenicu na vrh svoje liste....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Evo jednog od najlakših recepata za carsku turšiju: Potrebne namirnice: 4 kg paprika; 2 kg karfiola; 2 kg šargarepe; 9 šolja vode; 5 šolja sirćeta; 4 šolje šećera; 1 šolja soli; 1 glavica celera; šaka...
Bakino domaće jabukovo sirćeBakino domaće jabukovo sirće
26. sep.
Filtrira se i stavlja u staklene boce za drugu fermentaciju. Boce se ne zatvaraju čepom, već se stavlja gaza. Takođe deo sirćetne pečurke - startera....
Domaće jabukovo sirće KlasikaDomaće jabukovo sirće Klasika
16. sep.
Pročitajte i o lekovitim svojstvima jabukovog sirćeta i za šta se koristi jabukovo sirće....
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njega
08. mart
E321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom. Na mnogim...
Zašto se aspirin stavlja u turšiju?Zašto se aspirin stavlja u turšiju?
12. sep.
Dodan u odgovarajućoj dozi, aspirin u turšiji sprečava povrće da omekša i postane kašasto. Deluje kao prirodni antioksidans bez štete po telo. Aspirin produžava rok trajanja domaćih turšija, ako je potrebno i godinama...
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Zašto se stavlja limuntus u slatko?
14. april
Da ne bi promenilo svoju boju dok se seče, voće za slatko se stavlja u vodu, u koju je rastvoren limuntus ili se prska sveže isceđenim sokom od limuna....
Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?
07. jun
Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider? U našoj užurbanoj svakodnevici često moramo da kuvamo večeru. Veći deo ljudi čeka da se jelo ohladi, a upravo pre nego što ga stave u frižider....
Zašto mi se ne pije voda?Zašto mi se ne pije voda?
01. okt.
Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?
02. nov.
Eto zašto vredi dobro analizirati meni kako bi se isključili ili otkrili potencijalni alergeni. Intolerancija na hranu Ne mešajte intoleranciju na hranu sa alergijom na hranu....
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Zašto i kako se potapa čia?Zašto i kako se potapa čia?
03. dec.
Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
Zašto se gojimo u predelu stomakaZašto se gojimo u predelu stomaka
26. jun
Ljudi se goje u predelu stomaka iz mnogo razloga - a neke od njih ste u stanju da promenite. Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje...
Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!
29. jun
Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima,...
Zašto se seme slačice stavlja u turšiju?Zašto se seme slačice stavlja u turšiju?
16. nov.
Zašto se seme slačice stavlja u turšiju Mnogi ljudi dodaju seme slačice u turšije uglavnom zbog ukusa – ono daje laganu začinjenost povrću....
Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?
13. april
Svako voli da jede sirove ili pečene orašaste plodove, ne samo zato što su ukusni i zasitni, već i zato što su veoma korisni. Kroz njih dobijmo neophodne proteine i masti. Ali da bismo dobijali samo pluseve od konzumiranja...
Kako se steriliše ljutenica?Kako se steriliše ljutenica?
01. okt.
A začini su uvek po ukusu – ulje, so, šećer, biber, sirće, a neki dodaju i cimet ili neki drugi omiljeni začin. Ali ovako pripremljenu ljutenicu dobro je čuvati za zimski period, i to na duže vreme....
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Kako se bistri jabukovo sirće?Kako se bistri jabukovo sirće?
28. avgust
Kada jabukovo sirće fermentira, ono se mora izbistriti, a to se radi ovako: - sirće se može izbistriti kada mu se doda 1-2 kašičice limunske kiseline; - ako to ne pomogne, sirće treba čuvati u staklenim flašama...
Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?
18. avgust
Jesen je vreme za domaće spremanje, usoljavanje i konzervisanje turšija i zimnice. Uz dobro poznate komponente kiselih krastavčića i marinada koje uključuju biber, piment, karanfilić i mirođiju, ima i drugih koji mogu...
Jabukovo sirće i njegove koristi za zdravljeJabukovo sirće i njegove koristi za zdravlje
08. sep.
nakon uzimanja jabukovog sirćeta....
Zašto se mleko preporučuje deci i koje je najbolje?Zašto se mleko preporučuje deci i koje je najbolje?
14. avgust
Mleko igra važnu u ishrani deteta, nezavisno od toga da li je novorođenče koje pije mleko, ili malo dete koje jedete žitarice sa mlekom, ili čak tinejdžer koji stavlja mleko u smutije....
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoJede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zašto
22. jul
Ljudski organizam je sam po sebi jedinstven sistem. U njemu protiče mnogo procesa, što je zaista neverovatno, jer su oni sinhronizovani i rade kao jedan mehanizam. Kada nešto nije u redu, naš organizam nam šalje signale...
Ovi začini ne treba da se stavljaju u isto jeloOvi začini ne treba da se stavljaju u isto jelo
09. april
Upotrebljava se i za mariniranje i konzerviranje i za razliku od većine začina stavlja se na samom početku kuvanja;/page page11....
Pile Udaj se za menePile Udaj se za mene
08. jun
1
Stavlja se u brašno i pospe se sa obe strane. U velikom tiganju se zagrevaju 3 supene kašike maslinovog ulja i maslaca na srednjoj temperaturi....