Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koliko soli se stavlja u ljutenicu?Ljutenica je omiljeni i stalni deo raznovrsnog menija Bugara i drugih naroda na Balkanu pod različitim imenima.
Kada govorimo o nacionalnim jelima, svaki Bugarin svrstava omiljenu ljutenicu na vrh svoje liste....
12. jul
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Evo jednog od najlakših recepata za carsku turšiju:
Potrebne namirnice:
4 kg paprika; 2 kg karfiola; 2 kg šargarepe; 9 šolja vode; 5 šolja sirćeta; 4 šolje šećera; 1 šolja soli; 1 glavica celera; šaka...
08. januar
Bakino domaće jabukovo sirćeFiltrira se i stavlja u staklene boce za drugu fermentaciju. Boce se ne zatvaraju čepom, već se stavlja gaza. Takođe deo sirćetne pečurke - startera....
26. sep.
Domaće jabukovo sirće KlasikaPročitajte i o lekovitim svojstvima jabukovog sirćeta i za šta se koristi jabukovo sirće....
16. sep.
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom.
Na mnogim...
08. mart
Zašto se aspirin stavlja u turšiju?Dodan u odgovarajućoj dozi, aspirin u turšiji sprečava povrće da omekša i postane kašasto.
Deluje kao prirodni antioksidans bez štete po telo.
Aspirin produžava rok trajanja domaćih turšija, ako je potrebno i godinama...
12. sep.
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Da ne bi promenilo svoju boju dok se seče, voće za slatko se stavlja u vodu, u koju je rastvoren limuntus ili se prska sveže isceđenim sokom od limuna....
14. april
Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?
U našoj užurbanoj svakodnevici često moramo da kuvamo večeru. Veći deo ljudi čeka da se jelo ohladi, a upravo pre nego što ga stave u frižider....
07. jun
Zašto mi se ne pije voda?Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
01. okt.
Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?Eto zašto vredi dobro analizirati meni kako bi se isključili ili otkrili potencijalni alergeni.
Intolerancija na hranu
Ne mešajte intoleranciju na hranu sa alergijom na hranu....
02. nov.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Zašto se gojimo u predelu stomakaLjudi se goje u predelu stomaka iz mnogo razloga - a neke od njih ste u stanju da promenite. Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje...
26. jun
Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima,...
29. jun
Zašto se seme slačice stavlja u turšiju?Zašto se seme slačice stavlja u turšiju
Mnogi ljudi dodaju seme slačice u turšije uglavnom zbog ukusa – ono daje laganu začinjenost povrću....
16. nov.
Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?Svako voli da jede sirove ili pečene orašaste plodove, ne samo zato što su ukusni i zasitni, već i zato što su veoma korisni. Kroz njih dobijmo neophodne proteine i masti.
Ali da bismo dobijali samo pluseve od konzumiranja...
13. april
Kako se steriliše ljutenica?A začini su uvek po ukusu – ulje, so, šećer, biber, sirće, a neki dodaju i cimet ili neki drugi omiljeni začin.
Ali ovako pripremljenu ljutenicu dobro je čuvati za zimski period, i to na duže vreme....
01. okt.
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Kako se bistri jabukovo sirće?Kada jabukovo sirće fermentira, ono se mora izbistriti, a to se radi ovako:
- sirće se može izbistriti kada mu se doda 1-2 kašičice limunske kiseline;
- ako to ne pomogne, sirće treba čuvati u staklenim flašama...
28. avgust
Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?Jesen je vreme za domaće spremanje, usoljavanje i konzervisanje turšija i zimnice. Uz dobro poznate komponente kiselih krastavčića i marinada koje uključuju biber, piment, karanfilić i mirođiju, ima i drugih koji mogu...
18. avgust
Zašto se mleko preporučuje deci i koje je najbolje?Mleko igra važnu u ishrani deteta, nezavisno od toga da li je novorođenče koje pije mleko, ili malo dete koje jedete žitarice sa mlekom, ili čak tinejdžer koji stavlja mleko u smutije....
14. avgust
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoLjudski organizam je sam po sebi jedinstven sistem. U njemu protiče mnogo procesa, što je zaista neverovatno, jer su oni sinhronizovani i rade kao jedan mehanizam.
Kada nešto nije u redu, naš organizam nam šalje signale...
22. jul
Ovi začini ne treba da se stavljaju u isto jeloUpotrebljava se i za mariniranje i konzerviranje i za razliku od većine začina stavlja se na samom početku kuvanja;/page
page11....
09. april
Pile Udaj se za meneStavlja se u brašno i pospe se sa obe strane.
U velikom tiganju se zagrevaju 3 supene kašike maslinovog ulja i maslaca na srednjoj temperaturi....
08. jun
1