Ljutenica je omiljeni i stalni deo raznovrsnog menija Bugara i drugih naroda na Balkanu pod različitim imenima.
Kada govorimo o nacionalnim jelima, svaki Bugarin svrstava omiljenu ljutenicu na vrh svoje liste. Ljutenica ide kao sos za razna pečena mesa, prilog je ili se samo namaže na parče hleba i malo sira - svi volimo ovaj doručak.
Na tržištu postoji mnogo varijanti, brendova i različitih klasa i kvaliteta ljutenice, ali svima je najdraža ona domaća, od naših baka, koja ima ukus i vrednost joj je skuplja od zlata.
Međutim, tajne bakinog recepta nikada se ne otkrivaju i proporcije začina se često pomešaju prilikom pripreme. Sve zavisi od količine, kilograma sirovih proizvoda koje ćemo koristiti u pripremi ljutenice. Ovde se radi o paradajzu, paprici, patlidžanu, bundevi ili šargarepi.
Na ovim vrstama sirovih proizvoda u ukupnoj količini od 20 kilograma, količina soli koja se dodaje ljutenici iznosi oko 3 kašike.
Naravno, sve zavisi od ukusa potrošača, zbog čega prilikom dodavanja soli u proizvode nju treba dodavati malo i postepeno uz dobro mešanje ljutenice i zatim je obavezno probajte, pa po ukusu prosudite koliko želite da bude slana i da li će biti ukusna.
Imajte na umu da se jaki začini uvek mogu dodavati jelima, ali je vrlo teško popraviti kada ste ih presolili jelo.
Komentari