Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada se beru vrganji?Želite da uberete vrganje, ali ne znate koje je najbolje vreme za to? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, onda je ovaj savet za vas. Saznaćete tačno kada je najbolje vreme za branje vrganja.
Kada se bere vrganj?...
06. januar
Kada se beru dunje?Dunje su prihvaćene kao plodovi tradicije. One imaju počasno mesto u bugarskoj istoriji, jer su čak bili plodovi koje su jeli mladenci za vreme vladavine kralja Solomona.
Da biste pravilno konzumirali dunju i izvukli...
14. okt.
Kada se beru brusnice?Crvena borovnica, ili kako se još naziva - brusnica, predstavlja zimzeleni grm sa malim elipsasto-okruglim plodovima. Karakteriše je veoma velika izdržljivost što se tiče niskih temperatura, a njena visina je od 10 do...
03. sep.
Kada se beru mušmule?Vreme za branje mušmula veoma je teško odrediti na osnovu spoljašnjeg izgleda voća. Jedan od najvažnijih pokazatelja kada je došao pravi momenat za branje je lako odvajanje mušmule sa grane.
Sezona za branje mušmula...
06. jul
1
Kada se beru borove grančice?Borove grančice u sebi sadrže velike količine eteričnih ulja. Vrhovi se mogu koristiti u svrhu lečenja. Od borovih grančica možete pripremiti čaj ili med. Vrhovi borovih grana mogu se iskoristi za pripremu čaja za inhalaciju...
10. jun
Kada se beru zeleni orasi?Dolaskom proleća budi se priroda i život u njoj. Tada mnoge domaćice otvaraju sveske sa oprobanim receptima, kao što je recept za slatko od zelenih oraha ili čuveni liker od zelenih oraha.
Ima mnogo razloga da u vašu...
18. jun
Kako se zamrzava bundeva?Prvo skuvamo bundevu, pasiramo i ponovo stavljamo u odgovarajuće kalupe i zamrznemo, već gotove kockice od bundeve su spremne za upotrebnu, kada nam zatrebaju....
06. jun
Kako se konzervira bundeva?Takođe naučite kako da zamrznete bundevu ili isprobajte jedan od naših recepata za:
- krem sa bundevom;
- ili čizkejk od bundeve;...
08. nov.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Krem od bundeve i čokoladeKada se potpuno ohladi, krem ukrasite krupno naseckanim orasima, umućenom slatkom pavlakom, prelijte karamel topingom i pireom od bundeve....
15. feb.
Račel od bundeve i krušakaOljuštimo i isečemo bundevu na parčiće.
Poređamo u šerpu po redovima bundevu i kruške, ređajući ih.
Prelivamo vodom do pola redova i posipamo šećerom.
Kuvamo na srednje jakoj vatri dok voda ne uvri....
07. jun
Kiselica od bundeve i pomorandžeOperite, isecite i skuvajte bundevu. Dodajte sok od pomorandže i u blenderu ispasirajte.
Dodajte šećer i sve sipajte u malu šerpu, pa na slaboj vatri zagrejte dok ne prokuva....
05. nov.
Pita od bundeve i jabukeIspecite pitu od bundeve i jabuke na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatastu preplanulost.
Kada se ohladi pospite obilno šećerom u prahu....
20. feb.
Bombone od bundeve u čokoladiBundeva se očisti i skuva na pari. Secka se na kockice veličine bombone.
Komadi se stavljaju u air fryer ili rernu da se zapeku i da se osuši mesasti deo....
22. nov.
Kolač od bundeve i grizaBundeva se kuva zajedno sa šećerom. Pospite je cimetom i izgnječite.
U drugoj posudi pomešajte brašno, griz i šećer.
Kalup prečnika 26 cm premažite uljem i rasporedite polovinu suve smese....
26. feb.
Ćuftice od bundeve u rerniBundeva se oljušti, iseče na parčiće i samelje u multipraktiku, a posle se prebaci u veliku posudu....
01. dec.
1
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Bundeva u rerniPeče se u umerenoj rerni dok ne omekša.
Nakon toga bundeva se okreće korom na dole, posipa se orasima i šećerom i dopeče se dok se šećer blago ne karamelizuje....
17. nov.
Odličan čizkejk od bundeve sa musom od bundeveStavljamo u frižider da se stegne.
Bundevu pečemo bez šećera (da nema pocrnelih delova).
Sameljemo ili izgnječimo viljuškom dok je još topla. Ostavljamo da se ohladi....
24. januar
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Pečene semenke bundeve u air fryeruUklonite semenke iz bundeve. Semenke temeljno operite vodom. Potopite ih u posudu sa čistom vodom 12 sati ili jedan dan.
Prokuvajte vodu u šerpi. Stavite seme bundeve da se kuva 5 minuta. Ocedite ga....
02. april
Krem supa od bundeve i paškanataBundevu, paškanat i krompir oljuštimo, isečemo na kockice i stavljamo u šerpu da se kuvaju dok potpuno ne omekšaju.
Nakon toga dolazi red na pasiranje....
29. januar
Flan od bundeve s švajcarskim merengomSipa se u špric sa zvezdastim nastavkom i šprica se na ohlađen flan od bundeve. Gorionikom se nagore lopte merenga. Servira se u većim parčićima....
28. jun