Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se konzervira bundeva?

Kako se konzervira bundeva?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2069
Kako se konzervira bundeva

Bundeva se pojavljuje u jesen, a osim za Noć veštica i zabave povezane sa ovim donedavno netipičnim praznikom za nas, tek počinjemo da uključujemo maštu kako da je češće uvrstimo na jelovnik. Upravo zato što je jesen!

Iako je sama bundeva prilično izdržljiva, sve dok joj niste oštetili integritet, nikako je ne možete čuvati do kasne zime ili proleća. Obično je zamrznete.

U slučaju da nemate dovoljno prostora za čuvanje bundeve, morate da je konzervirate – ili isečenu na komade ili narendanu. Ostavljamo po strani slučajeve gde se bundeva konzervira u obliku džema ili slatka od bundeve.

Evo nekoliko načina da konzervirate bundevu tako da možete uživati u njenoj slatkoći tokom cele godine.

Bundeva u teglama

Najlakša opcija je da nakon pranja i ljuštenja bundevu isečete na komade od oko 2-3 cm. Blanširajte komade bundeve oko 2-3 minuta i prebacite ih u tegle.

Za konzerviranje bundeve na ovaj način, dobro je izabrati veće tegle – one u kojima pripremate kompote. Dodajte vodu koja seže malo ispod ivica tegli, zatvorite ih i sterilišite oko 1 sat. U slučaju da koristite veće tegle, vreme sterilizacije treba da bude oko 90 min.

Konzervirana bundeva
Fotografija: Rusiana Mihailova

Rendana bundeva u teglama

Druga opcija je da bundevu prethodno narendate na krupno, a naravno, prvo je operite i oljuštite. Pripremite odgovarajuće tegle, u njih ubacite rendanu bundevu i dolijte vode toliko da ukloni vazduh iz njih. Zatvorite tegle i sterilišite ih 40 minuta ako su male. Za veće tegle vreme sterilizacije treba produžiti. Po želji možete u bundevu dodati šećer ili drugi zaslađivač, ali tada će odgovarati samo za deserte.

Marinirana bundeva

Možete probati i egzotičniji recept za bundevu, koja bi u ovom slučaju poprimila slatko-ljuti ukus. U dubok i širok lonac stavite 3 šolje jabukovog sirćeta, 5 šolja šećera, rendanu kora 1 limuna, 3 štapića cimeta, 4 kašike rendanog đumbira i 1 kašiku soli.

Ovu marinadu prokuvajte i u nju dodajte 1 oljuštenu i isečenu bundevu (maksimalno 2 kg). Kuvajte još oko 20 minuta.Ako želite da konzumirate bundevu do nedelju dana nakon mariniranja, možete je jednostavno prebaciti u tegle sa marinadom i čuvati u frižideru. U slučaju da kasnije želite da uživate u njoj, moraćete da je prokuvate u teglama.

Takođe naučite kako da zamrznete bundevu ili isprobajte jedan od naših recepata za:

- krem sa bundevom;

- ili čizkejk od bundeve;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest