Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jaje od zdrave kokoške - evo kako da ga prepoznate!Jaja spadaju u najomiljenije i najzdravije namirnice današnjice. Ona se mogu konzumirati bilo kada - za doručak, ručak, večeru.
Nema ničeg lošeg u tome da jedete jaja svakog dana - štaviše, upravo je suprotno....
11. jun
Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?Kako prepoznati kurkumu lošeg kvaliteta?
Jednostavnim testom: Napunite čašu toplom vodom i sipajte u nju kašiku kurkume bez mešanja. Sačekajte 20 minuta. Ako se nakon toga začin slegne na dno, onda je kvalitetan....
02. dec.
Kako da prepoznamo pokvareno svinjsko meso?Kako da prepoznamo da li je svinjsko meso pokvareno?
Boja sveže svinjetine je roze-bela, sveža i prijatna....
24. dec.
Kako da prepoznate pravi sirSpecijalisti su objasnili kako možete prepoznati kvalitetan sir usred svih imitacija, koje se mogu naći u prodavnicama....
15. feb.
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
22. avgust
1
Otrovni dvojnici pečuraka: kako ih prepoznatiPogledajte i ove savete kako prepoznati otrovne pečurke i koje su najotrovnije pečurke kod nas....
24. okt.
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacMutno, ali ne baš staro vino znači da se pokvarilo ili da mu je talog isplivao na površinu....
22. mart
Obučeno jajeSkuvamo jaja 10 minuta. Potrebna su nam tvrdo kuvana.
Za to vreme mesimo mleveno meso sa narendanim lukom, mrvljenim čubrom i mlevenim biberom.
Uvijamo jaja u mleveno meso i pržimo u zagrejanoj masnoći....
31. jul
Škotsko jajePočinjemo sa pireom od slatkog krompira. Očistimo, operemo krompire i kuvamo ih dok ne budu gotovi.
Iscedimo vodu i pasiramo ih dodavajući sveže mleko dok ne dobijemo željenu gustinu. Dodajemo kravlji maslac, so, crni...
14. maj
Kako da prepoznate lažno alkoholno pićeSamo specijalisti mogu sa sigurnošću da kažu da je alkoholno piće koje im se servira nije pravo, ali postoje trikovi u otkrivanju falsifikata koji pomažu i onima koji nisu specijalisti.
Da biste ustanovili da li je vino...
13. mart
Kako da prepoznamo dobru ribu?Za pokvarenu ribu je karakteristično još prilikom čišćenja i sečenja da se kosti lako odvajaju od mesa i iz njih izlazi neprijatan miris. Prilikom stavljanja u vodu pokvarena riba ispliva na površinu....
06. jul
Kako da prepoznamo kvalitetan med?Ako usred zime neki trgovac pokuša da vam proda tečan meda s garancijom da je pravi - ne verijte mu. Izuzatak mogu da budu samo med od heljde i bagrema, koji se ne kristalizuju.
Prirodni med je tečan samo tokom prva...
11. mart
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Sveža riba ima karakterističnu aromu mora ili reke, bez mirisa kiselog ili pokvarenog. Trbuh ribe ne bi trebalo da bude nabreknut, ako je sveža....
30. maj
Jaje u oblakuObavezno izvadite jaja iz frižidera na bar 1 sat. Razdvojte balanca od žumanaca, ostavljajući žumanca u ljuskama.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Mikserom umutite belanca u sneg, muteći na niskoj brzini (na primer 2)....
17. mart
Jaje u čamcuIseći parče hleba debljine oko 4 cm i izvaditi sredinu u obliku levka (nož držati ukoso i seći ukurg tako da otvor na jednoj strani bude veći od otvora na drugoj strani - pogledati sliku).
Zakrejati kašiku ulja u tiganju...
29. april
Jaje u palačinkiRazbijte po jedno jaje i ispecite u zagrejanoj rerni dok jaje na bude gotovo onako kako želite. Pri serviranju garnirajte sa sitno isečenim perima mladog luka....
03. januar
Kako da prepoznate ekstra devičansko maslinovo ulje?Jedan siguran način da prepoznate kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje je da se ono zgusne kada je na hladnom. To znači da stavljeno u frižider treba da promeni svoju konzistenciju....
26. nov.
Kako da prepoznamo da li je sveže mleko pokvareno?Ako prilikom kuvanja sveže mleko počne da se grudva i da odvaja surutku - to je siguran znak da se pokvarilo.
Skuvano sveže mleko se prepoznaje na isti način - po netipičnom mirisu i čudnoj strukturi....
10. april
Kako se prave perlice šećera?Veoma često i pre svega u evropskim slatkišima primećuje se da se za posipanje određenog slatkiša, na primer milibrota, koriste šećerne perlice. Njihova priprema je jednostavna.
Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove...
10. nov.
Slatko jaje na okoNa pobrašnjenoj površini oklagijom razvući lisnato testo na oko pola cm debljine pa iseći na kvadrate.
Ivice svakog kvadrata saviti ka sredini - tako da donekle oblikujete krug.
Na svako parče lisnatog testa staviti kašiku...
22. dec.
Klub sendvič kulen-jajeJaje razbiti u vrelo ulje i poklopiti tiganj. Bitno je da belance bude pečeno, a žumance živo.
Raseći kiflu, premazati sa jedne strane majonezom, poredati zelenu salatu.
Drugu stranu premazati sa kečapom i poređati...
27. januar
Kako se pravi laneno jaje i za šta se koristiŠta je to laneno jaje? Ovo jaje je predodređeno za ljude koji su vegani, za one koji ne vole jaja, i za one koji vole slatkiše, ali su alergični na jaja.
Lanenim jajetom možete zameniti obična jaja u određenom receptu...
17. mart
Kako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamoAvokado je bogat mononezasićenim kiselinama koje nam pomažu da se izborimo sa mastima u oblasti torzoa, koje predstavljaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim toga, avokado ima visko sadžaj kalijuma, magnezijuma...
26. feb.