Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jaje od zdrave kokoške - evo kako da ga prepoznate!Jaje od zdrave kokoške - evo kako da ga prepoznate!
11. jun
Jaja spadaju u najomiljenije i najzdravije namirnice današnjice. Ona se mogu konzumirati bilo kada - za doručak, ručak, večeru. Nema ničeg lošeg u tome da jedete jaja svakog dana - štaviše, upravo je suprotno....
Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?
02. dec.
Kako prepoznati kurkumu lošeg kvaliteta? Jednostavnim testom: Napunite čašu toplom vodom i sipajte u nju kašiku kurkume bez mešanja. Sačekajte 20 minuta. Ako se nakon toga začin slegne na dno, onda je kvalitetan....
Kako da prepoznamo pokvareno svinjsko meso?Kako da prepoznamo pokvareno svinjsko meso?
24. dec.
Kako da prepoznamo da li je svinjsko meso pokvareno? Boja sveže svinjetine je roze-bela, sveža i prijatna....
Kako da prepoznate pravi sirKako da prepoznate pravi sir
15. feb.
Specijalisti su objasnili kako možete prepoznati kvalitetan sir usred svih imitacija, koje se mogu naći u prodavnicama....
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?
22. avgust
1
Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju. Zovu ga još i kraljevka. Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
Otrovni dvojnici pečuraka: kako ih prepoznatiOtrovni dvojnici pečuraka: kako ih prepoznati
24. okt.
Pogledajte i ove savete kako prepoznati otrovne pečurke i koje su najotrovnije pečurke kod nas....
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacKako prepoznati kvalitetno vino i šampanjac
22. mart
Mutno, ali ne baš staro vino znači da se pokvarilo ili da mu je talog isplivao na površinu....
Obučeno jajeObučeno jaje
31. jul
Skuvamo jaja 10 minuta. Potrebna su nam tvrdo kuvana. Za to vreme mesimo mleveno meso sa narendanim lukom, mrvljenim čubrom i mlevenim biberom. Uvijamo jaja u mleveno meso i pržimo u zagrejanoj masnoći....
Škotsko jajeŠkotsko jaje
14. maj
Počinjemo sa pireom od slatkog krompira. Očistimo, operemo krompire i kuvamo ih dok ne budu gotovi. Iscedimo vodu i pasiramo ih dodavajući sveže mleko dok ne dobijemo željenu gustinu. Dodajemo kravlji maslac, so, crni...
Kako da prepoznate lažno alkoholno pićeKako da prepoznate lažno alkoholno piće
13. mart
Samo specijalisti mogu sa sigurnošću da kažu da je alkoholno piće koje im se servira nije pravo, ali postoje trikovi u otkrivanju falsifikata koji pomažu i onima koji nisu specijalisti. Da biste ustanovili da li je vino...
Kako da prepoznamo dobru ribu?Kako da prepoznamo dobru ribu?
06. jul
Za pokvarenu ribu je karakteristično još prilikom čišćenja i sečenja da se kosti lako odvajaju od mesa i iz njih izlazi neprijatan miris. Prilikom stavljanja u vodu pokvarena riba ispliva na površinu....
Kako da prepoznamo kvalitetan med?Kako da prepoznamo kvalitetan med?
11. mart
Ako usred zime neki trgovac pokuša da vam proda tečan meda s garancijom da je pravi - ne verijte mu. Izuzatak mogu da budu samo med od heljde i bagrema, koji se ne kristalizuju. Prirodni med je tečan samo tokom prva...
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?
30. maj
Sveža riba ima karakterističnu aromu mora ili reke, bez mirisa kiselog ili pokvarenog. Trbuh ribe ne bi trebalo da bude nabreknut, ako je sveža....
Jaje u oblakuJaje u oblaku
17. mart
Obavezno izvadite jaja iz frižidera na bar 1 sat. Razdvojte balanca od žumanaca, ostavljajući žumanca u ljuskama. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Mikserom umutite belanca u sneg, muteći na niskoj brzini (na primer 2)....
Jaje u čamcuJaje u čamcu
29. april
Iseći parče hleba debljine oko 4 cm i izvaditi sredinu u obliku levka (nož držati ukoso i seći ukurg tako da otvor na jednoj strani bude veći od otvora na drugoj strani - pogledati sliku). Zakrejati kašiku ulja u tiganju...
Jaje u palačinkiJaje u palačinki
03. januar
Razbijte po jedno jaje i ispecite u zagrejanoj rerni dok jaje na bude gotovo onako kako želite. Pri serviranju garnirajte sa sitno isečenim perima mladog luka....
Kako da prepoznate ekstra devičansko maslinovo ulje?Kako da prepoznate ekstra devičansko maslinovo ulje?
26. nov.
Jedan siguran način da prepoznate kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje je da se ono zgusne kada je na hladnom. To znači da stavljeno u frižider treba da promeni svoju konzistenciju....
Kako da prepoznamo da li je sveže mleko pokvareno?Kako da prepoznamo da li je sveže mleko pokvareno?
10. april
Ako prilikom kuvanja sveže mleko počne da se grudva i da odvaja surutku - to je siguran znak da se pokvarilo. Skuvano sveže mleko se prepoznaje na isti način - po netipičnom mirisu i čudnoj strukturi....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Veoma često i pre svega u evropskim slatkišima primećuje se da se za posipanje određenog slatkiša, na primer milibrota, koriste šećerne perlice. Njihova priprema je jednostavna. Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove...
Slatko jaje na okoSlatko jaje na oko
22. dec.
Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvući lisnato testo na oko pola cm debljine pa iseći na kvadrate. Ivice svakog kvadrata saviti ka sredini - tako da donekle oblikujete krug. Na svako parče lisnatog testa staviti kašiku...
Klub sendvič kulen-jajeKlub sendvič kulen-jaje
27. januar
Jaje razbiti u vrelo ulje i poklopiti tiganj. Bitno je da belance bude pečeno, a žumance živo. Raseći kiflu, premazati sa jedne strane majonezom, poredati zelenu salatu. Drugu stranu premazati sa kečapom i poređati...
Kako se pravi laneno jaje i za šta se koristiKako se pravi laneno jaje i za šta se koristi
17. mart
Šta je to laneno jaje? Ovo jaje je predodređeno za ljude koji su vegani, za one koji ne vole jaja, i za one koji vole slatkiše, ali su alergični na jaja. Lanenim jajetom možete zameniti obična jaja u određenom receptu...
Kako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamoKako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamo
26. feb.
Avokado je bogat mononezasićenim kiselinama koje nam pomažu da se izborimo sa mastima u oblasti torzoa, koje predstavljaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, avokado ima visko sadžaj kalijuma, magnezijuma...