Kako da prepoznamo pokvareno svinjsko meso?

Kako da prepoznamo pokvareno svinjsko meso?

Meso spada u najviše upotrebljavane namirnice i kako bi mogli da uživamo u njegovom ukusu i korisnim sastojcima, ono treba da bude sveže i čuvano na odgovarajući način. Kako da prepoznamo da li je svinjsko meso pokvareno?

Boja sveže svinjetine je roze-bela, sveža i prijatna. Ako je boja mesa koje ste kupili drugačija ima različitu ili tamniju boju, najverovatnije je reč o ne sasvim svežem mesu. Imajte na umu da ponekad i boja može da dovede u zabludu. Moguće je da u pakovanju ima supstanci koje služe da duže očuvaju prirodnu boju mesa, a da ono u stvari nije sveže.

Zbog toga, ako je boja u redu, ali vidite sluz po mesu, znajte da se ona formira od strane bakterija, koje govore da je meso staro. Najbolji način da prepoznate loše svinjsko meso je po neprijatnom mirisu. Međutim, ako ga kupujete upakovano, nećete osetiti miris.

Ponekada mislimo da kupujemo sveže ohlađeno meso, ali je u stvari sasvim moguće da je ono zamrznuto pre dosta vremena i da je nakon toga razmrznuto u skladištu same prodavnice. Obrađuje se hemikalijama i nama se nudi kao sveže meso. Kako prepoznati takvo meso? Kada ga stavite u pleh, videćete da se iz njega odvaja veća količina tečnosti ili krvava sluz. Razmrznuto meso je bleđe, pihtijasto i sa više vode, a nakon kuvanja gubi veliki deo svoje zapremine.

Kako ne bi kupovali loše i pokvareno meso sumnjivog kvaliteta, poštujte nekoliko pravila. Uvek kupujte meso u mesari, a ne u supermarketima. Ne kupujte meso sa nepoznatim poreklom, kao i bez jasno naznačenog datuma roka trajanja mesa. Izbegavajte da kupujete marinirana mesa, jer su ona najčešće stara.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji