Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Međutim, orasi mogu izazvati i po život opasne alergijske reakcije. Što se tiče učestalosti alergije na orahe stvari izgledaju bolje....
Da li je opasna živa u ribi?Da li je opasna živa u ribi?
10. dec.
Veće ribe jedu manje ribe i time se velika količina opasne materije nakuplja u njihovom telu. Zbog toga ribe poput ajkula ili tuna sadrže više žive u telu nego sitne ribe....
Da li je preterana konzumacija čokolade opasna?Da li je preterana konzumacija čokolade opasna?
19. avgust
Čokolada, svojim bogatim ukusom i bogatom aromom, osvojila je srca miliona ljudi širom sveta. Bilo da se u njoj uživa u obliku kremaste štanglice, ukusnog deserta ili umirujuće šolje vrućeg kakaa, neosporno je da čokolada...
Da li je opasna preterana konzumacija mleka?Da li je opasna preterana konzumacija mleka?
07. feb.
Ali naučnici sa univerziteta Upsala u Švedskoj upozoravaju da prekomeran unos mleka može da bude opasan za zdravlje, s obzirom na to da neke vrste šećera u mleku povećavaju rizik od upale....
Da li su korisne koštice kajsije?Da li su korisne koštice kajsije?
09. avgust
Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
Da li su korisne sušene kajsijeDa li su korisne sušene kajsije
09. avgust
Sušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
Da li su zelene banane korisne?Da li su zelene banane korisne?
23. okt.
Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala. Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži: • Vlakna: 3, 1 g • Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa • Vitamin...
Da li su korisne semenke lubenice?Da li su korisne semenke lubenice?
09. dec.
Najpogodnije voće za vruću letnju sezonu nesumnjivo je lubenica. Slatka, ukusna, sa visokim sadržajem vode, šta drugo može da nam treba. Pored toga, većina dama je čula za dijetu sa lubenicom, čiji je uspeh druga tema za...
Da li je nedostatak cinka opasan?Da li je nedostatak cinka opasan?
18. jun
Naše kosti ne mogu bez fosfora, magnezijuma, kalcijuma, vitamina D, ali i bez cinka. Još pre pet hiljada godina, stari Egipćani su koristili pastu od cinka za lečenje rana. Pre sto godina postalo je jasno da je cink potreban...
Da li su puževi opasni za jelo?Da li su puževi opasni za jelo?
07. mart
Ako puževe dobro operete i skuvate, nema nikakve opasnosti od njihovog jela. U mnogim zemljama oni su delikates i sa različitim začinima mogu da budu veoma ukusni. Meso puževa je izuzetno ukusno i korisno. Ono ima visok...
Da li je opasno preterivanje sa ljutom hranom?Da li je opasno preterivanje sa ljutom hranom?
29. jun
Dejstvo ljutih začina na ljudski organizam je sledeće: podstiču apetit, što dovodi do stimulacije rada gastrointestinalnog trakta i boljeg varenja. Zbog toga mnogi uopšte ne sedaju za sto, ako na njemu nema tanjira sa ljutim...
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Osim što su ukusne, pečurke mogu biti i opasne, posebno ako ste već odlučili da ih berete sami. Pojedine otrovne pečurke mogu prouzrokovati raspadanje organa, i to nepovratno....
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Naučnici su trenutno ubeđeni da je ova vrsta povrća opasna samo za pojedine ljude. Ko i zašto može biti netolerantan na noćno povrće, naučnici nemaju odgovor....
Osam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni suOsam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni su
19. dec.
Kada su u pitanju dodaci ishrani, više nije uvek bolje. Vitamini i minerali su od suštinskog značaja za zdravlje, ali to ne znači da će vas mega doze izvući iz bolnice ili produžiti vaš život. Neki zaista mogu biti štetni...
Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?
29. jun
Sigurno ste se bar jednom zapitali da li je opasno jesti hranu koja je pala na zemlju?...
Koje namirnice mogu da budu zamena mesu?Koje namirnice mogu da budu zamena mesu?
19. nov.
Ponekad zaboravimo, a neki od nas ni ne znaju, da se proteini nalaze u mnogim drugim namirnicama osim u mesu. Proteinski proizvodi su jeftiniji, zdraviji i mogu se čuvati duže od mesnih proizvoda. Pasulj. To je univerzalna...
Jaja u mlevenom mesuJaja u mlevenom mesu
23. maj
Pomešajte mleveno meso i začine, dodajte sitno iseckan luk i peršun. Podelite smesnu na 5 delova. Svaki deo se spljeksa rukama i oblikuju se kao mala pitica, u koju se stavlja po 1 kuvano jaje. Nakon toga se oblikuje loptica...
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Da li je opasno predoziranje magnezijumom?Da li je opasno predoziranje magnezijumom?
14. mart
Predoziranje magnezijumom je opasno, jer ima jak laksativni efekat na organizam i može dovesti do proliva. U tačnim, propisanim dozama, magnezijum je izuzetno koristan za naš organizam....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?
04. mart
Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom. Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance. Visokokalorični...