Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li su orasi alergen?Međutim, orasi mogu izazvati i po život opasne alergijske reakcije.
Što se tiče učestalosti alergije na orahe stvari izgledaju bolje....
07. okt.
Da li je opasna živa u ribi?Veće ribe jedu manje ribe i time se velika količina opasne materije nakuplja u njihovom telu. Zbog toga ribe poput ajkula ili tuna sadrže više žive u telu nego sitne ribe....
10. dec.
Da li je preterana konzumacija čokolade opasna?Čokolada, svojim bogatim ukusom i bogatom aromom, osvojila je srca miliona ljudi širom sveta. Bilo da se u njoj uživa u obliku kremaste štanglice, ukusnog deserta ili umirujuće šolje vrućeg kakaa, neosporno je da čokolada...
19. avgust
Da li je opasna preterana konzumacija mleka?Ali naučnici sa univerziteta Upsala u Švedskoj upozoravaju da prekomeran unos mleka može da bude opasan za zdravlje, s obzirom na to da neke vrste šećera u mleku povećavaju rizik od upale....
07. feb.
Da li su korisne koštice kajsije?Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
09. avgust
Da li su korisne sušene kajsijeSušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
09. avgust
Da li su zelene banane korisne?Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala.
Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži:
• Vlakna: 3, 1 g
• Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa
• Vitamin...
23. okt.
Da li su korisne semenke lubenice?Najpogodnije voće za vruću letnju sezonu nesumnjivo je lubenica. Slatka, ukusna, sa visokim sadržajem vode, šta drugo može da nam treba. Pored toga, većina dama je čula za dijetu sa lubenicom, čiji je uspeh druga tema za...
09. dec.
Da li je nedostatak cinka opasan?Naše kosti ne mogu bez fosfora, magnezijuma, kalcijuma, vitamina D, ali i bez cinka. Još pre pet hiljada godina, stari Egipćani su koristili pastu od cinka za lečenje rana.
Pre sto godina postalo je jasno da je cink potreban...
18. jun
Da li su puževi opasni za jelo?Ako puževe dobro operete i skuvate, nema nikakve opasnosti od njihovog jela. U mnogim zemljama oni su delikates i sa različitim začinima mogu da budu veoma ukusni.
Meso puževa je izuzetno ukusno i korisno. Ono ima visok...
07. mart
Da li je opasno preterivanje sa ljutom hranom?Dejstvo ljutih začina na ljudski organizam je sledeće: podstiču apetit, što dovodi do stimulacije rada gastrointestinalnog trakta i boljeg varenja. Zbog toga mnogi uopšte ne sedaju za sto, ako na njemu nema tanjira sa ljutim...
29. jun
Kako proveriti da li su pečurke otrovneOsim što su ukusne, pečurke mogu biti i opasne, posebno ako ste već odlučili da ih berete sami. Pojedine otrovne pečurke mogu prouzrokovati raspadanje organa, i to nepovratno....
23. feb.
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Naučnici su trenutno ubeđeni da je ova vrsta povrća opasna samo za pojedine ljude. Ko i zašto može biti netolerantan na noćno povrće, naučnici nemaju odgovor....
22. maj
Osam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni suKada su u pitanju dodaci ishrani, više nije uvek bolje. Vitamini i minerali su od suštinskog značaja za zdravlje, ali to ne znači da će vas mega doze izvući iz bolnice ili produžiti vaš život. Neki zaista mogu biti štetni...
19. dec.
Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?Sigurno ste se bar jednom zapitali da li je opasno jesti hranu koja je pala na zemlju?...
29. jun
Koje namirnice mogu da budu zamena mesu?Ponekad zaboravimo, a neki od nas ni ne znaju, da se proteini nalaze u mnogim drugim namirnicama osim u mesu. Proteinski proizvodi su jeftiniji, zdraviji i mogu se čuvati duže od mesnih proizvoda.
Pasulj. To je univerzalna...
19. nov.
Jaja u mlevenom mesuPomešajte mleveno meso i začine, dodajte sitno iseckan luk i peršun. Podelite smesnu na 5 delova.
Svaki deo se spljeksa rukama i oblikuju se kao mala pitica, u koju se stavlja po 1 kuvano jaje. Nakon toga se oblikuje loptica...
23. maj
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Da li je opasno predoziranje magnezijumom?Predoziranje magnezijumom je opasno, jer ima jak laksativni efekat na organizam i može dovesti do proliva.
U tačnim, propisanim dozama, magnezijum je izuzetno koristan za naš organizam....
14. mart
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Da li pravilno jedemo avokado?Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
04. mart
Da li je kačkavalj koristan?Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.
Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
05. januar
Da li je majonez koristan?U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.
Visokokalorični...
18. maj