Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamoZa šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamo
16. mart
Aromatični kakao napitak osim bogatog ukusa ima i mnogo koristi za organizam. Stimuliše i tonizira organizam, a to je zbog glavnog sastojka teobromina (1, 5 % do 2 %) i kofeina (od 0, 4 % do 0, 8 %). Generalno teobromin deluje...
MangoMango
23. jun
Mango u kulinarstvu Mango je veoma zastupljen i u kulinarstvu, posebno u istočnim azijskim državama. Od njega se spremaju različiti i ukusni pirei, sosovi, kremovi, i različite vrste sorbea....
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?
05. okt.
Prilikom prpreme pogača, kolača i keksića, svaki kuvar koji sebe poštuje koristi kvasac. On u sebi sadrži kvasac koji čini testo mekim i nadošlim. Kada dođe vreme da se pripremi kolač, svako poseže za jednim od...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Saveti za spremanje marinada za mesoSaveti za spremanje marinada za meso
18. sep.
Jedan od najvažnijih uslova da meso bude ukusno na roštilju je marinada. Marinada je odlično rešenje za žilavije komade mesa. Marinada je tečna smesa koja služi da obogati ukus mesa. Osim začina i maslinovog ulja, u...
Saveti za spremanje jarebiceSaveti za spremanje jarebice
15. maj
Koliko nas zna da spremi jarebicu tako da se sačuvaju svi korisni sastojci i ukus? Da spremite ukusno jelo sa mesom jarebice, treba da koristite samo mlade ptice i da, naravno, one budu sveže....
Zapečeno jelo za bebeZapečeno jelo za bebe
06. januar
Tanko sam isekla slatki krompir, šargarepu, krompir i tikvice. Ređala sam ih u tepsiju, na dno stavila par kapi ulja, možete i namazati uljem. Pleh sam prelila vodom i stavila u zagrejanu rernu na 200 stepeni sa ventilatorom...
Pileće jelo za poznavaocePileće jelo za poznavaoce
21. dec.
Pile se očisti, opere se i stavlja u šerpu sa posoljenom, hladnom vodom da se skuva. Odstranimo kožu skuvanog pileta, meso iskidamo na parčiće. Bujon procedimo. U đuvečaru stavljamo isečene na sitno luk, beli luk, oljuštene...
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur za bebe - kako i kada?
21. mart
Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Konzervans za turšiju - kada i koliko?
09. feb.
Da bi turšija dobila svoj prijatan ukus i da bi se sačuva dosta dugo potrebni su kozervansi. Različite materije sa koriste za taj cilj. Svakome su poznati aspirin, natrijum benzoat, kalijum sorbat kao različite mogućnosti...
Kada treba piti enzime za varenje?Kada treba piti enzime za varenje?
17. sep.
Obezbeđivanje enzima za varenje Neophodni enzimi se dobijaju na dva načina: - Sa hranom - Putem dodataka ishrani Najpogodniji izvori enzima u ishrani su avokado, ananas, papaja, mango, skoro svo voće i povrće, med...
Jelo od ribe za BlagovestiJelo od ribe za Blagovesti
12. okt.
Kada je jelo gotovo, prekrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 15-20 minuta, kako bi pirinač ostao sočan. Gotovo jelo od ribe za Blagovesti služi se posuto sitno seckanim svežim peršunom....
Ukusno jelo za zauzete domaćiceUkusno jelo za zauzete domaćice
16. sep.
Ako vam se dopada recept, isprobajte naše predloge za janiju sa ćufticama, ukusno zapečeno jelo sa mlevenim mesom ili ove prelepe đuvečiće sa mlevenim mesom....
Jelo za bebe sa tikvicamaJelo za bebe sa tikvicama
16. avgust
Ostavljamo jelo za bebe pokriveno poklopcem 10 minuta. Ako je za manje bebe, pasiramo ga, a ako je za veće - izgnječimo ga dobro kuhinjskom presom ili viljuškom....
Zapečeno jelo za porodičnu večeruZapečeno jelo za porodičnu večeru
27. maj
Prijatno sa zapečenim jelom za porodičnu večeru!...
Kulinarske tajne za spremanje parfeaKulinarske tajne za spremanje parfea
14. sep.
Da, najverovatnije ćete sresti upravno slične recepte za parfe i za to kako se sprema desert, takođe ćete verovatno i dobiti upravo to ukoliko odlučite da poručite parfe u obližnjoj poslastičarnici ili prodavnici....
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?
30. maj
Na površini kvalitetne i sveže ribe nalazi se veoma tanak sloj sluzi. Ali ako ove sluzi ima u izobilju, a sloj je gust, to znači da je riba stajala predugo. Krljušti ribe su sjajne ako je sveža. Kljušti sveže ribe čvrsto...
Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?
25. nov.
Kiseli kupus je popularna fermentisana namirnica koja je poznata po svom posebnom kiselom ukusu. Priprema kiselog kupusa od nule je dugotrajan proces, koji može potrajati nekoliko nedelja. Međutim, ako nemate dovoljno...
Ukusno jelo sa krompirom za večeruUkusno jelo sa krompirom za večeru
28. april
Malo pre nego što je potpuno gotovo, jelo prelijemo jajima, mlekom i kačkavaljem i pečemo dok ne bude gotovo. Brzo, lako i ukusno!...
Meni za bebe Glavno jelo + DesertMeni za bebe Glavno jelo + Desert
10. jul
Glavno jelo - pire za bebe od krompira, brokolija i šargarepe: Krompir, šargarepu i brokoli skuvajte dok ne bude gotovo. Proverite viljuškom da li je gotovo, treba povrće da je skroz meko....
Najbolje i najbezbednije posuđe za spremanjeNajbolje i najbezbednije posuđe za spremanje
19. mart
Kako da izaberemo najbezbednije posuđe za spremanje? Kuhinjsko posuđe od nerđajućeg čelika je otporno na oksidaciju, a tokom spremanja jelo ne gubi svoje kvalitete, ukus i vitamine....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Za šta je korisna cvekla?Za šta je korisna cvekla?
06. jun
Mangan u cvekli jača imunitet i podržava rad jetre i bubrega. Anti-inflamatorna svojstva cvekle su takođe razlog da se konzumira zbog njenih korisnih svojstava....
Za šta je dobra artičoka?Za šta je dobra artičoka?
07. feb.
Artičoka je veoma drevna kultura koja se prvobitno uzgajala zbog svojih prelepih cvetova koji su ukrašavali domove evropskih kraljeva i plemića. Artičoka je bila poznata još u starom Egiptu – na stubovima jednog od...
Za šta je korisna limeta?Za šta je korisna limeta?
01. dec.
Pa, mi imamo odgovore na ova pitanja i spremni smo da vam ih otkrijemo. Iznenađujuće je koliko korisnih svojstava limeta ima....