Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Nemasni i neslani domaći sitni sirProkuvajte sveže mleko. Dok se hladi, odvojite kajmak kašikom čim se formira i nastavite dok ne prestane da stvara kajmak.
Vraćamo mleko na šporet i zagrevamo. Dodajte kiselo mleko i rastvorite ga unutra. Kada proključa...
11. sep.
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
Koja su lekovita svojstva votke?Pored štete, alkohol ima i mnoštvo korisnih svojstava. Alkohol u njemu čisti i dezinfikuje i zbog toga se često koristi u svakodnevnom životu. Pored toga, ima lekovita svojstva, zato što poseduje sposobnost da ugreje...
13. april
Koja brašna su bez glutenaGluten se nalazi u velikoj količini u pšenici i u nekim drugim žitaricama.
U bezglutenskoj kuhinji se koristi miks različitog brašna. Neka od njih su:
- brašno od jednozrne pšenice - najviše se koristi;
- brašno...
19. mart
Koja su to penušava vina?Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida.
To može da se desi i dodavanjem...
01. jun
Koja su omiljena jela Rumuna?Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj...
27. sep.
Koja su najpopularnija brašna bez glutena?Gluten je vrsta proteina koji se najčešće nalazi u pšenici, ječmu, raži, zobi, bulguru i brašnu dobijenom od njih. Intolerancija na gluten jedan je od najčešćih problema savremenog čoveka.
Kada imamo takozvanu alergiju...
12. maj
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Pita koja ne padaU kiselo mleko stavite sodu i prašak za pecivo da nadođe, nakon toga ga pomešajte sa jajima, uljem i brašnom. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno izmrvite sir.
Uzmite jednu koru, namažite je četkom...
01. okt.
Pačija supa koja ugrevaDobijenu zapršku sipamo u supu, promešamo i serviramo toplu pačiju supu koja ugreva dušu....
26. nov.
Fenomenalna gibanica koja uvek uspeUsitniti sir i kajmak, pa dodati jaja, prasak za pecivo i so ako je potrebno. Fil ne treba da bude redak!
Podmazati veću tepsiju, prekriti dno sa 3-4 kore, u zavisnosti od oblika tepsije, ali tako da polovina kore ostane...
29. dec.
2
Dijetalna kuhinja: Koja mesa odgovaraju i kako da ih pripremimoPrilikom držanja dijeta preporučena su posna mesa i to od mlađih životinja - teletina, junetina, piletina i jagnjetina. Kod različitih oboljenja dozvoljavaju se svinjetina i ovčetina, ali bez masnoće. U većini slučajeva...
26. feb.
Pačija supa sa pirinčem koja zagrevaPačiji batak operite i isecite na komade. Stavite u šerpu da se kuva, čim provri, ostavite na 5 minuta i prospite vodu.
Sipajte toplu vodu i stavite oguljeni krompir, ceo. Čim se meso skuva izvadite i ostavite da se ohladi...
28. dec.
Čorba od belog luka koja ugrevaPosle 20 minuta, čorba od belog luka koja ugreva biće spremna.
Od kriški hleba napravite domaće krutone. Isecite na kockice i pecite u tiganju do zlatne boje.
Supu poslužite sa krutonima i celerom kao prilog!...
21. okt.
Italijanska čorba od hleba koja grejeServirajte italijansku čorbu od hleba koja greje sa crnim biberom i iseckanim mladim belim lukom....
22. okt.
Pogledajte ovde koja su to najkorisnija ulja za spremanjePrema preporuci Svetske zdravestvene organizacije, masti u ishrani ne bi trebalo da prelaze 30%. Tu spadaju i masti, sa kojima spremamo jela i koje koristimo za salate.
U galeriji možete pogledati koje su to najkorisnije...
21. nov.
Koji su stepeni pečenja telećeg mesa?Veoma često, kada poručujemo teleće meso u restoranu, usledi pitanje kako želimo da ono bude pečeno. Svaka osoba ima svoje individualne preference i sada ćemo vam predstaviti šta tačno znače stepeni pečenja mesa i kako...
04. april
Čokoladna torta koja se topi u ustimaU posudi mutite jaja i šećer sve dok se ne dobije mekan krem. Dodajte sve suve sastojeke: brašno, kakao, prašak za pecivo, vanilu.
Sipajte u kalup za pečenje torti, u koji prethodno stavite papir za pečenje. Pecite u prethodno...
07. feb.
Začinjavanje jarećeg mesaJedan od osnovnih problema kod spremanja jaretine je to što ona ima dosta specifičan miris. Ako uspemo da začinimo jaretinu pravilno, onda ćemo moći da se izbavimo od toga i da uživamo u nežnom ukusu ovog sočnog i krhkog...
10. april
Kako da znamo koja su jaja skuvana?U momentima kada u rukama držite dva jaja, ali ne možete da sa sigurnošću znate koje je skuvano, a koje sirovo, jer u frižideru imate obe vrste, potreban je trik da bi otkrili koje jaje je skuvano, a koje ne. Mi ćemo vas...
29. sep.
Nemačka salataJaja, krompir i šargarepe se skuvaju odvojeno, oljušte se i iseku se na kocke.
Kačkavalj, kiseli krastavčići i file se iseku na isti način. Majonez se pomeša sa senfom i dobro se promeša.
Na dno tanjira se stavljaju...
02. sep.
Finese kod dinstanja mesaDinstano meso bude veoma ukusno ako se prate neke finoće prilikom pripreme. Klasično dinstanje mesa predstavlja prženje mesa, nakon toga se poklopi i dinsta na tihoj vatri sa malo tečnosti.
Dinstanje mesa je idealno za...
12. maj
Greške kod pečenja mesaKao bilo koje zanimanje, tako i kulinarstvo, skriva svoje suptilne male tajne što se tiče pripreme hrane. To su često vrlo mali detalji, koji mogu drastično promeniti ukus celog jela. Na primer, kako izgleda jednostavno...
22. okt.