Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Nemasni i neslani domaći sitni sirNemasni i neslani domaći sitni sir
11. sep.
Prokuvajte sveže mleko. Dok se hladi, odvojite kajmak kašikom čim se formira i nastavite dok ne prestane da stvara kajmak. Vraćamo mleko na šporet i zagrevamo. Dodajte kiselo mleko i rastvorite ga unutra. Kada proključa...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Koja su lekovita svojstva votke?Koja su lekovita svojstva votke?
13. april
Pored štete, alkohol ima i mnoštvo korisnih svojstava. Alkohol u njemu čisti i dezinfikuje i zbog toga se često koristi u svakodnevnom životu. Pored toga, ima lekovita svojstva, zato što poseduje sposobnost da ugreje...
Koja brašna su bez glutenaKoja brašna su bez glutena
19. mart
Gluten se nalazi u velikoj količini u pšenici i u nekim drugim žitaricama. U bezglutenskoj kuhinji se koristi miks različitog brašna. Neka od njih su: - brašno od jednozrne pšenice - najviše se koristi; - brašno...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
Koja su omiljena jela Rumuna?Koja su omiljena jela Rumuna?
27. sep.
Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt. Rumuni u svojoj...
Koja su najpopularnija brašna bez glutena?Koja su najpopularnija brašna bez glutena?
12. maj
Gluten je vrsta proteina koji se najčešće nalazi u pšenici, ječmu, raži, zobi, bulguru i brašnu dobijenom od njih. Intolerancija na gluten jedan je od najčešćih problema savremenog čoveka. Kada imamo takozvanu alergiju...
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Pita koja ne padaPita koja ne pada
01. okt.
U kiselo mleko stavite sodu i prašak za pecivo da nadođe, nakon toga ga pomešajte sa jajima, uljem i brašnom. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno izmrvite sir. Uzmite jednu koru, namažite je četkom...
Pačija supa koja ugrevaPačija supa koja ugreva
26. nov.
Dobijenu zapršku sipamo u supu, promešamo i serviramo toplu pačiju supu koja ugreva dušu....
Fenomenalna gibanica koja uvek uspeFenomenalna gibanica koja uvek uspe
29. dec.
2
Usitniti sir i kajmak, pa dodati jaja, prasak za pecivo i so ako je potrebno. Fil ne treba da bude redak! Podmazati veću tepsiju, prekriti dno sa 3-4 kore, u zavisnosti od oblika tepsije, ali tako da polovina kore ostane...
Dijetalna kuhinja: Koja mesa odgovaraju i kako da ih pripremimoDijetalna kuhinja: Koja mesa odgovaraju i kako da ih pripremimo
26. feb.
Prilikom držanja dijeta preporučena su posna mesa i to od mlađih životinja - teletina, junetina, piletina i jagnjetina. Kod različitih oboljenja dozvoljavaju se svinjetina i ovčetina, ali bez masnoće. U većini slučajeva...
Pačija supa sa pirinčem koja zagrevaPačija supa sa pirinčem koja zagreva
28. dec.
Pačiji batak operite i isecite na komade. Stavite u šerpu da se kuva, čim provri, ostavite na 5 minuta i prospite vodu. Sipajte toplu vodu i stavite oguljeni krompir, ceo. Čim se meso skuva izvadite i ostavite da se ohladi...
Čorba od belog luka koja ugrevaČorba od belog luka koja ugreva
21. okt.
Posle 20 minuta, čorba od belog luka koja ugreva biće spremna. Od kriški hleba napravite domaće krutone. Isecite na kockice i pecite u tiganju do zlatne boje. Supu poslužite sa krutonima i celerom kao prilog!...
Italijanska čorba od hleba koja grejeItalijanska čorba od hleba koja greje
22. okt.
Servirajte italijansku čorbu od hleba koja greje sa crnim biberom i iseckanim mladim belim lukom....
Pogledajte ovde koja su to najkorisnija ulja za spremanjePogledajte ovde koja su to najkorisnija ulja za spremanje
21. nov.
Prema preporuci Svetske zdravestvene organizacije, masti u ishrani ne bi trebalo da prelaze 30%. Tu spadaju i masti, sa kojima spremamo jela i koje koristimo za salate. U galeriji možete pogledati koje su to najkorisnije...
Koji su stepeni pečenja telećeg mesa?Koji su stepeni pečenja telećeg mesa?
04. april
Veoma često, kada poručujemo teleće meso u restoranu, usledi pitanje kako želimo da ono bude pečeno. Svaka osoba ima svoje individualne preference i sada ćemo vam predstaviti šta tačno znače stepeni pečenja mesa i kako...
Čokoladna torta koja se topi u ustimaČokoladna torta koja se topi u ustima
07. feb.
U posudi mutite jaja i šećer sve dok se ne dobije mekan krem. Dodajte sve suve sastojeke: brašno, kakao, prašak za pecivo, vanilu. Sipajte u kalup za pečenje torti, u koji prethodno stavite papir za pečenje. Pecite u prethodno...
Začinjavanje jarećeg mesaZačinjavanje jarećeg mesa
10. april
Jedan od osnovnih problema kod spremanja jaretine je to što ona ima dosta specifičan miris. Ako uspemo da začinimo jaretinu pravilno, onda ćemo moći da se izbavimo od toga i da uživamo u nežnom ukusu ovog sočnog i krhkog...
Kako da znamo koja su jaja skuvana?Kako da znamo koja su jaja skuvana?
29. sep.
U momentima kada u rukama držite dva jaja, ali ne možete da sa sigurnošću znate koje je skuvano, a koje sirovo, jer u frižideru imate obe vrste, potreban je trik da bi otkrili koje jaje je skuvano, a koje ne. Mi ćemo vas...
Nemačka kobasicaNemačka kobasica
21. jun
Nemačka kobasica, koju ćete servirati sa nemačkim pivom....
Nemačka salataNemačka salata
02. sep.
Jaja, krompir i šargarepe se skuvaju odvojeno, oljušte se i iseku se na kocke. Kačkavalj, kiseli krastavčići i file se iseku na isti način. Majonez se pomeša sa senfom i dobro se promeša. Na dno tanjira se stavljaju...
Nemačka štrudlaNemačka štrudla
03. avgust
1
Dok su još tople obilno pospite šećerom u prahu....
Finese kod dinstanja mesaFinese kod dinstanja mesa
12. maj
Dinstano meso bude veoma ukusno ako se prate neke finoće prilikom pripreme. Klasično dinstanje mesa predstavlja prženje mesa, nakon toga se poklopi i dinsta na tihoj vatri sa malo tečnosti. Dinstanje mesa je idealno za...
Greške kod pečenja mesaGreške kod pečenja mesa
22. okt.
Kao bilo koje zanimanje, tako i kulinarstvo, skriva svoje suptilne male tajne što se tiče pripreme hrane. To su često vrlo mali detalji, koji mogu drastično promeniti ukus celog jela. Na primer, kako izgleda jednostavno...