Veoma često, kada poručujemo teleće meso u restoranu, usledi pitanje kako želimo da ono bude pečeno. Svaka osoba ima svoje individualne preference i sada ćemo vam predstaviti šta tačno znače stepeni pečenja mesa i kako da ga poručite baš po vašem ukusu.
Opšte prihvaćeni stepeni pečenja telećeg mesa, a ima ih tačno 5, karakteristični su po temperaturi mesa u sredini. Mnogi ljudi misle da meso, da bi bilo korisno, mora da bude perfektno ispečeno. Ova verovanja i mitovi su odavno promenjeni i zbog toga se sve češće poručuje skoro sirovo meso.
Rare - ako želite da stek bude krvav i sočan, onda je to vaš stepen. Kod ovog stepena pečenja, meso se peče sa obe strane, ne više od 1 minuta po strani, samo da uhvati koricu i da potamni. Kada ovakvo meso dodirnemo prstom, osetićemo mekanu strukturu, a unutrašnja temperatura mesa treba da bude 45-47 stepeni.
Medium Rare - ovaj stepen se razlikuje po tome, što je vreme pečenja povećano u zavisnosti od debljine steka i obično je od 2 do 2,5 minuta po strani. Kako da prepoznamo da je meso ispečeno do stepena Medium Rare? Meso ima debelu i dobro formiranu koricu i roze-crvenu boju iznutra, kada se preseče.
Medium - ovaj stepen pečenja je najomiljeniji među klijentima. Pripremljen stek, koji je ispečen do medium stepena, ima dobro ispečen spoljni deo i krvavu sredinu. U zavisnosti od debljine mesa, sredina treba da bude oko 50%. Naravno, tokom ovog pečenja, stek mora da ostane mekan i sočan.
Medium Welldone - ovaj stepen se postiže, malo pre nego što je meso potpuno ispečeno i tada se sklanja sa vatre. Boja tako ispečenog mesa je braon sa laganim nijansama roze. Kada poručite meso pripremljeno na ovaj način, budite sigurni da ćete jesti mekano meso, koje nikako neće biti sirovo u sredini.
Well Done - ovaj stepen označava da je meso potpuno ispečeno i da je njegova sredina dobila braon boju. Kada se ovako pripremljen stek preseče od njega ne treba da kaplje ni kap krvi. Ovaj stepen pečenja je dobar za osobe koje uopšte ne podnose krv.
Treba da uzmete u obzir da je teleće meso veoma kapricizno i svojeglavo i da ako se potpuno ispeče, postoji rizik da ono bude suvo i žilavo. Kada ga poručite na ovom stepenu, treba da budete spremni i na tu mogućnost.
Komentari