Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Dijetalna kuhinja: Koja mesa odgovaraju i kako da ih pripremimo

Dijetalna kuhinja: Koja mesa odgovaraju i kako da ih pripremimo

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432770
Sirovo meso

Prilikom držanja dijeta preporučena su posna mesa i to od mlađih životinja - teletina, junetina, piletina i jagnjetina. Kod različitih oboljenja dozvoljavaju se svinjetina i ovčetina, ali bez masnoće. U većini slučajeva se izbegavaju, zato što se teže vare.

Kada izaberemo meso, dobro ga operemo, ali ga ne potapamo u vodu, jer tako gubimo vredne mineralne materije i vitamine.

Kako kod upotrebe mesa u svakodnevnoj ishrani, tako i u dijetalnoj kuhinji treba izbegavati brzo razmrzavanje. U pripremu mesa spada i otklanjanje kostiju i skidanje žilica. Meso se tuca čekićem, da bi bilo mekše.

Kuvanje mesa obavlja se na 2 načina:

- Prvi način je kada se meso kuva na slaboj vatri u neslanoj vodi. Tako se iz njega izvlače ekstraktivne materije, mineralne soli, masnoća i td. To je meso sa smanjenim kvalitetom ukusa, ali uprkos tome korisno je kod oboljenja stomaka, jetre, bubrega, srca i dr. Preporučuje se kod gastritisa i čireva da se kuvano meso samelje-

Jagnjetina sa povrćem

- Na drugi način (suprotno od prvog) meso se kuva na jakoj vatri u slanoj vodi. Ekstraktne materije i minerali u njemu se čuvaju. Ovaj način kuvanja odgovara za ishranu posle dužih bolesti.

Meso na pari priprema se u specijalnoj posudi sa rešetkom na sredini. Meso se ređa na rešetku, a u sudu ispod rešetkese naliva malo vode (oko 2-3 prsta). Sud se dobro zatvori poklopcem i stavlja na vatru da se kuva dok ne bude gotovo.

Pečeno meso se preporučuje pripremljeno na roštilju ili u testu. Na taj način organizam ga usvaja brže nego prženo ili duže kuvano.

Prženo meso nije preporučljivo za zdravu ishranu, a u dijetalnim režimima je gotovo zabranjeno, jer se teško vari i narušava želudačnu sekreciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest