Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto je važno da deca jedu sitan sirSitan sir uvek je imao reputaciju dijetalne hrane. Mnoštvo zdravstvenih koristi konzumacije sitnog sira označavaju da je se zaista vredno napora da he poslužite deci na interesantan i za njih ukusan način. Sitan sir definitivno...
12. nov.
Zašto voda ima lekovite moći i kako utiče na nas?Još od davnina voda je korišćena u lekovite svrhe. Ina zauzima važno mesto u kineskoj medicini - Kinezi su koristili vodu za oporavak oštećenog hormona u organizmu. Pak u Egiptu su zidli posebne hramove u kojima su se...
28. nov.
Krem karamel bez rupicaUmutimo jaja i 400 g šećera, nakon toga stavljamo i sveže mleko i vanilu.
Kad smesa bude gotova počinjemo da pravimo karamel.
Podelimo karamel u 10 posuda, stavljamo smesu i stavljamo da se peče na pari oko 2 sata....
31. mart
SirSir je mlečni proizvod poznat čovečanstvu hiljadama godina. Na Balkanu se ovaj koncept i naziv povezuju sa belim slanim sirom, koji je jedinstven proizvod, ali postoje hiljade vrsta sireva širom sveta. Sir se u našim krajevima...
09. april
Svako bi trebalo da ima teglu kokosovog ulja kod kuće! Evo i zaštoKokosovo ulje je već hiljadama godina poznato po svojoj visokoj hranljivoj vrednosti, a takođe i po svojoj primeni u kozmetici, mada se ne može zanemariti i njegova primena u kućanstvu.
Što se tiče zdravlja, ovo ulje...
27. jun
Koliko kalorija ima avokado?Avokado je voće u obliku kruške sa zelenom korom. Kada sazri, kora prelazi iz tamnozelene u crnu boju. Svaki avokado se razlikuje po veličini.
Podaci o hranjivim vrednostima avokada
Sirovi avokado
- 1/5 avokada...
01. okt.
Magareći sir - najskuplji sir na svetu100 procentni prirodni sir od magarećeg mleka je najnoviji hit na tržištu, a ujedno i najskuplji.
Ovaj inovativni proizvod je prvi put predstavljen pre nekoliko dana na sajmu u Zasavici. Magareći sir je proizvod jedne...
10. mart
Kozji sirZa mnoge je kozji sir gurmansko iskustvo za čula, za druge - tradicionalni miris i ukus, lepo sećanje na baku i selo. Za druge je to proizvod kome nije mesto na njihovoj trpezi.
Među ljubiteljima mlečnih proizvoda,...
04. april
Mimolet SirTo nije bio glavni razlog zašto je Napoleon dobio bitku, ali je svakako pomogao njegovoj vojsci da preživi i da se bori do kraja....
16. dec.
Sir KabralesPlavi sir je pravi aristokrata među sirevima, a oni predstavljaju zaista veliku raznolikost. Oštar pikantan ukus je samo za prave poznavaoce.
Plavi sir je uopšten naziv za slane proizvode koji sadrže posebnu vrstu...
20. sep.
Feta SirFeta /φέτα/ je beli sir, koji se tradicionalno proizvodi u Grčkoj. U suštini 75 procenta konzumiranih sireva u Grčkoj su tog tipa. Feta se može uporediti sa našim sirom u salamuri ili sa mekim sirom. Da bi se napravio feta...
20. dec.
Sir MjunsterMjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
12. okt.
Sir BoforBofor (Beaufort) predstavlja vrstu polutvrdog sira koji se pravi od kravljeg mleka u francuskoj oblasti Savoja. Zajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima...
08. okt.
Sir NjušatelEto zašto ni ovaj sir, koji nosi ime malog naseljenog mesta, nije izuzetak. Prvobitan oblik sira je bio sasvim običan, nije imao ništa posebno....
08. okt.
Limburški SirLimburški sir (Limburger) predstavlja vrstu mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mleka. Po tradiciji se sprema u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Poznat je po zasićenom ukusu i jakom mirisu. U suštini zajedno s Munsterom...
05. okt.
Komte sirKomte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
05. okt.
Zeleni SirZeleni sir je vrsta buđavog sira, dobijenog po specijalnoj tehnologiji. Takvi sirevi se prave u Švajcarskoj i Engleskoj. U bugarskoj se sreće zeleni sir nazvan Crni Vit, koji se proizvodi u istoimenom tetevenskom selu....
28. sep.
Stilton SirStilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku.
Stilton se na tržištu može naći u dve varijante - plavi sir /poznatija varijanta/...
27. sep.
Taleđio sirTaleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog...
27. sep.
Ovčiji sirOvčiji sir je beli proizvod u salamuri, koji se dobija od ovčijeg mleka, a i jedan je od tradicionalnih proizvoda na našim prostorima. On uspešno prolazi kroz mnoge fizičko - hemijske i biohemijske procese, zahvaljujući...
19. sep.
1
Krem SirKrem sir je vrsta kremastog kravljeg sira. Ima meku teksturu, koja se veoma lako može namazati na krišku hleba ili da se koristi u spremanju raznih jela. Ima prijatan, mlečan i nimalo nametljiv ukus, kao i drugi proizvodi...
12. sep.
Buđavi SirJedan od najukusnijih delikatesa na ovom svetu pojavo se zbog proždrljivosti ljudi ili pak sasvim slučajno. Obično kada se plesan sama pojavi na nekoj namirnici, u trenutku bude bačena, ali to nije u pitanju i kod buđavog...
14. jul
Sitan SirSitan sir (vurda) je jedna od hranljivih namirnica, koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - do vitamina, preko proteina,...
09. jul
Bri SirBri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...
07. jul
Moj uspešni krem karamel bez rupicaU šerpu stavljamo polovinu mleka - 500 ml. Dodajte šećer i stavite na vatru, koliko da se rastopi.
Umutite jaja žicom. Dodajte preostalo mleko i vanilu. Sipajte lagano ugrejano mleko i promešajte.
U kaseroli rastopite...
28. nov.