Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Palačinke o kojima se pričaPalačinke o kojima se priča
27. dec.
Serviramo čokoladne palačinke o kojima se priča sa isečenim bademima....
Pile Udaj se za menePile Udaj se za mene
08. jun
1
Meša se i ostavlja se da se krčka 3-4 minuta, da se blago zgusne. Pile sa pavlakom se vraća u tiganj sa svojim sokovima, zaliva se nekoliko puta vrućim sosom i dodaje se još 25 g maslaca, izmeša se....
Brauni koji se ne pekuBrauni koji se ne peku
25. januar
Orahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
Pica se pestom i česteromPica se pestom i česterom
31. maj
Odmrznemo testo za picu (ako je zamrznuto), prvo u fizu frižidera a posle na sobnoj temperaturi. Satvljamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje. Prvo namažemo testo pastom od paradajza, nakon čega posipamo...
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....
Orada se koricom od orahaOrada se koricom od oraha
25. avgust
1. Očistite oradu i odvojte dva fileta sa kožom. Pincetom izvadite sve ostale fine koščice. 2. Stavite u blender ili ručno sitno iseckajte orahe, sveže začine po izboru i beli luk. Pomešajte sa maslacem, prezlama i...
Konkilie testenina se belim sosomKonkilie testenina se belim sosom
22. okt.
Dodaju se makarone i grašak. Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Uštipci koji se sami okrećuUštipci koji se sami okreću
13. mart
Masnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću. Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
Čizkejk koji se ne pečeČizkejk koji se ne peče
21. april
1
Ostaviti u frizideru par sati da se stegne....
Kiflice o kojima se pričaKiflice o kojima se priča
17. januar
Kiflice o kojima se priča! Neka vam je slatko!...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Kako se i zbog čega se kadi tamjanom?Kako se i zbog čega se kadi tamjanom?
27. januar
Smola prilikom sagorevanja odaje specifičnu aromu i otuda nosi naziv tamjan - incision - zarez, incense - tamjan....
Japanski Čizkejk - topi se u ustimaJapanski Čizkejk - topi se u ustima
26. mart
1
Kada prođe to vreme, otvaramo rernu na 1 minutu i smanjujemo temperaturu na 110°C . Zatvaramo rernu i pečemo još sat vremena. Kada prođe i to vreme, isključujemo rernu i otvaramo je....
Ovako se pravi kora za tortuOvako se pravi kora za tortu
11. dec.
Evo ovako se pravi kora za tortu....
Tako se peče orada na roštiljuTako se peče orada na roštilju
25. nov.
Tako se peče orada na roštilju i servira se sa željenim garnirungom....
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Vadi se posuda i skida se folija, vraća se u rernu i zapeče se dok ne porumeni. Serviramo sa čašom piva i salatom. Prijatno!...
Keksići koji se tope u ustimaKeksići koji se tope u ustima
15. maj
Kada su se ohladili istopila sam čokoladu na vodenoj pari i svaki keksić sam do pola potopila, posula sam orasima i u sredinu sam stavila tčnu čokoladu u udubljenje, koj esma napravila u svakom keksiću pre pečenja....
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!
29. jun
Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima,...
Uskršnji kolač od testa koje se mutiUskršnji kolač od testa koje se muti
14. maj
U veću posudu stavite na kockice isečenog kravljeg maslaca i krem sira i ostavite na sobnoj temperaturi da omekšaju. Jaja takođe treba da budu na sobnoj temperaturi. Operite suvo grožđe i potopite ga u toplu vodu....
Čokoladna torta koja se topi u ustimaČokoladna torta koja se topi u ustima
07. feb.
Ostavite krem u frizideru da se ohladi i posle prelijte čokoladnom kuvertirom....