Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hrana koja steže i olakšavaIma i hrane koja na različite organizme deluje na različit način - kod nekoh ljudi olakšava, a kod drugih zatvara. Takvi su kiselo i sveže mleko....
08. maj
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Da li je bolje da jedete maslac ili margarin?Maslac ili margarin - šta se češće nalazi u vašem frižideru? Da li znate razliku između to dvoje?
Jedan od najpopularnijih proizvoda koje redovno konzumiramo je maslac. Maslac se pravi od sveže ili fermentisane masne...
11. april
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?Fitinska kiselina, još poznata i kao fitat, je sastavni deo omotača većine orašastih plodova, žitarica i mahunarki i služi kao osnovni oblik čuvanja fosfora u semenkama. Ona se često dodaje antihranljivim materijama zbog...
31. avgust
Da li je palmino ulje korisno ili štetno?Palmino ulje je izuzetno rasprostrnjeno po celom svetu i njegova potrošnja nastavlja da narste. Međutim, pojavljuju se rasprave o njegovom uticaju na ljudsko zdravlje.
Neki tvrde da je palmino ulje zdravo, ali drugi navode...
23. feb.
Braon ili bela jaja - da li postoji razlika?Mnogi ljudi imaju svoje sklonosti kada je u pitanju boja jaja. Neki smatraju da se braon jaja zdravija ili prirodnija, dok drugi smatraju da su bela jaja čistija ili prosto ukusnija.
Ali da li zaista razlike između braon...
04. april
Da li je svež spanać koristan ili štetan?Osobe, koje imaju predispozicije za pojavu kamena u bubregu, ne bi trebalo da konzumiraju svež spanać, ali dobra vest je da nema nikakvih problema za konzumaciju kada se on malo termički obradi.
Stvaranje kemena u...
02. april
Treba li ljuštiti koru jabuka?To su dva mišljenja o jabukama, koja su sasvim suprotna. Izbor da li ćete jesti oljuštene jabuke ili jabuke sa korom ostaje na svakom potrošaču pojedinačno....
26. nov.
Maslinovo ulje! Proveri da li je pravo ili ne ovim dvema metodama!Maslinovo ulje je jedno od najzdravijih biljnih ulja. Ono je dosta popularno i na našim prostorima. međutim, da li je kvalitetno?
Naša nacija važi za srećnu naciju. Blizu nas se nalaze najveći proizvođači maslina u...
12. jun
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Da li jabuka nadražuje stomak?Mnogo su ukusne ako ih pripremite po receptu za Grčke pečene jabuke ili probate Pečene jabuke na španski način....
13. jul
Seme japanske jabuke (kaki jabuka) - koristi i upotrebaSemenke japanske jabuke, poznate i kao semenke kaki jabuke, su nusproizvod ploda japanske jabuke i imaju brojne zdravstvene koristi i razne upotrebe....
02. mart
Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?Tokom poslednjih godina je voda sa limunom postala mnogo više od običnog napitka. Čak nas i razne filmske zvezde uveravaju da je istinita činjenica da voda sa limunom pomaže u mršavljenju.
Veliki broj žena je probalo...
06. mart
Kako da napravimo karamelizovane jabukeAko volite da koristite jabuke u vašim receptima, preporučujemo da probate naše recepte za kolač od jabuke, štrudle sa jabukama ili pitu od jabuka....
27. feb.
Da li treba doručkovati ujutru?Doručak se često opisuje kao najvažniji obrok u danu, ali da li je preskakanje loše za vaše zdravlje?
Doručak bukvalno znači „prestanak gladovanja“. Ovo je prvi obrok u danu nakon duge noći kada niste jeli.
Doručak...
16. avgust
Da li je kačkavalj koristan?Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.
Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
05. januar
Da li su orasi alergen?Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi.
Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
07. okt.
Da li je majonez koristan?U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.
Visokokalorični...
18. maj
Da li je avokado koristan?Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.
Da li je avokado štetan?Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
19. okt.
Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
26. maj
Da li je margarin kancerogen?Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
27. maj
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj