Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šarena soŠarena so
19. maj
Svi začini zajedno sa solju prema ukusu i kurkuruznim brašnom se samelju fino mašinom za mlevenje. Šarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
Domaća šarena soDomaća šarena so
11. jul
Seme bundeve i kukuruz unapred sameljite. Seme bundeve treba da daje gustinu, možete ih izostaviti ako želite. Sve se dobro izmeša u posudi i onda može dugo da se čuva u tegli. Rezultat je mnogo aromatičnija i bogatija...
Morska salataMorska salata
21. okt.
Nasecite krompir i šargarepu na kockice. Razredite majonez sa belim vinom i dobro promešajte. Promešajte salatu, dodajte majonez, aranžirajte za posluženje i ukrasite inćunima i jajima koja ste presekli na pola....
Torta Morska fantazijaTorta Morska fantazija
03. nov.
Jaja i šećer mutimo u vazdušast krem. U njih dodajemo ulje i sveže mleko. U posudi pomešamo suve sastojke i počinjemo da dodajemo po malo od njih u smesu dok se nedobije homogena smesa. Gotovu smesu možemo da ispečemo...
Pogača Morska zvezdaPogača Morska zvezda
06. april
Ne trudite se da trouglovi budu jednaki, čak treba da su različiti da se dobije prava Morska zvezda. Kada pogača naraste, mažem je žumancem i pečemo na 160 stepeni....
Morska rba u belom sosuMorska rba u belom sosu
03. dec.
Ribe očistiti, oprati, prosušiti. Posoliti i preliti limunovim sokom. Ostaviti da odstoje desetak minuta. Staviti u vatrostalnu činiju, preliti rastopljenim maslacem i peći u rerni oko 40 minuta. Za to vreme napraviti...
Morska lisica sa mladim krompiromMorska lisica sa mladim krompirom
21. okt.
Morsku lisicu osušite i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, koji ste premazali maslinovim uljem. Pospite sa malo soli i bibera. Pecite na 180 stepeni. Poslužite morsku lisicu sa prilogom od povrća....
Vatus (Morska lisica) na tiganjuVatus (Morska lisica) na tiganju
28. jun
Vatus (morska mačka) je potpuno hrskava riba. Veoma liči na iverak i ako nisi poznavalac možeš lako da budeš u zabludi. Dve pljosnate ribe veoma liče i iskusniji ih razlikuju samo po repovima....
Morski PlodoviMorski Plodovi
17. sep.
Morski plodovi i njihov dah morskog povetarca često su povezani s prijatnim emocijama leta....
Gorka so (Engleska so)Gorka so (Engleska so)
09. maj
Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat. Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
SoSo
11. jul
Danas se so dobija isparavanjem morske ili slane vode iz drugih izvora, jezera, takođe i putem kamene soli. Specijalisti savetuju da biramo namirnice koje imaju nizak sadržaj soli....
Bela morska riba u belom vinuBela morska riba u belom vinu
03. dec.
Zagrejte pećnicu na 250C (ili što je više moguće). Prokuvajte veliku šerpu sa slanom vodom, dodajte krompir, kuvajte dok ne omekša (5 minuta), a zatim iscedite i prebacite u posudu. Dodajte ulje, većinu ubranih listova...
Najpopularnije morsko povrćeNajpopularnije morsko povrće
06. dec.
Antioksidansi u ovim morskim biljkama čine ih i lekovitom superhranom. Zdravstvene koristi morskog povrća Morsko povrće usporava starenje i neprocenjivo je u borbi protiv hroničnih bolesti....
Najukusnije morske ribeNajukusnije morske ribe
25. januar
Pogledaćemo najukusnije morske ribe. Morska riba je veoma ukusna, prema velikom broju kulinara mnogo je bolja od slatkovodne. Zbog toga neki narodi, kao na primer Grci, uopšte ne jedu rečnu ribu, nego samo morsku....
Morska salata sa školjkama i dimljenom skušomMorska salata sa školjkama i dimljenom skušom
29. mart
Skušu dobro očistimo od kože i kostiju. Isečemo na komade i stavljamo u posudu. Marinirane krastavčiće isečemo na talasasto rende. luk sitno iseckamo na tanke ivice i pomešamo sa školjkama i komadima skuše. Dodajemo...
Himalajska SoHimalajska So
03. jun
Odmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po...
So - koristi i šteteSo - koristi i štete
16. avgust
Opšte sorte uključuju običnu so, himalajsku ružičastu so i morsku so. Različite vrste soli mogu da se razlikuju po ukusu, teksturi i boji....
Maldonska so - suština i prednostiMaldonska so - suština i prednosti
08. jul
Po svojoj suštini to je morska so koja se dobija iz plitkih močvara koje se nalaze u gradu Maldon (sreće se i kao Maldon), Essex, Engleska....
Kako se pravi šarena soKako se pravi šarena so
03. jun
Šarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju. Recepti po kojima...
Persijska plava so - drevna i neprocenjivaPersijska plava so - drevna i neprocenjiva
01. mart
Gde staviti plavu so Ova so se savršeno slaže sa desertima – posebno karamelom i čokoladom, ali se takođe može koristiti sa visokokvalitetnim sastojcima kao što su foie gras i sveža morska hrana....
Kako pravilno čuvati so?Kako pravilno čuvati so?
11. dec.
So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo. Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda...
Šta je košer so?Šta je košer so?
16. jun
So je neizostavan sastojak svakog jela. Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na...
Himalajska so i limun pomažu kod mamurlukaHimalajska so i limun pomažu kod mamurluka
01. jun
Glavobolja je ozbiljan problem za desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi širom sveta. Njena etiologija može biti različita i važno je da posetite lekara ako vas ovaj problem vrlo često muči. Uzroci, naravno, mogu biti...
Šta je to maldonska so?Šta je to maldonska so?
08. dec.
Pravi se metodom isparavanja morske vode i kada se delimično pretvori u kristale, zadržava veoma veliki deo mikroelemenata, koji se nalaze u morskoj vodi....
Kako so deluje na pritisak?Kako so deluje na pritisak?
17. jun
So se ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak. Naučno je dokazano da so povišava krvni pritisak. Prekomerna upotreba soli utiče na nervni sistem, dovodi do povećanog lučenja adrenalina, sužava arterije...