Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šarena soSvi začini zajedno sa solju prema ukusu i kurkuruznim brašnom se samelju fino mašinom za mlevenje.
Šarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
19. maj
Domaća šarena soSeme bundeve i kukuruz unapred sameljite.
Seme bundeve treba da daje gustinu, možete ih izostaviti ako želite.
Sve se dobro izmeša u posudi i onda može dugo da se čuva u tegli.
Rezultat je mnogo aromatičnija i bogatija...
11. jul
Morska salataNasecite krompir i šargarepu na kockice.
Razredite majonez sa belim vinom i dobro promešajte.
Promešajte salatu, dodajte majonez, aranžirajte za posluženje i ukrasite inćunima i jajima koja ste presekli na pola....
21. okt.
Torta Morska fantazijaJaja i šećer mutimo u vazdušast krem. U njih dodajemo ulje i sveže mleko. U posudi pomešamo suve sastojke i počinjemo da dodajemo po malo od njih u smesu dok se nedobije homogena smesa.
Gotovu smesu možemo da ispečemo...
03. nov.
Pogača Morska zvezdaNe trudite se da trouglovi budu jednaki, čak treba da su različiti da se dobije prava Morska zvezda.
Kada pogača naraste, mažem je žumancem i pečemo na 160 stepeni....
06. april
Morska rba u belom sosuRibe očistiti, oprati, prosušiti. Posoliti i preliti limunovim sokom. Ostaviti da odstoje desetak minuta. Staviti u vatrostalnu činiju, preliti rastopljenim maslacem i peći u rerni oko 40 minuta.
Za to vreme napraviti...
03. dec.
Morska lisica sa mladim krompiromMorsku lisicu osušite i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, koji ste premazali maslinovim uljem. Pospite sa malo soli i bibera. Pecite na 180 stepeni.
Poslužite morsku lisicu sa prilogom od povrća....
21. okt.
Vatus (Morska lisica) na tiganjuVatus (morska mačka) je potpuno hrskava riba. Veoma liči na iverak i ako nisi poznavalac možeš lako da budeš u zabludi.
Dve pljosnate ribe veoma liče i iskusniji ih razlikuju samo po repovima....
28. jun
Morski PlodoviMorski plodovi i njihov dah morskog povetarca često su povezani s prijatnim emocijama leta....
17. sep.
Gorka so (Engleska so)Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat.
Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
09. maj
SoDanas se so dobija isparavanjem morske ili slane vode iz drugih izvora, jezera, takođe i putem kamene soli.
Specijalisti savetuju da biramo namirnice koje imaju nizak sadržaj soli....
11. jul
Bela morska riba u belom vinuZagrejte pećnicu na 250C (ili što je više moguće). Prokuvajte veliku šerpu sa slanom vodom, dodajte krompir, kuvajte dok ne omekša (5 minuta), a zatim iscedite i prebacite u posudu.
Dodajte ulje, većinu ubranih listova...
03. dec.
Najpopularnije morsko povrćeAntioksidansi u ovim morskim biljkama čine ih i lekovitom superhranom.
Zdravstvene koristi morskog povrća
Morsko povrće usporava starenje i neprocenjivo je u borbi protiv hroničnih bolesti....
06. dec.
Najukusnije morske ribePogledaćemo najukusnije morske ribe.
Morska riba je veoma ukusna, prema velikom broju kulinara mnogo je bolja od slatkovodne. Zbog toga neki narodi, kao na primer Grci, uopšte ne jedu rečnu ribu, nego samo morsku....
25. januar
Morska salata sa školjkama i dimljenom skušomSkušu dobro očistimo od kože i kostiju. Isečemo na komade i stavljamo u posudu.
Marinirane krastavčiće isečemo na talasasto rende. luk sitno iseckamo na tanke ivice i pomešamo sa školjkama i komadima skuše.
Dodajemo...
29. mart
Himalajska SoOdmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po...
03. jun
So - koristi i šteteOpšte sorte uključuju običnu so, himalajsku ružičastu so i morsku so. Različite vrste soli mogu da se razlikuju po ukusu, teksturi i boji....
16. avgust
Maldonska so - suština i prednostiPo svojoj suštini to je morska so koja se dobija iz plitkih močvara koje se nalaze u gradu Maldon (sreće se i kao Maldon), Essex, Engleska....
08. jul
Kako se pravi šarena soŠarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju.
Recepti po kojima...
03. jun
Persijska plava so - drevna i neprocenjivaGde staviti plavu so
Ova so se savršeno slaže sa desertima – posebno karamelom i čokoladom, ali se takođe može koristiti sa visokokvalitetnim sastojcima kao što su foie gras i sveža morska hrana....
01. mart
Kako pravilno čuvati so?So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo.
Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda...
11. dec.
Šta je košer so?So je neizostavan sastojak svakog jela. Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na...
16. jun
Himalajska so i limun pomažu kod mamurlukaGlavobolja je ozbiljan problem za desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi širom sveta. Njena etiologija može biti različita i važno je da posetite lekara ako vas ovaj problem vrlo često muči. Uzroci, naravno, mogu biti...
01. jun
Šta je to maldonska so?Pravi se metodom isparavanja morske vode i kada se delimično pretvori u kristale, zadržava veoma veliki deo mikroelemenata, koji se nalaze u morskoj vodi....
08. dec.
Kako so deluje na pritisak?So se ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak.
Naučno je dokazano da so povišava krvni pritisak. Prekomerna upotreba soli utiče na nervni sistem, dovodi do povećanog lučenja adrenalina, sužava arterije...
17. jun