So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo.
Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda kao grudva. Da biste to izbegli, evo nekoliko važnih saveta koje treba slediti kada čuvate so.
- So morate čuvati na mestu gde nema vlage i gde se stalno provetrava;
- Prilikom punjenja slanika, on mora biti dobro pokriven da vazduh i vlaga ne uđu unutra;
- Ne dirajte so mokrim ili masnim rukama i ne uzimajte so mokrom ili vlažnom kašikom;
- Ako so skladištite u teglu ili drugu veliku posudu, možete staviti unutra malu kesu od gaze koja je napunjena pirinčem - tako će, ako vlaga uđe u posudu, kesica pirinča upiti;
- Ako ste u prilici, dobro je da so čuvate u platnenim kesama. Ako nemate takvu mogućnost, najbolje je da so čuvate u staklenim posudama ili u originalnom, neotvorenom pakovanju. Ako ćete so staviti u slanike, oni treba da budu drveni ili keramički ako je moguće;
- Ako ste odlučili da so skladištite u plastičnim posudama, morate se uveriti da su ove posude namenjene posebno za čuvanje hrane.
Svakoj osobi je potrebno 5-7 grama soli dnevno. Tokom letnje sezone, kada se češće znojimo, količina soli se povećava na 10-15 grama dnevno.
A da bismo je dobili, možemo češće da jedemo slane grickalice ili slane mafine.
Komentari