Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bob tera pospanostBob tera pospanost
12. maj
Poreklo boba najverovatnije je Mala Azija i Mediteran. Danas je rasprostranjen u Evropi i Aziji. Prema brojnim autorima i arheolozima, bob je prva kultivisana mahunarka koja se koristi za ishranu ljudi - dokazano je da...
Bob sa šargarepomBob sa šargarepom
15. jun
Očistimo bob od mahuna i oljuštimo ga. Zagrevamo maslinovo ulje i u njemu zapržimo sitno isečen luk, beli luk i šargarepe. Nakon pet minuta dodajemo bob i paradajz pire. Posolomo i sipamo vodu. Poklapamo jelo poklopcem...
Ukusan bob sa paradajzomUkusan bob sa paradajzom
06. jun
Očistite bob, od krupnijih samo izvadite semenke. Stavite vodu sa malo soli da provri i blanširajte bob 2-3 minuta. Luk sitno iseckajte i dinstajte u malo ulja, dodajte oceđen bob, alevu papriku i spajtevite oljušten paradajz...
Bob sa dženerikama i pirinčemBob sa dženerikama i pirinčem
30. okt.
Očistimo bob od drški i operemo ga. Stavljamo u vreli slanu vodu na oko 5 minuta, tako izlazi crna voda. Vadimo ga i isplaknemo. U šerpi zapržimo luk i dodajemo bob. Posipamo alevom paprikom i dolivamo vodu. Tako vri...
Koliko vremena se kuva bob?Koliko vremena se kuva bob?
07. nov.
Bob je povrće koje je jedno među prvim vrstama koje je čovek počeo da gaji i upotrebljava, a takođe se nalazi i u grupi najkorisnijeg povrća, koje koristimo. Bob nas ničin ne ograničava u svojoj upotrebi u različitim...
Čorba od boba sa mladim lukomČorba od boba sa mladim lukom
08. jul
Očišćeni i oprani bob isecite i skuvajte u slanoj vodi, zajedno sa lukom. Kuvajte na slaboj vatri da bob dobro omekša. Kada je bob gotov, dodajte zapršku od maslaca, aleve paprike i brašna rastvorenog u vodi, pa sve kuvajte...
Čorba sa svežim bobomČorba sa svežim bobom
05. jun
Luk sitno iseckajte i prodinstajte sa uljem da malo omekša. Dodajte prethodno posoljeni bob, to uradite tako što rukama protrljate bob (to se radi neposredno pre nego što stavite bob u jelo, ako stoji posoljen, onda postaje...
Prolećna janija od boba i mladog lukaProlećna janija od boba i mladog luka
23. april
Luk i beli luk se očiste, operu i iseku. Dinstaju se sa uljem i malo vode kratko. U njih se dodaju očišćen i opran bob, sok od paradajza i začini. Sipaju se 2-3 šolje vode i jelo se ostavlja da vri dok bob ne bude gotov...
Marokanski umak sa bobom (Byesar)Marokanski umak sa bobom (Byesar)
22. okt.
Pomešajte sušeni bob u šerpi zajedno sa zrnima kumina i celim čenovima belog luka. Stavite smesu da provri, smanjite temperaturu i sačekajte dok zrna omekšaju. Nakon toga procedite, tako što sačuvate tečnost. Ostavite...
Paprikaš s bobom i mladim krompirićimaPaprikaš s bobom i mladim krompirićima
05. jun
Isečemo luk na sitno i izdinstamo ga u dve kašike masnoće i malo vode. Dodajemo očišćen i isečen na parčiće bob. Promešamo i sačekamo da se i on izdinsta. Dodajemo brašno i alevu papriku. Nakon njih ide red paradajza,...
Piletina sa bobom, pirinčem i belim lukomPiletina sa bobom, pirinčem i belim lukom
31. jul
Prvo blanširajte bob u slanoj vodi, neka vri nekoliko minuta, ocedite i ostavite sa strane. Iseckajte luk u izdinstajte sa porcijama pilećeg mesa ili bataka, nakon toga dodajte alevu papriku i vodu. Ostavite da vri...
Janija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukomJanija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukom
27. maj
Očistite zelene mahune svežeg boba i odsecite krajeve. Naseckajte na komade i namočite na pola sata u vodi sa solju. Možete i da istrljate solj i da isperete. Blanširajte bob 8 minuta, ocedite i bacite vodu. Zagrejte...
Paprikaš s mladim bobomPaprikaš s mladim bobom
08. jul
Očistite povrće, i ne zaboravite da isečete dva kraja na bobu. Odaberite ako je moguće najmlađi bob. Isecite povrće na sitno, a bob ostavite na po dva centimetra dužine. U šerpi zagrejte dve kašike suncokretovog ulja i...
Marokanska čorbaMarokanska čorba
02. januar
U duboku šerpu staviti kuvani bob, isečen luk i paradajz i dodati 2l vode. Staviti da se kuva 20 minuta. Štapnim mikserom izmiksati sve. Kad izmiksate sve dodajte začine i maslinovo ulje. Kuvajte još 10 minuta....
Paprikaš sa zelenim bobom i nanomPaprikaš sa zelenim bobom i nanom
14. jun
Proprži se luk. Dodaje se oprani zeleni bob, da se prodinsta, stavlja se aleva paprika i so. Preliva se vrelom vodom, da se skuva. Malo pre nego što je gotovo, stavlja se paradajz i nana. Servira se topao....
Svinjetina sa mladim krompirićima i bobomSvinjetina sa mladim krompirićima i bobom
28. maj
Meso dobro operemo i sečemo na ne velike komade za kuvanje. Stavljamo tiganj na ringlu, dodajemo ulje i dinstamo meso, tako što ga okrećemo kako bi se dinstalo sa svih strana. U njega dodajemo sitno iseckan luk, oguljeni...
Supa od boranijeSupa od boranije
05. dec.
Luk i beli luk se proprže u maslinovom ulju. Dodaju se bob i boranija. Doda se bujon od povrća i ostavlja se da vri 10 minut. Nakon što se skine s ringle dodaje se beli pasulj. Polovina supe se pasira, nakon čega se...
Jagnjeća čorba sa bobomJagnjeća čorba sa bobom
30. januar
1. Jagnjeće iznutrice se skuvaju i iseku na sitno, a bujon se procedi. 2. Stari luk, paradajz i dva struka mladog luka se samelju i zaprže u ulju. Narenda im se na fino rende šargarepa i drugi struk luka se isecka....
Letnji paprikaš sa svežim bobomLetnji paprikaš sa svežim bobom
11. okt.
Očistite bob tako što svakoj mahuni osečete vrh sa obe strane. Stavit eih u posudu, prelijte hladnom vodom i popsite sa dva prstohvata soli. Operite tako što trljate između dlanova, properite i ocedite. Operite dve šake...
Čorba od boba i pečurakaČorba od boba i pečuraka
10. jul
U tiganj sipajte maslinovo ulje i sačekajte da se zagreje. Dodamo seckani mladi luk i posle nekog vremena dodamo bob - zrna i mlade mahune. Propržite i dodajte seckane listove blitve. Posle tri minuta dodajte vodu...
Gusta supa od boba i belog lukaGusta supa od boba i belog luka
05. sep.
Zrna boba ako su sveže ubrana prvo se spuste u vrelu slanu vodu na oko 5 minuta, nakon čega se vade i ohlade pod hladnom tekućom vodom. Ako koristite konzervisan bob direktno ga stavite u luk koji ste propržili. Dodajete...
Pogledajte šta su jeli jedni od najpoznatijih stogodišnjakaPogledajte šta su jeli jedni od najpoznatijih stogodišnjaka
30. jun
Kako da živimo 100 godina? Što smo mlađi, to imamo sve veće šanse do i preko 100 godina, ali tu veliku ulogu igraju, pre svega životni tempo, unutrašnji stav, kao i hrana, koja nas održava živima. U nekim slučajevima je...
Letnji đuveč sa svinjskim mesomLetnji đuveč sa svinjskim mesom
25. maj
Isecite meso na komade, posolite i sa malo vode stavljamo u umereno ugrejanu rernu dok ne omekša. Dodajemo luk iseckan na kriške, patlidžan na kockice, paradajz na krugove i ne sasvim skuvan bob, boraniju i alevu papriku...
Krhka zečetina na farmerski način sa vinom i bobomKrhka zečetina na farmerski način sa vinom i bobom
16. jun
Zeca isecite na komade. Ogulite čenove belog luka cele glavice, izgnječite ih. Ogulite šargarepe, operite ih, osušite, isecite ih na kriškice, isecite i celer na kriškice. Očistite bob, operite tako što ga ostavite...
Brusketi sa bobomBrusketi sa bobom
30. jul
Bob se kuva u posoljenoj vodu u šerpi oko 5-10 minuta ili dok ne omekša. Ocedi se i prebaci u veliku posudu. Dodaje se maslinovo ulje, sok od limuna, mirođija, so i biber. Kriške hleba se zapeku sa obe strane dok ne...