Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Bob tera pospanostPoreklo boba najverovatnije je Mala Azija i Mediteran. Danas je rasprostranjen u Evropi i Aziji. Prema brojnim autorima i arheolozima, bob je prva kultivisana mahunarka koja se koristi za ishranu ljudi - dokazano je da...
12. maj
Bob sa šargarepomOčistimo bob od mahuna i oljuštimo ga.
Zagrevamo maslinovo ulje i u njemu zapržimo sitno isečen luk, beli luk i šargarepe.
Nakon pet minuta dodajemo bob i paradajz pire. Posolomo i sipamo vodu.
Poklapamo jelo poklopcem...
15. jun
Ukusan bob sa paradajzomOčistite bob, od krupnijih samo izvadite semenke. Stavite vodu sa malo soli da provri i blanširajte bob 2-3 minuta.
Luk sitno iseckajte i dinstajte u malo ulja, dodajte oceđen bob, alevu papriku i spajtevite oljušten paradajz...
06. jun
Bob sa dženerikama i pirinčemOčistimo bob od drški i operemo ga. Stavljamo u vreli slanu vodu na oko 5 minuta, tako izlazi crna voda.
Vadimo ga i isplaknemo. U šerpi zapržimo luk i dodajemo bob. Posipamo alevom paprikom i dolivamo vodu.
Tako vri...
30. okt.
Koliko vremena se kuva bob?Bob je povrće koje je jedno među prvim vrstama koje je čovek počeo da gaji i upotrebljava, a takođe se nalazi i u grupi najkorisnijeg povrća, koje koristimo.
Bob nas ničin ne ograničava u svojoj upotrebi u različitim...
07. nov.
Čorba od boba sa mladim lukomOčišćeni i oprani bob isecite i skuvajte u slanoj vodi, zajedno sa lukom. Kuvajte na slaboj vatri da bob dobro omekša.
Kada je bob gotov, dodajte zapršku od maslaca, aleve paprike i brašna rastvorenog u vodi, pa sve kuvajte...
08. jul
Čorba sa svežim bobomLuk sitno iseckajte i prodinstajte sa uljem da malo omekša.
Dodajte prethodno posoljeni bob, to uradite tako što rukama protrljate bob (to se radi neposredno pre nego što stavite bob u jelo, ako stoji posoljen, onda postaje...
05. jun
Prolećna janija od boba i mladog lukaLuk i beli luk se očiste, operu i iseku. Dinstaju se sa uljem i malo vode kratko. U njih se dodaju očišćen i opran bob, sok od paradajza i začini.
Sipaju se 2-3 šolje vode i jelo se ostavlja da vri dok bob ne bude gotov...
23. april
Marokanski umak sa bobom (Byesar)Pomešajte sušeni bob u šerpi zajedno sa zrnima kumina i celim čenovima belog luka. Stavite smesu da provri, smanjite temperaturu i sačekajte dok zrna omekšaju.
Nakon toga procedite, tako što sačuvate tečnost. Ostavite...
22. okt.
Paprikaš s bobom i mladim krompirićimaIsečemo luk na sitno i izdinstamo ga u dve kašike masnoće i malo vode. Dodajemo očišćen i isečen na parčiće bob.
Promešamo i sačekamo da se i on izdinsta. Dodajemo brašno i alevu papriku. Nakon njih ide red paradajza,...
05. jun
Piletina sa bobom, pirinčem i belim lukomPrvo blanširajte bob u slanoj vodi, neka vri nekoliko minuta, ocedite i ostavite sa strane.
Iseckajte luk u izdinstajte sa porcijama pilećeg mesa ili bataka, nakon toga dodajte alevu papriku i vodu.
Ostavite da vri...
31. jul
Janija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukomOčistite zelene mahune svežeg boba i odsecite krajeve. Naseckajte na komade i namočite na pola sata u vodi sa solju.
Možete i da istrljate solj i da isperete.
Blanširajte bob 8 minuta, ocedite i bacite vodu.
Zagrejte...
27. maj
Paprikaš s mladim bobomOčistite povrće, i ne zaboravite da isečete dva kraja na bobu. Odaberite ako je moguće najmlađi bob. Isecite povrće na sitno, a bob ostavite na po dva centimetra dužine.
U šerpi zagrejte dve kašike suncokretovog ulja i...
08. jul
Marokanska čorbaU duboku šerpu staviti kuvani bob, isečen luk i paradajz i dodati 2l vode.
Staviti da se kuva 20 minuta. Štapnim mikserom izmiksati sve.
Kad izmiksate sve dodajte začine i maslinovo ulje.
Kuvajte još 10 minuta....
02. januar
Paprikaš sa zelenim bobom i nanomProprži se luk.
Dodaje se oprani zeleni bob, da se prodinsta, stavlja se aleva paprika i so.
Preliva se vrelom vodom, da se skuva.
Malo pre nego što je gotovo, stavlja se paradajz i nana.
Servira se topao....
14. jun
Svinjetina sa mladim krompirićima i bobomMeso dobro operemo i sečemo na ne velike komade za kuvanje.
Stavljamo tiganj na ringlu, dodajemo ulje i dinstamo meso, tako što ga okrećemo kako bi se dinstalo sa svih strana.
U njega dodajemo sitno iseckan luk, oguljeni...
28. maj
Supa od boranijeLuk i beli luk se proprže u maslinovom ulju. Dodaju se bob i boranija.
Doda se bujon od povrća i ostavlja se da vri 10 minut. Nakon što se skine s ringle dodaje se beli pasulj.
Polovina supe se pasira, nakon čega se...
05. dec.
Jagnjeća čorba sa bobom1. Jagnjeće iznutrice se skuvaju i iseku na sitno, a bujon se procedi.
2. Stari luk, paradajz i dva struka mladog luka se samelju i zaprže u ulju. Narenda im se na fino rende šargarepa i drugi struk luka se isecka....
30. januar
Letnji paprikaš sa svežim bobomOčistite bob tako što svakoj mahuni osečete vrh sa obe strane. Stavit eih u posudu, prelijte hladnom vodom i popsite sa dva prstohvata soli. Operite tako što trljate između dlanova, properite i ocedite.
Operite dve šake...
11. okt.
Čorba od boba i pečurakaU tiganj sipajte maslinovo ulje i sačekajte da se zagreje.
Dodamo seckani mladi luk i posle nekog vremena dodamo bob - zrna i mlade mahune.
Propržite i dodajte seckane listove blitve.
Posle tri minuta dodajte vodu...
10. jul
Gusta supa od boba i belog lukaZrna boba ako su sveže ubrana prvo se spuste u vrelu slanu vodu na oko 5 minuta, nakon čega se vade i ohlade pod hladnom tekućom vodom.
Ako koristite konzervisan bob direktno ga stavite u luk koji ste propržili.
Dodajete...
05. sep.
Pogledajte šta su jeli jedni od najpoznatijih stogodišnjakaKako da živimo 100 godina? Što smo mlađi, to imamo sve veće šanse do i preko 100 godina, ali tu veliku ulogu igraju, pre svega životni tempo, unutrašnji stav, kao i hrana, koja nas održava živima. U nekim slučajevima je...
30. jun
Letnji đuveč sa svinjskim mesomIsecite meso na komade, posolite i sa malo vode stavljamo u umereno ugrejanu rernu dok ne omekša.
Dodajemo luk iseckan na kriške, patlidžan na kockice, paradajz na krugove i ne sasvim skuvan bob, boraniju i alevu papriku...
25. maj
Krhka zečetina na farmerski način sa vinom i bobomZeca isecite na komade. Ogulite čenove belog luka cele glavice, izgnječite ih.
Ogulite šargarepe, operite ih, osušite, isecite ih na kriškice, isecite i celer na kriškice.
Očistite bob, operite tako što ga ostavite...
16. jun
Brusketi sa bobomBob se kuva u posoljenoj vodu u šerpi oko 5-10 minuta ili dok ne omekša. Ocedi se i prebaci u veliku posudu.
Dodaje se maslinovo ulje, sok od limuna, mirođija, so i biber.
Kriške hleba se zapeku sa obe strane dok ne...
30. jul