Bob je povrće koje je jedno među prvim vrstama koje je čovek počeo da gaji i upotrebljava, a takođe se nalazi i u grupi najkorisnijeg povrća, koje koristimo.
Bob nas ničin ne ograničava u svojoj upotrebi u različitim receptima, a to dozvoljava domaćicama njegovu pripremu na mnogo različitih načina u različitim receptima sa bobom i može se koristiti kao osnovni sastojak.
Za pripremanje boba nisu potrebna super znanja iz kulinarstva, a jedino pravilo (kao i kod svakog povrća) je da bude dobro očišćen, da se bobro opere i to je to.
Bob je nežno povrće, pa je za njegovu pripremu dovoljno da bude kuvan u slanoj vodi oko 30 do 40 minuta na umerenoj vatri.
Visoka temperatura se ne preporučuje, jer biljka onda nije dobro pripremljena, pošto je visoka temperatura prosto ubije.
Kada je bob skuvan, preporučujemo vam da je isperete pod tekućom vodom, kako bi uklonili sluz sa površine, koja se stvara za vreme kuvanja.
To je dobro učiniti naročito ako bob koristite za pripremu salata ili jela koja nisu čorbe, supe ili paprikaši.
Komentari