Facebook
Omiljeno
Pinterest
Beli borBeli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
Šta sadrži jabukovo sirće?Jabukovo sirće se koristi kao začin, ali u isto vreme i kao sredstvo za negu lepote i zdravlja.
U odnosu efekata na zdravlje, koristi od jabukovog sirćeta su ogromne.
Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je jabučna...
Čaj od listova trešnje za čišćenje telaČaj pripremate u čajniku ili u šerpici. Izlomite 3 osušena lista trešnje, prelijte ih sa 300 ml vrele vode i sačekajte 15 minuta.
Procedite i podelite tečnost na 2 dela za ujutru i uveče - uzimajte u dva puta dnevno, pre...
Suvo GrožđeNije potrebno da ste turista ili učesnik maratona kako bi znali da je suvo grožđe veoma lagana, bez masti užina koja vam daje energiju - lako je za pakovati, takođe je lako i za jelo i gotovo nikada se ne kvari. kao i drugo...
Najkorisnije jesenje voće i povrćeSvi volimo jesenje darove, bilo da ih jedemo sveže, pržene ili kuvane.
Za vašu porodicu izaberite zdrave jesenje namirnice, koje su bogate hranljivim materijama, koje jačaju zdravlje celog organizma. Pogledajte koje je...
Osnovne sorte krompiraU svetu postoji preko 4000 sorti krompira, koje se razlikuju prema načinu odgajanja, ukusu, vreme sakupljanja, kao i prema hranljivim vrednostima, itd. Kod nas postoji oko 70 sorti krompira, među kojima ima i francuskih,...
Kruške: Super voće koje pravi čuda!Kruške su među omiljenim zimskim voćem većeg dela populacije. Plodovi kruške su sočni, slatki i imaju veliki broj vrsta. Pored ostalog, one su veoma korisne, najviše zbog niskog sadržaja masnoća i kalorija. Bogate su...
Top 10 afrodizijaka među namirnicamaKoliko god zvučalo začuđujuće ili ne, postoje namirnice koje pozitivno utiču na intimni život. One utiču na hormone, nivo stresa, energiju i moždane aktivnosti. Uključite neke od namirnica u svoju večeru i čudo će proraditi...
Zašto treba da pijemo sok od krastavca?Sveže ceđeni sokovi od povrća su dobri za zdravlje i preporučuju ih nutricionisti. Među najpopularnijim povrćem je krastavac, a njegov sok je takođe među najčešće preporučenim i najkonzumiranijim sokovima od povrća...
Zbog čega je heljda korisna i zašto je treba jesti?Heljda se često naziva "zrno miliona". I to ime nije dobila nikako slučajno. Ovaj naziv je dobla zbog visokog sadržaja vitamina i minerala i zbog činjenice da je pogodna za konzumiranje od strane ljudi koji se bave sportom...
Eterično ulje boraMeđu eteričnim uljima dobijenih iz različitih biljaka, nedavno se probilo i ulje bora, koje se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe. Čime je ovaj proizvod uspeo da se pozicionira u velikom broju sličnih proizvoda? Da...
Kada se beru borove grančice?Borove grančice u sebi sadrže velike količine eteričnih ulja. Vrhovi se mogu koristiti u svrhu lečenja. Od borovih grančica možete pripremiti čaj ili med. Vrhovi borovih grana mogu se iskoristi za pripremu čaja za inhalaciju...
Kako da napravite ulje od origana?Ulje od origana ima antiseptičko dejstvo. Ulje origana sadrži gvožđe, bakar, bor, kalcijum, magnezijum, kalijum, vitamin A i B i može se koristiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.
Kod unutrašnje upotrebe, ulje...
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
Koristi od konzumiranja sočivaKoristi od sočiva ima zaista mnogo, na primer ova mahunarka je poznata po brojnim lekovitim svojstvima. Bogata je biljnim proteinima, vitaminima, kao i ogromnim brojem mikroelemenata. Međutim, važno je imati u vidu i to da...
SilicijumSilicijum je, nakon kiseonika, drugi element po učestalosti, koji se može sresti na Zemlji. Ovaj mineral je vrlo važan za organizam, i nalazi se u organizmu osnovno u obliku silanata i silicijumske kiseline.
Koristi...
Kajsije - ukusno voće ili prirodna medicinaKajsija je voće koje je ljudskom rodu poznato već hiljadama godina unazad. Za vreme arheoloških raskopavanja u drevnom jermenskom gradu Šenčovit, blizu Jerevana, otkrivene su tragovi kajsije, koji potiču još od pre 6000 godina...
FitoncidiBiljke su jedno od najvećih bogatstava prirode, a svaka predstavlja strogo individualnu vrstu sa sopstvenom nijansom, oblikom, aromom. U njihov hemijski sastav ulaze mnogobrojna jedinjenja, koja su važna ne samo za njihove...
Sojino BrašnoSoja je jedna od najpopularnijih namirnica među veganima i vegetarijancima. Od soje se dobijaju razni proizvodi, a jedan od njih je i sojino brašno, koje se dobija od zrna soje i veoma je korisno. Glavna karakteristika...
Chia semenkeChia semenke spadaju u najpoluparnije tzv. super narminice. Iako su postale popularne tek u poslednjih nekoliko godina, semenke čije su poznate još iz drevnih vremena. Pripadaju porodici Salvia hispanica. Male bele i...
Crne maline - lekovita svojstva i koristiDa li ste viđali maline sa crnim plodovima? Mnogi ljudi ih mešaju sa kupinama. Zapravo, spoljašnja sličnost je dosta velika: veliki crni plodovi sa ljubičastom nijansom i bodljikavim grančicama. Crna malina kombinuje...
RibizleCrno francusko grožđe ili ribizla je jestivo voće koje raste kao žbun, koji može dostići visinu oko pola metra i može se sresti u Severnoj, Centralnoj Evropi i Aziji. Bobice ribizle imaju 1 cm u prečniku, crne su boje, sjajnog...
Lečenje proširenih vena pomoću kestenaStanje proširenih vena je dosta rašireno oboljenje i njegovo poreklo je kompleksno: nasleđe, način života, prekomerna težina, tesna obuća, čarape, pantalone, a razlog tome može biti i neko ozbiljno oboljenje....
Kod kojih oboljenja su korisne trešnjeSvakog proleća sa nestrpljenjem očekujemo jedno od prvog svežeg voća - trešnje. Nakon dugih hladnih meseci i ne toliko korisne hrane koju konzumiramo tokom njih, one su jedno od prvih korisnih i ukusnih zadovoljstava proleća...
Crveni luk - zašto je toliko koristan?U biljnom carstvu rod Allium je zadržao solidno mesto. Svi njegovi predstavnici - luk, beli luk, luk šalot, praziluk, kineski luk su široko poznati i masovno se koriste. Od svog ovog povrća najviše se kultiviše luk...