Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Priroda alergena Reakcija tela prilikom konzumiranja određene hrane je zbog prijema alergena....
Da li su pečurke alergeni?Da li su pečurke alergeni?
14. mart
Pre nego što odgovorimo na pitanje, da li su pečurke alergen, treba da razjasnimo neke stvari - na prvom mestu šta je to alergija, alergijska reakcija i najviše - šta je alergen....
Da li su korisne koštice kajsije?Da li su korisne koštice kajsije?
09. avgust
Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
Da li su korisne sušene kajsijeDa li su korisne sušene kajsije
09. avgust
Sušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
Da li su korisne semenke lubenice?Da li su korisne semenke lubenice?
09. dec.
Najpogodnije voće za vruću letnju sezonu nesumnjivo je lubenica. Slatka, ukusna, sa visokim sadržajem vode, šta drugo može da nam treba. Pored toga, većina dama je čula za dijetu sa lubenicom, čiji je uspeh druga tema za...
Da li su zelene banane korisne?Da li su zelene banane korisne?
23. okt.
Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala. Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži: • Vlakna: 3, 1 g • Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa • Vitamin...
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Pečurke spadaju u neobične organizme, koji se nalaze na prelazu između carstva biljaka i carstva životinja. U 17. veku su neki Evropljani smatrali da su pečurke kreacija đavola. Pečurke sadrže dosta proteina, a takođe...
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Jaja Jaja su alergen, jer se sastoje od različitih vrsta proteina. Neki od proteina mogu biti jaki alergeni. U nekim slučajevima postoji alergija na žumance....
Da li je beli luk alergen?Da li je beli luk alergen?
25. dec.
Studije pokazuju da je alergija na beli luk relativno retka. Kod nekih ljudi alergijska reakcija može izazvati samo nelagodnost i nije teška, dok kod drugih simptomi koji se javljaju mogu biti ozbiljni, pa čak i opasni....
DunjeDunje
22. jun
Vrste dunja Razlikuju se 4 osnovne vrste dunja: - Asenica - dunje su srednje krupne, imaju pravilnu površinu i jabučast oblik....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Kako da pomognemo sebi korama od dunjeKako da pomognemo sebi korama od dunje
15. jul
Infuz od kora dunje dobro pere posedelu kosu. Samo od kore ploda se prave i slatko od dunja, žele od dunja, pirea od dunja i druga kulinarska iskušenja. Pogledajte još koristi semenki dunje....
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
Karamelizovane dunjeKaramelizovane dunje
03. okt.
Poslednja dunja se seče na male kocke, meša se sa semenkama drugih dunja i ostatkom šećera. Sastojci se prelivaju šoljom vode. Stavlja se da provri i kuva se oko 5-6 minuta na umerenoj vatri....
Punjene dunjePunjene dunje
03. okt.
Dunje se prelivaju sosom i serviraju se sa garnirungom od kuvanog krompira sa maslacem. Pročitajte takođe za šta su korisne dunje....
Kandirane dunjeKandirane dunje
01. okt.
Dunje operite i očistite. Naseckajte ih na kocke. Vodu i šećer sipajte u šerpu i na šporet i prokuvajte. Dodajte sok od limuna i kuvajte dok smesa ne postane gušća. Dunje sipajte u pleh i prelijte ih sirupom....
Poširane dunjePoširane dunje
30. april
Tečnost treba da uvri, da se zgusne, a dunje da omekšaju. Poširane dunje dobijaju neverovatnu ćilibarsku boju i aromu!...
Kisele dunjeKisele dunje
29. dec.
Nakon mesec dana dunje su gotove, koristimo ih kao prilog pečenoj živini ili svinjskom mesu. Može i za direktno konzumiranje....
Pečene dunjePečene dunje
18. nov.
Očistite dunje i isecite ih na parčiće. Očišćene i isečene dunje stavljajte u vodu s malo limunovog soka da ne pocrne. U svako parčence zabodite po 1-2 karanfilića....
Da li pravilno jedemo avokado?Da li pravilno jedemo avokado?
04. mart
Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...