Facebook
Omiljeno
Pinterest
Hrana koja sadrži jodStandardna merenja joda u hrani ne postoje, jer se koncentracija joda razlikuje po celom svetu.
Opšte gledano, morska hrana sadrži najviše joda, prate je životinjska i biljna hrana....
Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezduMeđutim, unos joda treba biti umeren. Ako se jod unosi u većim količinama, može doći do povećanog rada štitne žlezde, a što je svakako nepoželjno i štetno pored već postojeće hipotireoze....
Hrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezdeMorsko povrće
Ovi potcenjeni izvori joda su obavezni jer sadrže ovaj mineral u njegovom najprirodnijem obliku. Jod je neophodan za stvaranje tiroksina u telu, što povećava funkciju štitne žlezde....
Sirup od crne aronijeAronija sadrži veliku količinu lekovitih sastojaka: biofenole, tanine, flavonoide, antocianine, vitamine A, C, P, B9, B6, B2, E, kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan, jod, fosfor....
Najpopularnije morsko povrćeBogate su vlaknima, vitaminima C i A, kalijumom, magnezijumom, jodom i vlaknima, mastima i kalorijama.
Kombu
Kombu povrće je odlično za supu, ali takođe dodaje ukus drugim jelima....
Prednosti i mane celeraPoslednje, ali ne najmanje bitno, prirodne hemikalije u celeru mogu da spreče sposobnost da telo pravilno koristi jod. Štitna žlezda računa na jod da bi funkcionisala i proizvodila hormone....
Jedite japansku jabuku, za mlađu kožuPrilikom oboljenja štitne žlezde, takođe ima dobra svojstva zbog visoke količine joda koje sadrži.
Ukoliko imate duboke rane, stavljanjem japanske jabuke mnogo pomaže za brži oporavak....
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Osim toga, njeno mekano meso puno je hranljivih materija
Koristi od skuše i njena svojstva
Skuša sadrži: fluorid, magnezijum, kalcijum, cink, kalijum, fosfor, jod, natrijum....
Kurkumom protiv gastritisa i kolitisaOna sadrži gvožđe, fosfor, jod, kalcijum, vitamine B grupe, itd. Takođe, kurkuma sadrži i materiju kurkumin. Upravo ova materija je razlog što kurkuma ima antioksidanto delovanje....
Škampi - korisni ili štetniTakođe škampi sadrže kalcijum, natrijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, cink, bakar, fosfor, selen, jod i mnogo drugih mikroelemenata. Jod je izuzetno važan za pravilnu funksiju štitne žlezde....
Zašto da jedemo više oraha?U mnogim istraživanjima je dokazano da jod i selen u orasima pomažu kod depresivnih stanja i značajno poboljšavaju funckiju mozga....
10 razloga da jedete više paprikeZahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i natrijuma, a takođe i mikroelementima - gvožđe, cink, jod, kalcijum, fosfor i magnezijum, paprike su odlično kod stanja anemije, slabog imuniteta, osteoporoze i prerano ćelavljenje...
Najčešći znaci nedostatka joda Evo šta treba da znate o najčešćim znacima nedostatka joda.
Simptomi nedostatka joda
Simptomi se obično javljaju samo kada je nedostatak joda ozbiljan, što je retko....
Zašto treba češće jesti brancina?Ovo ne čudi s obzirom da on ima fosfor, magnezijum, jod, hrom, kalcijum, cink, bakar, sumpor, kobalt, hlor, gvožđe, mangan i kalcijum u svom sastavu....
Crveni pirinač - šta treba da znate?Takođe sadrži niz minerala kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, jod i bakar.
Koje su zdravstvene prednosti crvenog pirinča?...