Facebook
Omiljeno
Pinterest
Hrana koja sadrži jodJod je hemijski element koji je od suštinskog značaja za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji regulišu rast i metabolizam. Jod je komponenta skoro svake biljke i životinje. Standardna merenja joda u hrani ne postoje, jer...
Koji orašasti plodovi sadrže jod?Jod je mineral koji igra fundamentalnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u telu.
Nama je potreban jod za pravilan rast i razvoj tkiva, za naš mozak i nervni sistem, ali njegova najvažnija uloga je uključenje u pravilno...
Najkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezduŠtitna žlezda je osetljiv organ. Čak i mala odstupanja u njenim funkcijama provociraju zdravstveni problem. Ishrana može da se pojavi kao faktor kod poremećaja njene aktivnosti.
Neke namirnice dovode do hiper funkcije,...
Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezduProblemi sa štitnjačom se teško otkrivaju. Simptomi se obično manifestuju u vidu problema sa težinom, nedostatakom energije i u vidu lošeg varenja. Takođe je pristuan i stalni osećaj umora praćen osećajem nadutosti...
Hrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezdeHipertireoza i hipotireoza su dve uobičajene bolesti povezane sa životnim stilom, posebno među ženama. Koren ovih bolesti leži u štitnoj žlezdi.
Iako postoji nekoliko lekova i tretmana bez recepta koji mogu da uravnoteže...
Liker od zelenih oraha sa dahom cimetaOrahe beremo tada, kada su još uvek u mlečnoj fazi.
Operite male zelene voćke i prepolovite ih. Bake su svaki orah probijale veliko iglom, ali je ovde količina dupla, pa je ova varijanta sa presecanjem na pola brža. Poželjno...
Prednosti i mane celeraSa jedva 10 kalorija u svakoj stabljci, celer se može smatrati jednom od najniže kaloričnih namirnica. Hrskavo povrće je mnogo više od toga. Sadrži niz prednosti za zdravlje i to je činjenica koja je široko poznata. Upravo...
Sirup od crne aronijeBiramo zdrave i dobro sazrele plodove. Očistimo ih od listića i drškica i operemo u đevđiru pod mlazom vode.
Plodove stavljamo u emajliranu šerpu i zalivamo ih vodom. Stavljamo ih na ringlu i čim tečnost provri, smanjujemo...
Čaj od listova trešnje za čišćenje telaČaj pripremate u čajniku ili u šerpici. Izlomite 3 osušena lista trešnje, prelijte ih sa 300 ml vrele vode i sačekajte 15 minuta.
Procedite i podelite tečnost na 2 dela za ujutru i uveče - uzimajte u dva puta dnevno, pre...
Jedite japansku jabuku, za mlađu kožuJapanska jabuka, rajska jabuka ili božansko voće kako je nazivaju, je poreklom iz Kine i Japana. U prevodu sa grčkog označava božansku vatru.
U Bugarskoj se gaji uglavnom u crnomorskom primorju i u gradovima Plovdivu...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena.
Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Kurkumom protiv gastritisa i kolitisaKurkuma je začin, koji se koristi već hiljadama godina unazad. Ona ima i dosta lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Takođe, poseduje i antibakterijska svojstva i preporučljivo je da se konzumira...
Zašto treba da jedemo jajaU poslednjoj decniji jaja su izazvala brojne polemike o tome da li su korisna ili ne.
U stvari, jaja su bogata hranljivim sastojcima, uključujući i najvažnije vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu u borbi...
Čuvanje i konzerviranje limunaUprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun...
Škampi - korisni ili štetniŠkampi su morski stanovnici i najmanji su predstavnici rakova. Dužina im je do 30 cm, ali najčešće sretani škampi u prodavnicama su samo 7-8 cm. Veličina škampa određuje njegovu cenu.
Da biste bili sigurni da su škampi...
Zašto da jedemo više oraha?Orasi se smatraju jednom od najzdravijih orašastih plodova zbog kombinacije visoke količine vitamina, minerala, proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa. Samo oko 30 grama mogu dati dovoljnu dnevnu dozu omega...
Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstvaOrašasti plodovi su izuzetno ukusni i korisni. Naučno je dokazano da konzumacija šake orašastih plodova dnevno pojačava aktivnost organizma u celini, ali uglavnom pojačava aktivnost mozga.
Orašasti plodovi smanjuju...
10 razloga da jedete više paprike1. Kada je sadržaj vitamina C u pitanju, paprika je u velikoj prednosti u odnosu na limun i ribizlu. Treba imati na umu da se najviše askrobinske kiseline nalazi oko drške, a taj deo obično sečemo i bacamo kada čistimo...
Brzi gubitak težine uz supu od spanaćaSa dolaskom toplih meseci počinjemo da brinemo o kilogramima nagomilanim preko zime. Postoji brz način da ih se rešite, ali je potrebna želja i malo strpljenja. Predstavljamo vam veoma ukusnu zelenu supu koja će vam pomoći...
Zašto treba češće jesti brancina?Morska hrana je izuzetno korisna za zdravlje i to je svima poznato. Riba je popularno jelo na našem stolu, a vrsta je toliko mnogo, da izbor može zadovoljiti bilo koji zdravstveni ili kulinarski zahtev.
Gde je u ovoj...
Crveni pirinač - šta treba da znate?Crveni pirinač je neprocenjiv, ukusni dar prirode, koji se široko upotrebljava u kuhinjama u mnogim zemljama širom sveta. Među bogatom raznolikošću različitih sorti pirinča koje postoje, smatra se najkorisnijim. To je...
Deset namirnica, koje poboljšavaju pamćenjeOdete negde i zaboravite zbog čega ste tamo? Uđete u sobu i ne sećate se zbog čega? Nazovete prijateljicu i ne sećate se šta ste joj želeli reći? Ako se to često dešava, da bi poboljšali pamćenje, dodajte sledeće namirnice...
Ove namirnice smanjuju rizik od razvoja demencijeMnoga istraživanja povezuju konzumiranje određenih namirnica sa smanjivanjem rizika od demencije. Prema poslednjim podacima, odrasi preko 50 godina koji se pridržavaju osnovnih elemenata mediteranske ishrane u trajanju...