bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hrana koja sadrži jodHrana koja sadrži jod
30. dec.
Jod je hemijski element koji je od suštinskog značaja za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji regulišu rast i metabolizam. Jod je komponenta skoro svake biljke i životinje. Standardna merenja joda u hrani ne postoje, jer...
Koji orašasti plodovi sadrže jod?Koji orašasti plodovi sadrže jod?
29. mart
Jod je mineral koji igra fundamentalnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u telu. Nama je potreban jod za pravilan rast i razvoj tkiva, za naš mozak i nervni sistem, ali njegova najvažnija uloga je uključenje u pravilno...
Obloga od joda, alkohola i aspirina kod bolova u leđima i zglobovimaObloga od joda, alkohola i aspirina kod bolova u leđima i zglobovima
31. mart
Pomešajte alkohol i jod i dodajte tablete aspirina. Sve to promešajte i ostavite na tamnom mestu 21 dan. Nakon toga svaki dan koristite u vidu obloge ili možete direktno masirati bolno mesto....
Najkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezduNajkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezdu
13. nov.
Štitna žlezda je osetljiv organ. Čak i mala odstupanja u njenim funkcijama provociraju zdravstveni problem. Ishrana može da se pojavi kao faktor kod poremećaja njene aktivnosti. Neke namirnice dovode do hiper funkcije,...
Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezduKorisne i štetne namirnice za štitnu žlezdu
23. mart
Problemi sa štitnjačom se teško otkrivaju. Simptomi se obično manifestuju u vidu problema sa težinom, nedostatakom energije i u vidu lošeg varenja. Takođe je pristuan i stalni osećaj umora praćen osećajem nadutosti...
Hrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezdeHrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezde
15. jul
Hipertireoza i hipotireoza su dve uobičajene bolesti povezane sa životnim stilom, posebno među ženama. Koren ovih bolesti leži u štitnoj žlezdi. Iako postoji nekoliko lekova i tretmana bez recepta koji mogu da uravnoteže...
5 vitamina i minerala, koje nema potrebe da dodatno unosite5 vitamina i minerala, koje nema potrebe da dodatno unosite
11. mart
/undefined /h3 Svakog dana čujemo razne savete lekara, prijatelja i rodbine. Nekoliko američkih eksperata (uključujući i dr Lorejn Majta - doktorke u Nju Džerziju i bivše studentkinje Američke akademije za regenerativnu...
Liker od zelenih oraha sa dahom cimetaLiker od zelenih oraha sa dahom cimeta
20. jun
Orahe beremo tada, kada su još uvek u mlečnoj fazi. Operite male zelene voćke i prepolovite ih. Bake su svaki orah probijale veliko iglom, ali je ovde količina dupla, pa je ova varijanta sa presecanjem na pola brža. Poželjno...
Prednosti i mane celeraPrednosti i mane celera
05. mart
Sa jedva 10 kalorija u svakoj stabljci, celer se može smatrati jednom od najniže kaloričnih namirnica. Hrskavo povrće je mnogo više od toga. Sadrži niz prednosti za zdravlje i to je činjenica koja je široko poznata. Upravo...
Sirup od crne aronijeSirup od crne aronije
05. januar
Biramo zdrave i dobro sazrele plodove. Očistimo ih od listića i drškica i operemo u đevđiru pod mlazom vode. Plodove stavljamo u emajliranu šerpu i zalivamo ih vodom. Stavljamo ih na ringlu i čim tečnost provri, smanjujemo...
Čaj od listova trešnje za čišćenje telaČaj od listova trešnje za čišćenje tela
10. april
Čaj pripremate u čajniku ili u šerpici. Izlomite 3 osušena lista trešnje, prelijte ih sa 300 ml vrele vode i sačekajte 15 minuta. Procedite i podelite tečnost na 2 dela za ujutru i uveče - uzimajte u dva puta dnevno, pre...
Jedite japansku jabuku, za mlađu kožuJedite japansku jabuku, za mlađu kožu
03. mart
Japanska jabuka, rajska jabuka ili božansko voće kako je nazivaju, je poreklom iz Kine i Japana. U prevodu sa grčkog označava božansku vatru. U Bugarskoj se gaji uglavnom u crnomorskom primorju i u gradovima Plovdivu...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena. Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Kurkumom protiv gastritisa i kolitisaKurkumom protiv gastritisa i kolitisa
15. mart
Kurkuma je začin, koji se koristi već hiljadama godina unazad. Ona ima i dosta lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Takođe, poseduje i antibakterijska svojstva i preporučljivo je da se konzumira...
Zašto treba da jedemo jajaZašto treba da jedemo jaja
07. mart
U poslednjoj decniji jaja su izazvala brojne polemike o tome da li su korisna ili ne. U stvari, jaja su bogata hranljivim sastojcima, uključujući i najvažnije vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu u borbi...
Čuvanje i konzerviranje limunaČuvanje i konzerviranje limuna
27. feb.
Uprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun...
Škampi - korisni ili štetniŠkampi - korisni ili štetni
08. jul
Škampi su morski stanovnici i najmanji su predstavnici rakova. Dužina im je do 30 cm, ali najčešće sretani škampi u prodavnicama su samo 7-8 cm. Veličina škampa određuje njegovu cenu. Da biste bili sigurni da su škampi...
Zašto da jedemo više oraha?Zašto da jedemo više oraha?
16. mart
Orasi se smatraju jednom od najzdravijih orašastih plodova zbog kombinacije visoke količine vitamina, minerala, proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa. Samo oko 30 grama mogu dati dovoljnu dnevnu dozu omega...
Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstvaNajkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstva
07. nov.
Orašasti plodovi su izuzetno ukusni i korisni. Naučno je dokazano da konzumacija šake orašastih plodova dnevno pojačava aktivnost organizma u celini, ali uglavnom pojačava aktivnost mozga. Orašasti plodovi smanjuju...
10 razloga da jedete više paprike10 razloga da jedete više paprike
27. sep.
1. Kada je sadržaj vitamina C u pitanju, paprika je u velikoj prednosti u odnosu na limun i ribizlu. Treba imati na umu da se najviše askrobinske kiseline nalazi oko drške, a taj deo obično sečemo i bacamo kada čistimo...
Brzi gubitak težine uz supu od spanaćaBrzi gubitak težine uz supu od spanaća
24. januar
Sa dolaskom toplih meseci počinjemo da brinemo o kilogramima nagomilanim preko zime. Postoji brz način da ih se rešite, ali je potrebna želja i malo strpljenja. Predstavljamo vam veoma ukusnu zelenu supu koja će vam pomoći...
Zašto treba češće jesti brancina?Zašto treba češće jesti brancina?
08. okt.
Morska hrana je izuzetno korisna za zdravlje i to je svima poznato. Riba je popularno jelo na našem stolu, a vrsta je toliko mnogo, da izbor može zadovoljiti bilo koji zdravstveni ili kulinarski zahtev. Gde je u ovoj...
Crveni pirinač - šta treba da znate?Crveni pirinač - šta treba da znate?
04. avgust
Crveni pirinač je neprocenjiv, ukusni dar prirode, koji se široko upotrebljava u kuhinjama u mnogim zemljama širom sveta. Među bogatom raznolikošću različitih sorti pirinča koje postoje, smatra se najkorisnijim. To je...
Deset namirnica, koje poboljšavaju pamćenjeDeset namirnica, koje poboljšavaju pamćenje
04. avgust
Odete negde i zaboravite zbog čega ste tamo? Uđete u sobu i ne sećate se zbog čega? Nazovete prijateljicu i ne sećate se šta ste joj želeli reći? Ako se to često dešava, da bi poboljšali pamćenje, dodajte sledeće namirnice...
Ove namirnice smanjuju rizik od razvoja demencijeOve namirnice smanjuju rizik od razvoja demencije
30. jun
Mnoga istraživanja povezuju konzumiranje određenih namirnica sa smanjivanjem rizika od demencije. Prema poslednjim podacima, odrasi preko 50 godina koji se pridržavaju osnovnih elemenata mediteranske ishrane u trajanju...