Jod je mineral koji igra fundamentalnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u telu.
Nama je potreban jod za pravilan rast i razvoj tkiva, za naš mozak i nervni sistem, ali njegova najvažnija uloga je uključenje u pravilno funkcionisanje štitne žlezde i proizvodnju tiroidnih hormona. Oni obavljaju osnovne funkcije kao što su regulisanje metabolizma, rast tkiva i održavanje telesne temperature.
Da bi štitna žlezda pravilno funkcionisala, tiroidni hormoni moraju biti u odgovarajućim količinama - ni previše ni premalo. Zbog toga se o njoj brine dragoceni mineralni jod.
Nalazi se u mnogim namirnicama životinjskog i biljnog porekla, ali ovde ćemo se fokusirati na orašaste plodove koji su bogati jodom.
Lider među njima je indijski orah, sadrži 10 mikrograma na 100 grama proizvoda.
Kikiriki ima približno slične brojke, a slede orasi sa 2,06 mikrograma na 100 g.
Bademi i lešnici takođe sadrže određenu količinu joda - 2,00 mikrograma na 100 g.
Dragoceni mineral možete dobiti i iz soje.
U zavisnosti od starosti i specifičnih potreba svakog organizma, dnevna preporučena doza orašastih plodova i druge namirnice bogate jodom može varirati.
Zbog toga je ispravno konsultovati se sa specijalistom za ishranu ili lekarom koji će sastaviti dijetu koja pokazuje količinu minerala koji treba da uzmemo u toku dana, a samim tim ćemo znati i koju težinu orašastih plodova koji sadrže jod možemo konzumirati.
Ako želite da unesete jod u organizam, dobra ideja je da konzumirate neku vrstu mleka od orašastih plodova.
Komentari