Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da prepoznamo dobru ribu?Ako ne čuvate dobro tokom poslednih 12-14 sati - bolje je da je uopšte ne konzumirate. Potrebno je da svaka domaćica pravi razliku između dobre, kvalitetne ribe i pokvarene ribe....
06. jul
Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?Dobijanje ružine vodice
U industrijskim uslovima, ružina voda je 100 odsto čist proizvod dobijen parnom destilacijom iz svežeg cveća Rosa damascena....
31. januar
Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?Kurkuma je dobro poznata po žuto-narandžastoj boji, pa je uobičajena praksa da je farbaju veštačkim bojama, koje ovaj inače zdrav začin mogu pretvoriti u nešto opasno po zdravlje....
02. dec.
Sveža riba na roštilju sa paradajz sosomPrebacite pečenu ribu u sos i ostavite je tamo još 5 minuta.
Poslužite ribu uz sezonsku salatu i čašu hladnog belog vina....
20. okt.
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva....
30. sep.
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz.
Držeći ribu jednom rukom, drugom...
13. feb.
Za šta je dobra artičoka?Artičoka se koristi sveža kao dodatak salatama. Kuvana, koristi se i u salatama, od nje se prave sosovi, pire i konzerve, a otvoreni cvetovi služe za ukrašavanje jela....
07. feb.
Za šta je dobra bokvicaBokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...
06. feb.
Evo kako se marinira ribaRiba je jedna od najkorisnijih namirnica čija je konzumacija obavezna najmanje nekoliko puta nedeljno. Velika raznovrsnost riba je prodnost, a one se mogu pripremiti na više načina, prema vašim željama i ukusu. Specijalitet...
12. dec.
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
22. avgust
Kako da prepoznate pravi sirSpecijalisti su objasnili kako možete prepoznati kvalitetan sir usred svih imitacija, koje se mogu naći u prodavnicama....
15. feb.
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacMehurići su pokazatelj dobrog kvaliteta šampanjca.
U dobrom šampanjcu mehurići treba da budu mali i ujednačene veličine. Svaki mehurić živi nekoliko sekundi....
22. mart
Da li je sirova riba bezbedna?Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice.
Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu...
26. maj
Pile ili riba - šta je zdravije?Zbog toga bi bilo dobro da se kupuje najsvežnija moguća riba iz proverenih ribnjaka....
01. dec.
Kako da prepoznamo da li je šaran svež?Najvažnije je i suštinski uslov jeste da bude sveža.
Evo i nekih znakova po kojima lako možete shvatiti da li je šaran svež:
1....
11. avgust
Za šta je dobra zelena hrana?Dobro je za srce i sprečava začepljenje krvnih sudova, snižava visok holesterol.
Zeleni kruškoliki plod deluje antioksidativno i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, a ulje pomaže kod raznih ekcema....
28. mart
Kako čuvati svež ruzmarin?Nije mala biljka, a s obzirom na to da kada ga dobro orezujete, doći ćete do tačke kada nećete moći da je racionalno iskoristite. Kako onda možete čuvati svež ruzmarin?...
27. april
Kako da prepoznate lažno alkoholno pićeSamo specijalisti mogu sa sigurnošću da kažu da je alkoholno piće koje im se servira nije pravo, ali postoje trikovi u otkrivanju falsifikata koji pomažu i onima koji nisu specijalisti.
Da biste ustanovili da li je vino...
13. mart
Kako da prepoznamo kvalitetan med?Ako usred zime neki trgovac pokuša da vam proda tečan meda s garancijom da je pravi - ne verijte mu. Izuzatak mogu da budu samo med od heljde i bagrema, koji se ne kristalizuju.
Prirodni med je tečan samo tokom prva...
11. mart
Kako pravilno oprati sveže začine?Kako pravilno oprati sveže začine
Postoji nekoliko osnovnih pravila za čišćenje i obradu zelenih začina:
Prvo sortirajte i dobro očistite biljke: uklonite požutele listove i cvasti; ako je potrebno, uklonite korenje;...
26. okt.
Kako da čuvate sveže začine?Postoji mnogo opcija za čuvanje svežih začina - njihovo zamrzavanje, sušenje i pravljenje jakih aromatičnih prahova - ovo je veoma dobra opcija ako imate velike količine zelenog luka....
21. okt.
Kako da prepoznamo da li je sveže mleko pokvareno?Ako prilikom kuvanja sveže mleko počne da se grudva i da odvaja surutku - to je siguran znak da se pokvarilo.
Skuvano sveže mleko se prepoznaje na isti način - po netipičnom mirisu i čudnoj strukturi....
10. april
Zašto je dobro jesti pšenicu?Dodajte malo šećera u prahu, ako volite slatko, ili kašičicu meda i iseckano sveže ili sušeno voće.
Takođe možete koristiti pšenicu kao dodatak uz glavna jela, koja imaju meso - ona ih mnogo dobro dopunjava....
07. mart