Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da prepoznamo dobru ribu?Kako da prepoznamo dobru ribu?
06. jul
Ako ne čuvate dobro tokom poslednih 12-14 sati - bolje je da je uopšte ne konzumirate. Potrebno je da svaka domaćica pravi razliku između dobre, kvalitetne ribe i pokvarene ribe....
Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?Ružina voda - za šta je dobra i kako je koristiti?
31. januar
Dobijanje ružine vodice U industrijskim uslovima, ružina voda je 100 odsto čist proizvod dobijen parnom destilacijom iz svežeg cveća Rosa damascena....
Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?
02. dec.
Kurkuma je dobro poznata po žuto-narandžastoj boji, pa je uobičajena praksa da je farbaju veštačkim bojama, koje ovaj inače zdrav začin mogu pretvoriti u nešto opasno po zdravlje....
Sveža riba na roštilju sa paradajz sosomSveža riba na roštilju sa paradajz sosom
20. okt.
Prebacite pečenu ribu u sos i ostavite je tamo još 5 minuta. Poslužite ribu uz sezonsku salatu i čašu hladnog belog vina....
Kako se suši riba?Kako se suši riba?
30. sep.
I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva....
Kako se čisti ribaKako se čisti riba
13. feb.
Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz. Držeći ribu jednom rukom, drugom...
Za šta je dobra artičoka?Za šta je dobra artičoka?
07. feb.
Artičoka se koristi sveža kao dodatak salatama. Kuvana, koristi se i u salatama, od nje se prave sosovi, pire i konzerve, a otvoreni cvetovi služe za ukrašavanje jela....
Za šta je dobra bokvicaZa šta je dobra bokvica
06. feb.
Bokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...
Evo kako se marinira ribaEvo kako se marinira riba
12. dec.
Riba je jedna od najkorisnijih namirnica čija je konzumacija obavezna najmanje nekoliko puta nedeljno. Velika raznovrsnost riba je prodnost, a one se mogu pripremiti na više načina, prema vašim željama i ukusu. Specijalitet...
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?
22. avgust
Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju. Zovu ga još i kraljevka. Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
Kako da prepoznate pravi sirKako da prepoznate pravi sir
15. feb.
Specijalisti su objasnili kako možete prepoznati kvalitetan sir usred svih imitacija, koje se mogu naći u prodavnicama....
Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjacKako prepoznati kvalitetno vino i šampanjac
22. mart
Mehurići su pokazatelj dobrog kvaliteta šampanjca. U dobrom šampanjcu mehurići treba da budu mali i ujednačene veličine. Svaki mehurić živi nekoliko sekundi....
Da li je sirova riba bezbedna?Da li je sirova riba bezbedna?
26. maj
Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice. Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu...
Pile ili riba - šta je zdravije?Pile ili riba - šta je zdravije?
01. dec.
Zbog toga bi bilo dobro da se kupuje najsvežnija moguća riba iz proverenih ribnjaka....
Kako da prepoznamo da li je šaran svež?Kako da prepoznamo da li je šaran svež?
11. avgust
Najvažnije je i suštinski uslov jeste da bude sveža. Evo i nekih znakova po kojima lako možete shvatiti da li je šaran svež: 1....
Za šta je dobra zelena hrana?Za šta je dobra zelena hrana?
28. mart
Dobro je za srce i sprečava začepljenje krvnih sudova, snižava visok holesterol. Zeleni kruškoliki plod deluje antioksidativno i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, a ulje pomaže kod raznih ekcema....
Kako čuvati svež ruzmarin?Kako čuvati svež ruzmarin?
27. april
Nije mala biljka, a s obzirom na to da kada ga dobro orezujete, doći ćete do tačke kada nećete moći da je racionalno iskoristite. Kako onda možete čuvati svež ruzmarin?...
Kako da prepoznate lažno alkoholno pićeKako da prepoznate lažno alkoholno piće
13. mart
Samo specijalisti mogu sa sigurnošću da kažu da je alkoholno piće koje im se servira nije pravo, ali postoje trikovi u otkrivanju falsifikata koji pomažu i onima koji nisu specijalisti. Da biste ustanovili da li je vino...
Kako da prepoznamo kvalitetan med?Kako da prepoznamo kvalitetan med?
11. mart
Ako usred zime neki trgovac pokuša da vam proda tečan meda s garancijom da je pravi - ne verijte mu. Izuzatak mogu da budu samo med od heljde i bagrema, koji se ne kristalizuju. Prirodni med je tečan samo tokom prva...
Kako pravilno oprati sveže začine?Kako pravilno oprati sveže začine?
26. okt.
Kako pravilno oprati sveže začine Postoji nekoliko osnovnih pravila za čišćenje i obradu zelenih začina: Prvo sortirajte i dobro očistite biljke: uklonite požutele listove i cvasti; ako je potrebno, uklonite korenje;...
Kako da čuvate sveže začine?Kako da čuvate sveže začine?
21. okt.
Postoji mnogo opcija za čuvanje svežih začina - njihovo zamrzavanje, sušenje i pravljenje jakih aromatičnih prahova - ovo je veoma dobra opcija ako imate velike količine zelenog luka....
Kako se kuva sveži kupusKako se kuva sveži kupus
01. avgust
Međutim, da li znate kako se kuva sveži kupus?...
Kako da prepoznamo da li je sveže mleko pokvareno?Kako da prepoznamo da li je sveže mleko pokvareno?
10. april
Ako prilikom kuvanja sveže mleko počne da se grudva i da odvaja surutku - to je siguran znak da se pokvarilo. Skuvano sveže mleko se prepoznaje na isti način - po netipičnom mirisu i čudnoj strukturi....
Zašto je dobro jesti pšenicu?Zašto je dobro jesti pšenicu?
07. mart
Dodajte malo šećera u prahu, ako volite slatko, ili kašičicu meda i iseckano sveže ili sušeno voće. Takođe možete koristiti pšenicu kao dodatak uz glavna jela, koja imaju meso - ona ih mnogo dobro dopunjava....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...