Facebook
Omiljeno
Pinterest
Tapas sa krastavcimaOperite krastavce i isecite ih na polovine.
Pažljivo izdubite semenke. Pomešajte maslinovo ulje, sirće, so, biber i fetu.
Promešajte i dodajte origano.
Napunite krastavce, isecite ih na zalogaje i servirajte odmah...
Tapasi sa pestomSečem krišku na dva ili tri dela - tapas treba da je veličine kriške bageta. Mažem ga pestom od bosiljka, odozgo stavljam krišku paradajza i završavam parčetom kačkavalja....
Tapas sa sočivom i svinjetinomZagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte mleveno meso i ispržite ga, posipajući dimljenom alevom paprikom.
Dodajte sitno isečen paradajz i sočivo i dinstajte oko 40 minuta ili dok se mleveno meso potpuno ne skuva.
Servirajte...
Tapas sa krem sirom i svinjskim fileomOljuštimo cveklu, isečemo na kockice i skuvamo na pari.
Francuski hleb sečemo na kriške. Maslac rastopimo. Beli luk izgnječimo presom. Dodajemo u maslac. Svaku krišku namažemo maslacem (uz pomoć kašike - uzimamo od maslaca...
Tapas sa tikvicama, parmezanom i prepeličijim jajima1. Izrendajte tikvicu i posite prstohvatom soli. Promešajte i ostavite da pusti vodu (bar 20-30 minuta). Čeri pardadajz prepolovite, ako su veći, u protivnom ostavite cele.
2. Skuvajte prepeličija jaja u vodi sa malo soli...
Brzi tapas sa sirom kamamber i smokvamaPrstenom iseći krugove od kriški, ili ih oblikovati po želji.
Ispeći ih u tosteru, pa ih premazati maslinovim uljem dok su tople.
Sir kamamber naseći na mnogo tanke komade i poređati ga na prepečene kriške.
Odozgo...
Tapasi sa pestom od paradajza i šunkomTapasi su izuzetno hranljivo špansko meze uz piće. Najčešće servirano u barovima, pa uživa popularnost ne samo među turistima već i kod samih španaca.
Stari običaj je da se konzumiraju mali zalogaji da zavaraju glad....
Vrste pirinčaU kombinaciji sa netradicionalnom bojom, ova vrsta pirinča može svaki tanjir da pretvori u pravu kulinarsku bajku....
Vrste pohovanjaPostoji dota vrsta pohovanja, koje odgovaraju određenim namirnicama koje se pohuju - za meso, za povrće....
Vrste PatlidžanaSve vrste na tržištu su različite i dostupne, a svaka nudi izobilje nutritivnih prednosti i savršen je za različite recepte....
Vrste brašnaI to se primećuje prilikom određivanja tipa i vrste brašna....
Tapas tortiljeZagrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja i tiganju i zapržite sitno isečen luk i krompir 20 minuta ili dok krompir ne omekša.
Dodajte beli luk, isečene paprike u poslednjih 5 minuta. Prebacite...
Tapas KatalanaIzvadite ga i rasporedite svoje tapase na tanjir. Stavite na svaku krišku malo paradajza, a na vrh po parče hamona.
Poslužite Tapase Katalana dok su topli!...
Vrste začinskog biberaMnogi gurmani smatraju da je zeleni biber u kombinaciji sa jagodama jedinstven kulinarski užitak....
Najukusnije vrste školjkiOvih nekoliko vrsta školjki su nesumnjivo jedne od najukusnijih, koje mogu da se pronađu na evropskom tržištu.
Morska fina školjka (Ruditapes Decussatus)
Jedna od najukusnijih školjki....
Različite vrste lukaPoznato je oko 1.200 vrsta luka, od kojih koristimo samo nekoliko – crni luk, praziluk, mladi luk i sibirski luk (iako ređe). Pogledaćemo najpopularnije i najčešće korišćene vrste luka na našim prostorima....
Vrste francuskih sirevaU Francuskoj se proizvodi otprilike 400 vrsta različitih sireva i svaki od njih je unikatan na svoj način. Ova zemlja je jedina u svetu koja nudi takvo bogatstvo sireva....
Kulinarska upotreba eskarolaEskarol (Escarol) je zeleno lisnato povrće, član porodice cikorije. Ima široke, zelene, kovrdžave listove i blago gorak ukus. Može se konzumirati i sirovo i kuvano.
Escarole je manje gorak od ostalih članova ove porodice...
Kulinarska upotreba šafranaU kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji.
Osim što je začin, šafran ima i funkciju boje....
Najpopularnije vrste testenina (paste)Kombinuju se povrćem i mogu se upotrebljavati za pripremu salata egzotičnijeg izgleda ili da se stave u supe, kada ste raspoloženi za složenije kulinarske eksperimente....
Vrste preliva za musakuPostoje razne vrste preliva za musaku. Jedan od njih je tradicionalni preliv, koji se sastoji od 1 čaše kiselog mleka, 1 jajeta, 2 supene kašike brašna i prstohvat soli....
Vrste krompira za prženjeOva vrsta je uzeta za standard u državnom testiranju vrsta grupe srednje ranih sorti.
Druga tipično kuhinjska vrsta kod nas je Almera. Ona je novija, ali već dobro poznata srednje rana sorta....