Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pravila kod zamrzavanja voća i povrćaPravila kod zamrzavanja voća i povrća
18. sep.
Prvo pravilo kog treba da se pridržavate prilikom njihovog zamrzavanja jeste da od trenutka skupljanja voća i povrća treba da prođe što je moguće manje vremena, dok se ono ne nađe u zamrzivaču....
Osnovna pravila za raznovrsnu ishranuOsnovna pravila za raznovrsnu ishranu
01. dec.
Neka osnovna pravila za raznovrsnu i balansiranu ishranu uključuju: 1. Treba da se izbegava polugotova hrana kao i konzervisana. U njoj je sadržano mnogo konzervanasa i so....
Pravila kod kuvanja pasuljaPravila kod kuvanja pasulja
16. okt.
Evo najvažnijih pravila kod priprema pasulja: - Kada je reč o kuvanju zrelog pasulja, nezavisno od koje je sorte, potopite ga prethodne noći u dovoljnoj količini vode; - Pre nego stavite pasulj da se kuva, operite ga...
Saveti za dimljenje ribe kod kućeSaveti za dimljenje ribe kod kuće
26. januar
Malo je ljudi, ljubitelja ribe koji je ne vole dimljenu. U isto vreme svuda čujemo da je konzumiranje dimljene ribe ili bilo kog mesa štetno za naše zdravlje. To je zaista tako, ali važi samo ukoliko je reč od industrijskom...
Pravila zdrave ishrane kod decePravila zdrave ishrane kod dece
16. avgust
Takođe je potrebno obratiti pažnju na mikroelemente (vitamine i minerale) koji obezbeđuju pravilno funkcionisanje organizma. Dobro je poznato da deca vole da grickaju slatkiše....
Pravila kod kuvanja na pariPravila kod kuvanja na pari
05. feb.
Da biste se uspešno izborili sa ovim teškim zadatkom, treba obavezno da se ispoštuju neka pravila. Vodena para je među najšire korišćenim metodama u dijetalnoj kuhinji....
Zamrzavanje paprikaZamrzavanje paprika
04. januar
Jedini uslov prilikom zamrzavanja jeste način na koji ih ređamo. Treba gusto da se naređaju kako bi zauzele manje prostora, s obzirom da uglovi kesice štrče....
Najkorisnije ribeNajkorisnije ribe
30. nov.
Kategorija „najkorisnija“ se pripisuje mnogim namirnicama, najčešće povrću i voću, tu i tamo mlečnim proizvodima i mesu, ali izgleda da riba ostaje pomalo u drugom planu i nekako je zanemarena, bar u našoj tradicionalnoj...
Usoljavanje ribeUsoljavanje ribe
22. nov.
Prilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična. Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
Konzervisanje ribeKonzervisanje ribe
17. januar
Ako vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu. Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz...
Pravilna rešenja u ishrani kod problema sa stomakomPravilna rešenja u ishrani kod problema sa stomakom
25. feb.
Na taj način narušavate pravilno funkcionisanje probavnog trakta; - Sirovo povrće u svakom obroku; - Preterano masnu i previše začinjenu hranu; - Previše vruća ili previše hladna jela; Preferirajte: - Ishranu u isto...
Kako pravilno da čuvamo luk kod kućeKako pravilno da čuvamo luk kod kuće
30. nov.
Za bi se to izbeglo, da uštedite pare i zajedno sa tim uvek da imate luk pri ruci, nudimo vam da shvatite kako da pravilno čuvamo luk....
Doručak kod bakeDoručak kod bake
01. dec.
Luk se iseče tanko i beli luk se isitni. Zagrejati blago ulje i nasuti luk i beli luk. Proprži se luk i naspe se na kolutove isečena mrkva. Posle kraćeg vremena nasuti opran mladi spanać. Koju sekundu izmešati i staviti...
Predjelo od ribePredjelo od ribe
23. maj
U posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu. Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo. Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
Bujon od ribeBujon od ribe
04. jul
Glava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči. Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
Salata od ribeSalata od ribe
15. okt.
Dimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom. Sve se promeša i oblikuje u posudi. Gotova salata...
Tajna pohovane ribeTajna pohovane ribe
31. januar
Kod više vrsta ribe možete čak da pomešate jaja i brašno, ali treba da ste dosta vešti u kuhinji da biste pogodili pravilnu dozu, tako da pohovanje ne bude preterano teško ili pak preterano jednostavno....
Najukusnije morske ribeNajukusnije morske ribe
25. januar
Losos je druga vrsta morske ribe koja je mnogo ukusna ako se ispeče na gril tiganju, ako se isprži, a od nje se pravi i popularni karpačo. Sa čime da konzumiramo morsku ribu?...
Osnovni francuski soseviOsnovni francuski sosevi
14. dec.
Na početku se pravi ragu od povrća, od šargarepa praziluka i običnog luka....
Osnovne sorte krompiraOsnovne sorte krompira
12. mart
- Markiz - Ovo je verovatno najrasprostranjenija sorta krompira, od koje se pravi čips, ali se može spremiti i pire....
Biljni napitak kod bronhitisaBiljni napitak kod bronhitisa
19. feb.
Kod dece ispod 7 godina dnevna doza je pola od gore navedene (3 puta po 40 ml napitka). Napitak servirati zaslađen medom i sa kriškama limuna....
Magični napitak kod anemijeMagični napitak kod anemije
21. feb.
Koprivu preliti hladnom vodom, pa je ostaviti da provri i vri 5 minuta. Nakon toga je skloniti sa vatre i ostaviti još 15 minuta. Čaj obavezno procediti kroz gazu. Povrće oprati i očistiti, pa ga staviti u sokovnik....
Napitak kod jakog kašljaNapitak kod jakog kašlja
22. jul
Pomaže kod upornog kašlja....
Kako da napravimo pravi espreso kod kućeKako da napravimo pravi espreso kod kuće
22. nov.
Bogat tamno-smeđi krem nazvan kajmak ili pena na površini šoljice je najbolji pokazatelj pravilno skuvane količine espresa....
Salata ropotamo bez ribeSalata ropotamo bez ribe
11. mart
Šargarepu ogulite i skuvajte. Nasecite šargarepu i kisele krastavce na tanke kolutiće. Ocedite pasulj od vode i stavite u činiju. Dodajte iseckani beli luk, krastavac, šargarepu i oceđeni grašak. Sipajte malo ulja...