Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sirup od drenjina ili šipakaOprane plodove preliti vodom i ostaviti nekoliko sati da omekšaju, nakon toga ih kuvati 20-30 minuta.
Sok iscediti, dodati šećer i limunsku kiselinu.
Ponovo skuvati, zatim procediti i naliti u čiste, suve flaše....
05. jun
Kada se bere šipak?Važno je ubrati zrele plodove šipka pre pada temperature, jer zamrznuti šipak gubi 50% od sadržaja vitamina C. Beru se bez drške.
Ubrani šipak se odmah čisti od listova, grana i drške....
18. jul
Originalna marmelada od šipkaŠipak se bere sa mesta koja su čista i dobro osvetljena suncem - takav šipak je bogat vitaminom C. Važno je da se šipak bere pre mraza, jer se tada količina vitamina C dosta smanjuje....
05. maj
Zdravstvene koristi šipkaŠipak poboljšava razmenu materija, čisti organizam od toksina, ublažava bolove u zgoblocima, a za vreme dijeta značajno smanjuje osećaj gladi.
Šipak je izuzetno koristan kod osteoartritisa....
17. januar
Marmelada od šipkaŠipak se opere dobro i stavi se u duboku posudu. Prelije se hladnom vodom do 5 centimetara iznad njih. Šipak se kuva dok ne omekša, nakon toga se procedi i izgnječi kroz cediljku, dok se preliva s ceđu....
19. maj
Brašno od šipka - koristi i primenaPročitajte takođe:
- kako čuvati šipak;
- kako sušiti šipak;
- i kako napraviti vodicu od šipka;...
26. januar
Eliksir protiv anemije i fizičke slabosti (vino od šipka)Prebacite u veliki balon ili flašu, sipajte šipak, snažno protresite i zatvorite čepom.
Smesa se drži na toplom 30-40 dana, nakon čega se procedi i pije tri puta dnevno pre jela po jedna kafena šoljica....
13. april
Hrana koja pomaže zgrušavanju krviŠipak
On je veoma važan za pomaganje u procesu zgrušavanja krvi, ali treba da ga izbegavaju ljudi sa ubrzanom koagulacijom. Šipak pomaže zgrušavanju krvi najviše zbog toga što sadrži jedinjenje rugozin E....
02. jul
Marmelada od šipka na starinski načinDobro uzreo šipak se opere i očisti. Preliva se vodom, da ga prekrije i kuva dok ne omekša....
03. jun
Marmelada od šipka sa jabukamaŠipak treba da je dobro zreo. Očisti se od drški, opere se i u dubokoj posudi se preliva vodom i kuva se dok ne omekša....
16. januar
Voće i povrće sa najviše vitamina CŠipak
Šipak je dugo poznat po velikom sadržaju vitamina C što ga čini nezamenjivim tokom hladnih meseci.
4. Čili paprika
Zelene ljute paprike sadrže 242 ml vitamina C u 100 grama....
27. nov.
Biljke kod otoka po teluOdgovarajuće su kopriva, žuti kantarion, bokvica, medveđe grožđe i šipak. Peršun je odličan diuretik za natečene oči....
12. avgust
Ove biljke pomažu da pročistite arterijePlodovi brusnice, šipak, aronija takođe imaju blagotvorno dejstvo na vaše krvne sudove, a i za celokupno telo....
28. jun
Spisak super namirnica, koje treba da se nađu vašoj trpeziŠipak
Šipak je bogat vitaminom C. Ovog vitamina u šipku je dosta puta više, nego u limunu. Pomaže kod infekcioznih i upalnih bolesti, umora, borbe sa viškom kilograma, prehladom, poboljšava metabolizam i drugo....
10. nov.
Nekoliko razloga da pijemo čaj od šipkaŠipak olakšava bolove kod artritisa, reumatskog artritisa i osteoartritisa. Sastojci pomažu za ograničavanje upala u zglobovima, koji u početku pričinjavaju bol....
24. feb.
Podignite hemoglobin na prirodan načinKonzumirate što više piletine, svinjetine, kobasice, zečetinu, ovčetinu, jaja, koprivu, kruške, jabuke, višnje, trešnje, dunje, kajsije, jagode, šipak, drenjine, smokve, banane, sve vrste...
19. jul
Kada koji čaj da pijemoOd biljnih čajeva rano ujutru možete da pijete čaj koji će vas razbuditi - takvi su kamilica, šipak, hibiskus, čaj od šumskog voća. Ovi pune vaše telo vitaminima....
11. jun
Koji čaj se pije protiv proliva?Ostali korisni čajevi u ovom stanju su hajdučka trava, žuti kantarion, bokvica, šipak. Jedan od najboljih čajeva je od divlje nane....
28. nov.
Lekoviti napitak od šipuraka čini čuda sa telom!Vekovima unazad lekazi nisu čuli za vitamina, minerale i flavonoide, nego su znali za šipak, kao lek za mnoge bolesti....
16. mart
Zdravlje je u ovih 6 vitamina! Evo kako da ih nabaviteNajveći sadržaj vitamina C je u mladom i zelenom povrću i u mnogo voća - borovnice, šipak, pomorandže, limun i drugo, ali treba imati u vidu da je on nestabilan i da se lako uništava na vazduhu ili pri termičkoj obradi...
14. mart
Koje namirnice zgušnjavaju krv?sadržaj ovih materija se može naći u namirnicama kao što su: nar, šljive, trešnje, trnjine, dunja, borovnica, drenjine, ribizla, brusnica, jagode, aronija, lešnici, orašasti plodovi, pistaći, kikiriki, orasi, bademi, šipak...
13. maj
Kako se suši šipurak?Kada oberete šipak, sledi njihovo sušenje. Prvo ih ostavite 24 sata na temperaturi do 10 stepeni. Kod sušenja šipuraka u domaćim uslovima, najbolje je da sve radite na prirodan način....
19. januar
Vruća rakijaUmesto limete moguće je dodati neku drugu vrstu čaja po ukusu: menta, šipak, šumsko voće.
Ukoliko neko ne želi može ovaj napitak koristiti i bez dodatka čaja....
25. nov.
2