Šipak je izuzetno korisno voće. Od svih plodova, oni sadrže najviše vitamina C, a još je bolje što ih možemo naći u našoj zemlji.
Kao što znamo, vitamin C je veoma neophodan za mnoge procese koji se odvijaju u našem telu. Zbog toga ga je potrebno svakodnevno unositi raznim namirnicama koje ga sadrže, ili putem dodataka ishrani.
Osim što igra važnu ulogu u mnogim procesima u telu, vitamin C jača imuni sistem, podstiče bolju apsorpciju minerala, posebno gvožđa. Pored toga što sadrži ogromne količine vitamina C, šipak:
- pomaže plućima da bolje funkcionišu;
- šipak je veoma dobar pomoćnik u prisustvu astme;
- kada smo previše umorni;
- pomaže sa anemijom;
- pomaže sa visokim pritiskom.
Reći ćemo vam kako da napravite ružinu vodicu - veoma lak način da dobijete sve koristi ružine vodice odjednom.
Kako napraviti vodicu od šipka
Vodica od šipka se pravi veoma lako. Trebaće vam samo šaka šipka i vode, a takođe i malo vremena da se šipak potopi u vodu. Šipak se mora jako dobro oprati, zatim odvojiti, a to se radi pomoću makaza ili klešta. Zatim se stavljaju u vodu koja treba da ih prekrije i ostavljaju da se namaču preko noći.
Ujutru je vodica od šipka već spremna za potrošnju. Međutim, njen ukus je blago kiselkast i opor. Ne mora da prolazi kroz termičku obradu, a time se čuva sva količina vitamina C;
- Pored konzumacije, vodica od šipka može se koristiti i kao tonik za lice. Kada ga nanesete na lice, osetićete blage ubode, ali će vašoj koži dati trenutni efekat posvetljenja;
- Za pravljenje vode morate koristiti samo sveži šipak, jer svež šipak sadrži mnogo više vitamina C od sušenog;
- Za pravljenje ove vode nije potrebna mineralna, već voda iz česme. Nakon potapanja šipka u posudu sa vodom, treba ga pokriti krpom i ostaviti tako 1 noć;
- Vitamin C, koji sadrži šipak, neutrališe hlor koji se nalazi u vodi iz česme;
- Potrebno vam je samo 50 g šipka i 1 l vode.
Među blagodatima vodice od šipka je i to što obezbeđuje telu vitamine A, B6, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, esencijalne masne kiseline kao što su omega-3 i omega-6.
Takođe pogledajte kako sušiti šipak.
Komentari