Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da obezbedimo dnevnu dozu kalcijuma koja nam je potrebna?On pomaže apsorpciju kalcijuma iz gastrointestinalnog trakta i njegovu resorpciju u bubrezima, koji bi ga inače izlučili.
Kao i kalcijum, poznato je da većina ljudi ne dobija dovoljno vitamina D....
08. sep.
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva slojeva značenja, uključujući zemlju, vinograd i čoveka....
22. nov.
Šta je Maća?Za razliku od običnog čaja, Maća se uzgaja na poseban način i najpre se obraća pažnja na njegovu berbu....
01. okt.
Šta je solanin?Solanin se nalazi u kori i neposredno ispod kore krompira i nakon ljuštenja njegov sadržaj se smanjuje za oko 30-80 odsto. Uništava se i prženjem i pečenjem....
20. dec.
Šta je umami?Umami ukus se može naći u velikom broju namirnica, tako da ne morate da idete u specijalizovanu prodavnicu da biste uživali u njegovom ukusu....
03. maj
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Tradicionalno se proizvodi zagrevanjem kravljeg mleka dok sadržaj vode u njemu ne ispari i njegove čvrste materije mogu da budu filtrirane, ostavljajući za sobom samo tečnu mast....
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Ceo plod ili njegov sok - šta je korisnije da konzumiramo?Voćni sok treba odmah da se popije nakon njegove pripreme - najkasnije do 15 minuta.
Neki sokovi iritiraju sluzokožu želuca zbog limunske kiseline koju sadrže i kod bolesti želuca su čak kontraindikovani....
06. sep.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Kada je limunska kiselina u urinu, ona se vezuje za kalcijum, razgrađuje male kamenčiće koji se mogu formirati i zaustavlja stvaranje većeg kamenja promenom pH vrednosti....
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je UHT mleko?Zbog visokih temperatura postiže se uništavanje patogenih bakterija u mleku, ali se njegova korisna svojstva ne gube.
Sterilnost i nepropusnost su obavezni uslovi za rukovanje i pakovanje proizvoda....
14. mart
Koja je prava integralna hrana?Svaka dijeta i zdrav režim ishrane uključuju integralnu hranu. Međutim, kada često čijemo ovu definiciju, ne možemo da se setimo na koju tačno hranu se misli.
Da biste iskoristili sve koristi integralne hrane, dobro...
20. jun
Hrana koja je prirodni afrodizijakKajsije i breskve se smatraju odličnim sredstvima koja poboljšavaju erektičku funkciju. Grožđe stimuliše proizvodnju polnih hormona. Dunje i jabuke imaju mnogo korisnih svojstava, uključujući povećavanje libida....
28. maj
Hrana koja je alternativa lososuLosos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina u svetu. Svi znamo da ove masne kiseline mogu da spreče pojavu oboljenja poput Alchajmerove bolesti i različitih srčanih problema.
Međutim, svetski ulov lososa...
11. maj
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Njegova redovna konzumacija razlaže masti i uklanja nagomilane masne naslage;
3. Olakšava varenje - akai bobice su odličan izvor vlakana....
09. dec.
Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)Ovo je najjednostavnije, brzo i ukusno vegetarijansko jelo....
30. jun
Koja visokokalorična hrana je zdrava, a koja štetnaSir
Sadrži kalcijum i protein, kao i zasićene masti. 40 g sira na dan je zdrava količina.
Maslinovo ulje
Maslinovo drvo je najstarije kultivisano u svetu, a od njega se proizvodi maslinovo ulje....
09. jul
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoNjegov glavni sastojak je karvakrol, a da bi bio zaista efikasan, mora da se sadrži u najmanje 70 odsto sastava ulja....
16. nov.
Za šta je korisna dunja?Njegova konzumacija je korisna za sve one koji pate od respiratornih bolesti.
Dunja je korisna za cistitis....
04. okt.