Način pripreme
U zamrzivač stavite 6 malih čaša ili 3 velike (ili posudice) sa se ohlade. Umutite pavlaku na mekan krem. Za savršen ona treba da budehladna ako vaša nije, stavite je 15 minuta u zamrzivač pre nego što počnete da radite sa njom.
Posebno umutite maskarpone sa šećerom i postepeno dodajte ceđeno kiselo mleko. U dobijeni krem malo po malo dodajte umućenu pavlaku, mešajte spatulom dok ne dobijete homogenu smesu.
Dodajte sok i koru od limete, pažljivo mešajte, bez naglih pokreta i stavite smesu u frižider.
Kajsijte operite i odvojite koštice. Stavite ih u šerpu, zajedno sa malo šećera i zrnima iz mahune kardamona. Sipajte veoma malo vode i ugrejte na vatri, čim počnu da puštaju sok i šećer se rastopi, pojačajte vatru i kuvajte ih 7-8 minuta.
Sačekajte nekoliko minuta i pasirajte ih na gladak pire. Sačekajte minimum 15 minuta da se pire ohladi i onda pređite na sledeći korak. Dok se hladi, mešajte s vremena na vreme da se ne uhvati korica.
Izvadite iz zamrzivača zaleđene čaše i napunite ih, smenjujte smesu od pavlake i pire od kajsija. Na kraju kašikom pomešajte slojeve u čaši da bi lepše izgledamo.
Stavite u frižider na 3 sata. Za to vreme će se stegnuti dobro, ali sladoled je unutra još uvek kremast, što je najbolja varijanta za njegovo konzumiranje.
Ako sladoled stoji više stvrdnuće se mnogo i opet je lep, ali se preporučuje prva varijanta. Ako se sladoled previše stvrdne, izvadite ga prosto na sobnu temperaturu 15 minuta pre serviranja.
Svež, kremat i veoma ukusan!
Neka vam je slatko!