bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Posna popovska janija

Posna popovska janija

Posna popovska janija
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
22/11/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
"Klasičan predlog, odgovarajući za božićne ili uskršnje postove. Neka vam je ukusno"

Potrebni sastojci

  • arpadžik - 600 g, krupniji
  • luk - 1 velika glavica, stari
  • ulje - 100 ml
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 1 parče
  • paradajz - 2 komada
  • brašno - 1 supena kašika
  • crno vino - 0 - 5 šolje
  • beli luk - 2 glavice
  • lovorov list - 1 komad
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - svež
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prelijte arpadžik vrelom vodom, ostavite tako 2-3 minuta. Procedite i prelijte hladnom vodom. Očistite luk od ljuspica i dlačica.

Sitno iseckajte luk, šargarepu i celer, dinstajte ih u ugrejanom ulju. Dodajte očišćen arpadžik i oljuštene čenove belog luka.

Dodajte vino i prelijte vrelom vodom tako da pokrije arpadžik i beli luk.

Kad provri posolite i dodajte lovorov list i biber po ukusu. Ostavite da se krčka na tihoj vatri dok luk ne omekša.

Oljuštite i izrendajte paradjz, dodajte u vrelu janiju. Deset minuta nakon toga dodajte brašno, pomešano sa malo hladne vode uz neprestano mešanje.

Ostavite da se krčka 2-3 minuta i skinite jelo sa vatre, pospite sitno iseckanim peršunom i mešajte, ostavite da se dinsta poklopljeno. Ukusno bugarsko jelo!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: