Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa maslinama, origanom i ruzmarinom

Fokača sa maslinama, origanom i ruzmarinom

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Fokača sa maslinama, origanom i ruzmarinom
Fotografije: Monika Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
5
"Čak u zemlji aromatičnih fokača, ova sa maslinama, origanom i ruzmarinom je priznata za najukusniju i najaromatičniju"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kocke, živ
  • voda - 3/4 šolja, mlaka
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 2 i 1/2 šolje
  • ulje - za mazanje
  • masline - 50 g
  • origano
  • ruzmarin
* merne jedinice

Način pripreme

Polovina kocke živog kvasca se nalomi u posudicu. U njega se dodaje mlaka voda i šećer. Smesa se ostavlja na oko desetak minuta, pokrivena i na toplom.

Brašno se proseje i u njemu se pravi udubljenje. U njega se sipa smesa sa kvascem i šećerom. Dodaje se takođe ulje i so. Možete da dodate još oko pola šolje vode. Zamesi se meko testo.

Dobijeno testo se ostavlja da naraste na toplom oko pola sata.

Nakon što testo naraste, razvija se u krug. Razvijeno testo se prebacuje u posudu za pečenje koja je postavljena papirom za pečenje i ponovo se ostavlja da naraste oko pola sata.

Nakon što naraste testo, maže se obilno uljem ili maslinovim uljem. Prstima se prave rupe u testu. Odozgo se posipa maslinama, prethodno očišćenim od koštica i isečenim, origanom i ruzmarinom.

Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: