Način pripreme
Tikvice oljuštimo i sečemo na ne mnogo tanke trakice. Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje (bila su mi potrebna dva pleha). Prelivamo sa malo ulja i posolimo. Pečemo na maksimalnoj temperaturi dok ne omekšaju i ne počnu da se peku malo.
Dok se tikvice peku, očistimo i sečemo pečurke sitno. Šargarepu sečemo ne mnogo sitno, a luk i beli luk sitno.
U šerpi ugrevamo ulje i kratko pržimo povrće. Poklopimo i ostavljamo kratko da se dinsta.
Začinimjo solju, alevom paprikom, origanom i bosiljkom. Dodajemo paradajz pire i ostavljamo da se krčka dok se ne zgusne. Na kraju posipamo sitno iseckanim pešrunom i mirođijom.
U šerpi ugrevamo ulje i stavljamo brašno, mešamo brzo da se rastvori i da se ne zalepi. Kad se to desi sipamo mleko u delovima uz neprestano mešanje. Treba dosta da se zgusne i nakon toga dodajemo so.
Na dno pleha stavljamo jedan red tikvica. Odozgo sipamo paradajz sos. Nakon toga još jedan red tikvica i odozgo bešamel sos.
Pečemo u ugrejanoj rerni dok se ne zapeče.
* Koristila sam paradajz sos koji je između pirea i soka.
** Oba sosa treba da budu dovoljno gusta da se lazanja ne bi raspala prilikom vađenja.