Način pripreme
1. Prvo pripremite ukusan i aromatičan riblji bujon, tako što u duboku posudu stavite sve sastojke i začine i prelijemo vodom. Luk i paradajz možete iseći na četiri dela da bolje puste sokove. Osim ljuski i glava škampa u recept možete dodati još toliko od njih, a oljuštene škampe možete koristiti za drugo jelo ili salatu. Govorim to zato što je baš to osnovna esencija bujona i što više, biće ukusniji. Ja uvek zamrznem ljuspe škampa kada kuvam oljuštene škampe, posle je bujon od njih odičan.
2. Kada bujon provri smanjite vatru na srednju, poklopite i ostavite da vri 20 minuta, nakon toga ocedite, pritisnite malo jače da padnu svi sokovi od sastojaka.
3. U ugrejanom maslinovom ulju propržimo sitno iseckan beli luk i luk sa prstohvatom soli. Kad bude skoro gotov, sipajte mlevene bademe i mešajte oko minut.
4. Sipajte paradajz pire i pržite još dva-tri minuta, nakon toga sipajte bujon i stavite krupnije isečenu šargarepu i krompir. Kuvajte 15-20 minuta.
5. Na kraju stavite lignje (ako ste kupili cele, očistite unutra i isecite na krugove), belu ribu - na komade, dve vrste školji i škampe. Poklopite šerpu i kuvajte 3-4 minuta. Proverite da li su se školjke otvorile, nakon toga jelo je gotovo!
Morskim plodovima i beloj ribi treba malo vremena da budu gotovi, ako ih kuvate dugo školjke i škampi budu suvi i žilavi, a bela riba se raspada.
6. Servirajte posuto peršunom,
Belo vino je odbavezno uz ovo mediteransko jelo!
Neka vam je slatko!