Način pripreme
Izrendamo šargarepu i zapržimo u ulju (može i maslinovo ulje) dok ne pusti narandžastu boju.
Dodajemo isečeni luj da se dinsta u šargarepu na oko 1 minut.
Dodajemo vodu u šerpu, stavljamo lovorov list, čubar i so po ukusu i stavljamo supu da se kuva.
Pravimo loptice od mlevenog mesa, uvaljamo ih prethodno u brašno i stavljamo u smesu koja vri.
Dodajemo prethodno opran pirinač u čorbu sa lopticama i kuvamo još 15-20 minuta.
Skidamo sa vatre i dodajemo biber.
Za zapršku pomešamo u čaši ili posudi jedno jaje i pola kofice kiselog mleka dok ne dobijemo homogenu smesu. Od tople čorbe stavljamo nekoliko kašika zaprške uz neprestano mešanje da se jaje ne preseče i vraćamo u šerpu.
Vaša čorba sa lopticama je gotova!
P.S Za razliku od mnogih drugih jela so se stavlja u početku da se ćuftice ne bi raspale.