Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Punjene paprike»Punjene paprike na grčki način

Punjene paprike na grčki način

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Punjene paprike na grčki način
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Punjene paprike na grčki način se serviraju obavezno sa mlečnim sosom od belog luka i dozom ljubavi, prijatno"

Potrebni sastojci

  • crvene paprike - 800 g, mogu i zamzrnute
  • patlidžan - 200 g
  • pirinač - 1 šolja
  • masline - 100 g, prirodne
  • sušeni paradajz - 5 - 6 komada
  • luk - 1 glavica, manja
  • beli luk - 1 čena
  • origano - 1 kašika, osušen
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber
  • so - po ukusu
  • bujon od povrća
  • maslinovo ulje - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Patldižan oljuštimo i sečemo na srednje parčiče, koje potapamo u slanu vodu, da otklonimo gorčinu.

Luk i čen belog luka sečemo na sitno i zapržimo ih u zagrejanoj masnoći. Nakon 5-6 minuta dodajemo im oceđene kocke patlidžana i na ivice isečen sušeni paradajz.

Začinjavamo solju i origanom.

Nakon što sastojci omekšaju dodajemo pirinač i mešamo da se zrnca ne zalepe za dno tiganaj. Kada pirinač promeni svoju boju i postane staklasta dolivamo šolju bujona od pirinča.

Sačekamo da zrnca upiju tečnost i isključiujemo ringlu.

Nadev za punjene paprike je gotov i začinjavamo ga biberom. Nakon što se nadev ohladi dodajemo masline bez koštica isečene na ivice.

Paprike su očišćene od drški i semenki, a ako su odmrznute ostavljamo ih do poslednjeg trenutka u frižideru.

Punimo ih gotovim nadevom i poređamo punjene paprike u posudu za pečenje. Dolivamo bujon od povrća do sredine paprika.

Pečemo punjene paprike na grčki način u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta.

Serviramo sa mlečnim sosom od belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: