Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Brioš»Vazdušasta i meka Brioš pogača

Vazdušasta i meka Brioš pogača

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Vazdušasta i meka Brioš pogača
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Savršeno izvođenje Brioš pogače - snažno aplaudiramo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g + za dodatno mešanje
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 90 ml
  • maslac - 60 g
  • kvasac - 16 g, živ
  • šećer - 30 g
  • so - kašičica, s vrha
* merne jedinice

Način pripreme

1. Usitnite kvasac u blago ugrejanom svežem mleku sa kašičicom šećera.

Umutite jedno jaje i belance od drugog jajeta sa ostalim šećerom i polovinom istopljenog maslaca. Pomešajte tečne sastojke.

2. Prosejte brašno u posudi, pomešajte sa soli i napravite udubljenje u centru. U njega sipajte tečnu smesu i umesite testo. Ono je meko i lepljivo, zato bi bilo dobro da koristite mikser sa dodacima za testo ili multipraktik/uređaj sa odgovarajućom funkcijom. U procesu mešenja dodajte i ostali maslac, ali ovog puta meko, u komadićima, a ne tečno i u potpunosti istopljeno. Po malo dodajte brašno, dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Mesite dok se ne dobije elastičnost, ali ne preterujte s brašnom, zato što će testo dobite željeni izgled i prestaće da se lepi zbog dužeg mešanja - barem 10 minuta rukom ili 6 minuta uređajem.

3. Ostavite u posudu koju ste unapred nauljili, da nadođe oko 1 sat u toploj prostoriji.

4. Testo podelite na male loptice, svaku razvijte na tanak krug i oblikujte u polumesec. Nakon toga uhvatite i sjedinite obra kraja polumeseca. Tako dobijene oblike ređajte u krug u malim rastojanjima u tepsiju prečnika 22 cm. Oblikovanu brioš-pogaču pokrijte streč folijom i ostavite ponovo da naraste dok ne utrostruči svoj obim - skoro 2 sata. Ako je u prostoriji toplo, onda može i manje vremena, zato pratite da previše ne naraste.

5. Naraslu pogaču premažite žumancem pomešanim sa malo vode i ulja, pazeći da ne pritišćete testo. Kako biste dobro dosegli do svake krivine i dodir testa da bude lagan i nežan, za taj cilj koristite kuhinjsku četkicu.

6. Brioš pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta, i ukoliko primetite da je korica brzo postala crvena, smanjite temperaturu na 160 i produžite vreme pečenja. Nakon 15 minuta možete je prekrite slojem aliminijumske folije.

7. Gotovu brioš pogaču ostavite da se ohladi na podmetaču i nalomite je za vašu trpezu.

Veoma nežna, eterična i mekana pogača, sa mirisom putera koji pleni.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: