Jednostavna sečena pogača s maslacem
Лесна рязана питка с масло
bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Jednostavna sečena pogača s maslacem

Jednostavna sečena pogača s maslacem

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
6741444k193
Jednostavna sečena pogača s maslacem
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
29/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ukusna sečena pogača s maslacem s kojom možete da dočekate goste i da im poželite dobrodošlicu u vaš dom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 20 g, svež (1/2 kocke)
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 100 g (za premazivanje)
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac zajedno sa šećerom u blago zagrejanoj vodi. Prekrijte posudu krpom i ostavite na 10 minuta da se kvasac aktivira.

Prosejte brašno i dodajte so. Promešajte i napravite rupu u sredini brašna.

Dodajte sve sastojke za testo, osim maslaca. Umesite meko testo. Odmah ga razdelite na 4 jednaka dela. Obrazujte loptice i prekrijte ih pamučnom krpom, ostavite na 10-15 minuta, koliko je potrebno da se testo otpusti.

Rastopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi.

Na nabrašnjenu radnu površinu razvijte svaku od loptica da se dobiju tanke kore, debljine oko 0, 5 cm. Premažite ih maslacem i stavite jednu na drugu. Poslednju samo razvijte. Ostavite na 5 minuta i nakon toga ponovo ih sve zajedno razvijte. Oštrim nožem rasecite na trake širine 3 cm. Nakon toga poprečno rasecite da se dobiju kvadrati.

Malu tepsiju premažite maslacem. Možete koristiti kako okruglu, tako i pravougaonu tepsiju, pa čak i kalup za kolač.

Nasečene kvadrate poređajte u dva ili tri reda, ostavljajući mesta između njih. Nemojte se truditi da budu pravilno poređani. Ostavite pogaču oko 20-30 minuta na toplom da naraste, prekrijte je streč folijom.

Kad je udvostručila svoj obim, pažljivo silikonskom četkicom je premažite ostalim mlekom.

Pospite semenkama po izboru i stavite da se peče 15 minuta u zagrejanoj rerni s ventilatorom na 160 stepeni. Nakon toga pojačajte temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15 minuta da se dobije prijatna boja.

Veoma ukusna pogača s maslacem, mekane unutrašnjosti i hrskave korice. Ne kolebajte se da pripremite ovu jednostavnu sečenu pogaču s maslacem za svoje omiljene ljude!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: