Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Pečena teletina»Teleća plećka s Grejvi sosom

Teleća plećka s Grejvi sosom

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Teleća plećka s Grejvi sosom
Fotografije: Anelia Terzieva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
5
"Okupite svoje bližnje za trpezu i proslavite dan uz teleću plećku s Grejvi sosom"

Potrebni sastojci

  • teleća plećka - oko 1 kg (ceo komad)
  • za mariniranje
  • senf - 2 supene kašike
  • med - 1 supena kašika
  • ulje - 1/2 šoljice
  • soja sos - malo
  • so
  • biber
  • za sos
  • teleći bujon - 500 ml
  • brašno od suvih vrganja - 1 supena kašika
  • maslac - oko 30 g
  • majčina dušica
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo i promešamo sve sastojke za marinadu i dobijenom smesom premažemo teleću plećku sa svih strana.

Ostavimo u zatvorenoj posudi makar 3-4 sata, najbolje 12-15 sati u frižideru.

U zavisnosti od starosti teletine i veličine parčeta, vreme potrebno za pripremu mesa varira. Krhku mladu teletinu, kao što je u ovom slučaju, pečemo sat do sat vremena i 20 minuta u zatvorenoj vatrostalnoj posudi ili pod folijom.

Povremeno okrećemo meso i premazujemo ga ostatkom marinade.

Kad je meso skoro gotovo i prilikom probe pušta samo prozračan sok, otvaramo posudu i zapečemo još 15-20 min. da se dobije zlatkasta korica.

Sokove iz mesa procedimo, u njih dodajemo bujon i suve vrganje.

Začinimo sa soli, biberom, majčinom dušicom i kuvamo pečenu teletinu dok se ne redukuje do željene konzistencije za sos.

Po želji možemo dodati i malo prženog brašna kako bi se zgusnulo.

Matiramo maslacem i serviramo teleću plećku s Grejvi sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: