Mekana penjurlija sa kvascem i sirom

07/12/2019
"Dobra domaćica se poznaje po penjurliji ... "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 910
  • Pregledi tokom meseca39
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko. Rastvorite u njemu kvasac sa bogatim prstohvatom šećera. Dodajte 200 g brašna i promešajte. Pokrijte posudu krpom.

Ostavite 20 minuta na toplom dok smesa ne nadođe. Rastvorite sodu bikarbonu u kiselom mleku. U preostlao brašno dodajte so, belance i dve supene kašike maslinovog ulja.

Sipajte kiselo mleko sa aktiviranom sodom i kašom sa svežim mlekom. Zamesite meko testo.

Stavite ga u brašnom posutu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 20 minuta - koliko da odstoji.

Na brašnom posutoj radnoj površini podelite testo na dva jednaka dela. Svaki razvucite na dug pravougaonik. Pospite mrvljenim sirom, pomešanim sa dva jajeta. Uvijte u rolat.

Obložite pleh 28 cm papirom za pečenje. Namažite maslinovim uljem. U sredinu stavite jedan rolat, a pored njega uvijte drugi.

Umutite viljuškom žumance sa 2 supene kašik maslinovog ulja. Namažite penjurliju. Stavite pleh u hladnu rernu i uključite samo donji grejač.

Kad testo popuni pleh, uključite i gornji grejač, završite pečenje dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite gotovu penjurliju iz rerne i pokrijte 5 minuta krpom, nakon toga ostavite na rešetku da se ohladi.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar