Način pripreme
Pripremite meso i povrće tako što ih isečete na sitno.
Luk obično sameljem, jer ne volim da vidim parčiće u čorbi. Sa njim sameljem i jedan struk celera da poboljšam ukus, ali budući da njega nema u originalnom receptu nisam ga navela u sastojcima.
Grašak takođe zamenim boranijom, zaobljenom, sečem je na sitno.
Male parčiće teletine uvaljajte obilno u brašno i malo bibera.
Zagrejte ulje i u njemu zapržite mleveni luk (u mom slučaju i celer).
Dodajte šargarepe i nakon dva minuta - meso sa brašnom. Mešajte da se ne zalepi.
Sipajte šolju tople vode ili bujon - oko 1, 2 litra, ponovo uz neprestano mešanje, da se dobro rastvori zaprženo brašno.
Zato je neophodno bar početku da se tečnost sipa u porcijama.
Stavite lovorov list, peršun, so po ukusu i kuvajte pod poklopcem oko 40 minuta. Nakon što provri, smanjite vatru do slabe ili umerene.
Na red dolazi da stavite i krompir u malim kockama, zajedno sa graškom ili boranijom. Ako je potrebno dolijte vodu. Nastavite kuvanje dok ne bude gotovo - još oko 25-30 minuta.
U gotovu teleću čorbu ubacite da se istopi mala grudva maslaca, sklonite sa vatre i začinite umućenim sokom od limuna sa žumancem.
Teleća čorba će biti još ukusnija ako u zapršku dodate i 2-3 kašike kiselog mleka.
Servirajte ohridsku teleću čorbu vruću i posutu sa još peršuna, bibera po želji i soka od limuna.
Uz topli hleb je neodoljiva!
Prijatno!