Način pripreme
1. Kvasac i šećer rastvaramo u mlakoj vodi. Lepo promešamo i ne čekamo da nadođe, u tečnost sipamo kiselo mleko, razbijamo jaja (bez jednog žumanca, koje odvajamo za premazivanje na kraju) i 60 g maslaca - veoma mekanog ili malo rastopljenog.
2. U sve to prosevamo brašno sa solju i mesimo mikserom sa nastavcima za testo bar 5 minuta.
Ako je previše meko i lepljivo, posipamo sa još malo brašna i mesimo dok ne postane elastično. Cilj je da testo ostane što je moguće mekše, da bi zaista dobili mekanu penjurliju, koja se topi u ustima.
Premeštanje je teše, zao što se lepi dosta u početku i zato se preporučuje da se pravi sa aparaom, ali iskusnije domaćice mogu postići efekat i ručno.
3. Testo za penjurliju oblikujemo u loptu, namažemo i ostavljamo u posudu da nadođe dok se ne udvostruči - oko 1 sat.
4. Na brašnom posutoj radnoj površini premesimo kratko nadošlo testo. Ostavljamo da odstoji 5-10 minuta i podelimo na 7 lopti. Svaku obilno namažemo maslacem i razvučemo, što je moguče tanje. Posipamo mrvljenim sirom i uvijamo ili savijamo u paketiće i posle savijamo, kako je vama lakše.
5. Svaku oblikovanu loptu, napunjeu nadevom poređamo na malom razmaku u okrugao pleh, obložen papirom ua pečenje. Ostavljamo da nadođe još jednom na toplom 40 minuta ili dok lepo ne nadođe i dok se ne popune sva prazna mesta (pleh oko 23 cm prečnika).
6. Mekanu penjurliju namažemo žumancem, pomešanim sa malo vode i pečemo dok ne dobije zlatnu boju u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni, na niskoj rešetci.
7. Lomimi i jedemo mekanu penjurliju sa maslacem dok je još topla, dok neodoljivo miriše i topi se u ustima.
Prijatno!