Način pripreme
Divlju patku izvadite iz zamrzivača prethodnog dana, kako bi se dobro odmrzla.
Možete je slobodno ostaviti na radnoj površini u kuhinji, bez bojazni.
Kada se dobro odmrzne i omekša, isecite višak kođice, dobro je posolite iznutra i utrljajte smesu začina.
U unutrašnjost stavite crni luk isečen na komade i 4 čena belog luka, kao i jabuku nasečenu na kockice.
Prelijte sve u unutrašnjosti sa oko 3 kašike suncokretovog ulja, pospite ruzmarinom i zatim vratite divlju patku u frižider na nekoliko sati da odstoji sa ovom marinadom.
Dok se patka marinira, oljuštite i nasecite krompir na polovine, a šargarepu i crni luk na krupno. Rasporedite krompir, šargarepu i crni luk u pleh, kao ležaj od povrća.
Pospite povrće sa malo soli, bibera i stavite lovorov list.
Prelijte da 2 kašike ulja i odozgo stavite celu patku.
Patku pecite sa grudima okrenutim na dole, kako se ne bi osušila! Meso divlje patke nije masno, pa vam je potrebna dodatna masnoća u vidu ulja, a ako nema dovoljno marinade, ispod patke sipajte 100-150 ml vode.
Pokrijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i zatime je ubacite u rernu, koja nije zagrejana, već je uključite kada ste pleh stavili u rernu. Pecite oko 20 minuta na slaboj vatri, pa zatim pojačajte na jaku.
Nakon jednog sata okrenite patku na leđa i pecite još jedan sat. Nakon toga skinite foliju i zapecite povrće i meso oko 20 minuta, do lepe crvene boje.
Divlja patka na mađarski način se servirae sa pečenim povrćem i kuvanim kupusom, po želji, koji ste skuvali posebno, a ne zajedno sa patkom.
Prijatno uz ovu sočnu pečenu patku!
Temperatura pečenja: 170°C sa ventilatorom.
Režim pečenja: odozgo i odozdo.