Način pripreme
Uveče sam natopila pasulj (domaći). Bacila sam prvu vodu. Stavila sam da se kuva. Za to vreme sam spremila povrće.
Oprala sam, očistila i isekla na sitno šargarepu, zelenu i crevenu papriku i beli luk.
Kuvala sam pasulj oko 30 minuta - sklanjajte s vremena na vreme penu koja se stavla, nakon toga bacite vodu.
Pr sledećem kuvanju sa novom vodom dodajte ulje i povrće, koje ste isekli. Odozgo stavite poklopac i neka se krčka na laganoj vatri.
Nakon što je pasulj omekšao, dodajte i so i ostavite još 10 minuta da se kuva. Po želji možete da dodate i nanu u ukusnu pasulj janiju.
Zagrejte još malo ulja i drugoj šerpi i zapržite komadiće mesa. Nakon što se zapeku dobro i ravnomerno dodajte luk isečen na polumesece. Mešajte dok meso ne bude gotovo i luk se ne karamelizuje. Lovorov list će samo obogatiti aromu mesa.
Finalno pospite alevu papriku i biber.
Pri serviranju tradicionalne janije stavlja se pasulj i odozgo parčići prženog mesa. Po želji možete da dodate preko pasulj janije sa mesom i peršun!